Рішення
від 30.07.2007 по справі 5/168-07-4169
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/168-07-4169

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" липня 2007 р.Справа  № 5/168-07-4169

За позовом: ТОВ „Інфокс” в особі філії „Інфоксводоканал”, м. Одеса.

до відповідача: Державного комунального підприємства санітарного автотранспорту, м. Одеса.

      про стягнення 35 342, 26 грн.

Суддя          С.К. Могил

Представники:  

Позивача: Гніленко Г. С., на підставі довіреності     

Відповідача: Доброход І. С., на підставі довіреності    

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс” в особі філії “Інфоксводоканал” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з Державного комунального підприємства санітарного автотранспорту заборгованості за послуги водовідведення за скид зливових стоків у розмірі 35 342, 26 грн.

Відповідачем до суду була подана заява від 30.07.2007 року відповідно до якої відповідач фактично визнав позовні вимоги позивача, але просив надати йому розстрочку для погашення заборгованості строком на шість місяців. Подана заява судом була розглянута, прийнята до уваги та долучена до матеріалів справи.

В процесі розгляду справи представниками сторін до суду були подані додаткові документи, які у судових засіданнях судом були розглянуті та долучені до матеріалів справи у якості документальних доказів.

Розглянув матеріали справи, вислухав представників сторін, суд встановив:

Як видно з матеріалів справи, Комунальне підприємство “Одесводоканал” було реорганізовано шляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, яке є правонаступником по всіх правах та обов'язках реорганізованого КП “Одесводоканал”.

КП “Одесводоканал” було перетворено у філію “Інфоксводоканал” ТОВ “Інфокс”, яка діє на підставі положення про філію та довіреності. Цілісний майновий комплекс КП “Одесводоканал” було передано ТОВ “Інфокс” на підставі рішення Одеської міської ради від 17.12.2003 року №2038-XXIV та договору оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” (додаток до рішення №1) укладеного між ТОВ “Інфокс” та Одеською міською радою. Згідно акту прийому –передачі цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” (додаток до договору оренди №2) Одеська міська рада передала, а ТОВ “Інфокс” прийняло цілісний майновий комплекс КП “Одесводоканал”.

У відповідності з статутом Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, воно є правонаступником комунального підприємства “Одесводоканал”, на підставі договору оренди цілісного майнового комплексу “Одесводоканал” від 17.12.2003 року.

Частиною 1 ст. 59 Господарського кодексу України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації –за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб –засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за  рішенням суду.

Пунктом 1.4 договору оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” передбачено, що після укладення цього Договору КП “Одесводоканал” реорганізується шляхом приєднання до Орендаря в установленому законодавством порядку.

Частиною 3 ст. 59 Господарського кодексу України встановлено, що у разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

Згідно передавального акту, у відповідності із договором оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” від 17 грудня 2003 року, укладеного відповідно до рішень Одеської міської ради № 1923-ХХІV від 18.11.2003 року та № 2038-ХХІV від 17.12.2003 року, між Одеською міською радою та ТОВ “Інфокс”, КП “Одесводоканал” приєднується до ТОВ “Інфокс”, а останнє виступає його правонаступником по всіх правах та обов'язках. Відповідно до зазначеного передавального акту та згідно з умовами укладених договорів оренди, купівлі-продажу оборотних активів, кредитного договору від 17 грудня 2003 року ТОВ “Інфокс” було передано основні засоби, нематеріальні активи, незавершене будівництво, необоротні активи відповідно до акту приймання – передачі цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал”, що додається до договору оренди, оборотні кошти відповідно до договору купівлі –продажу оборотних активів, дебіторська заборгованість у сумі 395562.1 тис. грн., кредиторська заборгованість у сумі 375054.2 тис. грн.

Частиною 7 ст. 59 Господарського кодексу передбачено, що скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Такий запис вноситься після затвердження ліквідаційного балансу відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно довідки головного управління статистики в Одеській області №04-11/2-330 від 07.06.2004 року Комунальне підприємство “Одесводоканал” (код 30174073) 07.06.2004 року було вилучено з єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Таким чином, правонаступником комунального підприємства “Одесводоканал” є Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс”. Щодо філії “Інфоксводоканал”, то вона є структурним підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс” створеним на базі орендованого Товариством цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” у відповідності та на підставі рішення загальних зборів учасників ТОВ “Інфокс” від 22 грудня 2003 року. Згідно положення про філію, основним предметом діяльності філії “Інфоксводоканал”, є надання послуг по водопостачанню та водовідведенню. Свою діяльність по централізованому водопостачанню та водовідведенню ТОВ „Інфокс” веде на підставі отриманої товариством ліцензії серії АА №221944 виданої Державним комітетом України з питань житлово –комунального господарства від 23 лютого 2004 року на підставі рішення №12.

Отже, КП “Одесводоканал”, правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, згідно з “Правилами користування комунальними системами водопостачання та водовідведення міст та селищ України” та на підставі укладеного 01.11.2000 року між Комунальним підприємством “Одесводоканал” та Державним комунальним підприємством санітарного автотранспорту договору № 4210/3 про послуги водопостачання і водовідведення (промгрупа) надавало послуги по водопостачанню та водовідводу.

Згідно умов укладеного договору позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги з постачання питної води а також здійснювати прийняття стічних вод та зливових стоків, а відповідач зобов'язався сплачувати за отримані послуги у відповідності з умовами укладеного договору.

Відповідно до п. 3.9. договору укладеного між сторонами по справі стоки що відводяться від „абонента” приймаються рівними обсягам використаної води або визначаються за показами засобу обліку стоків у відповідності до „Правил водокористування”. Обсяг, скинутих „Абонентом” зливових стоків визначається шляхом розрахунку у відповідності до п. 15.9. „Правил водокористування”.

Згідно п. 2.1, наведеного договору під „Правилами водокористування” сторонами за договором розуміються „Правила користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України” затверджені наказом Державного комітету України по житлово –комунальному господарству № 65 від 01.07.1994 року.

У відповідності до п. 15.9. названих Правил, додаткову кількість стічних вод, що   потрапляє у каналізаційні мережі через зливоприймачі та каналізаційні колодязі у періоди дощів та сніготанення, підприємства оплачують: а) при загальносплавній системи каналізації - відповідно до території, що займає підприємство, за нормами БНіП 2.04.03-85 Каналізація. Зовнішні мережі і споруди та даними гідрометеослужби.

Рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради № 531 від 16.10.2003 року було встановлено тариф на послуги водовідведення у розмірі 1,32 грн. за 1 куб.м. з урахуванням ПДВ., як видно з матеріалів справи вказаний тариф діяв до 01.06.2006 року, а з наведеної дати згідно рішення Одеської міської ради № 99 від 19.05.2006 року було встановлено тариф у розмірі 3, 65 грн. за 1 куб.м. з урахуванням ПДВ.

В матеріалах справи наявний розрахунок кількості зливних стоків від 21.03.2007 року при проведенні якого використано відомості щодо кількості опадів які надані Гідрометеорологічним центром Чорного та Азовського морів Міністерства екології та природних ресурсів України. Відповідно до вказаного розрахунку площа збору опадів становить 2,4023 га., а сума збору за скидання додаткової кількості зливних вод з 01.11.2005 року по 01.03.2007 року, що підлягає сплаті відповідачем, з урахуванням проведених оплат, становить 35 342, 26 грн.

Як видно з матеріалів та було встановлено судом відповідачем не було належним чином виконано зобов'язань за договором № 4210/3 від 01.11.2000 року в частині оплати за надані послуги з водовідведення за додаткову кількість зливних вод, що потрапляє у каналізаційні мережі через зливоприймачі та каналізаційні колодязі у періоди дощів та сніготанення.

У відповідності з ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, а ст. 525 Цивільного кодексу України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідності до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

Враховуючи те, що відповідачем не було доведено зворотне позовним вимогам позивача, а також надано доказів оплати додаткової кількості зливних стоків, що потрапляє у каналізаційні мережі через зливоприймачі та каналізаційні колодязі у період дощів та сніготанення на думку суду заборгованість відповідача, яка підлягає стягненню на користь позивача становить 35 342, 26 грн.

Розглядаючи заяву відповідача про надання йому розстрочки для погашення боргу строком на шість місяців, суд вважає що на даний час у задоволенні заяви відповідача слід відмовити, оскільки в обґрунтування своєї вимоги відповідачем в порушення вимог Господарського процесуального кодексу України до суду не було надано жодного документального доказу який би підтвердив неможливість виконання рішення або складність його виконання відповідачем.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищевикладене, оцінюючи надані документальні докази, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з віднесенням судових витрат на рахунок відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу  України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Державного комунального підприємства санітарного автотранспорту р/р 25428122692 в АКБ „МТБ” м. Іллічівськ, МФО 328168, код 05497324 (65023, м. Одеса, вул. Водопровідна, 13Б) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс” в особі філії “Інфоксводоканал”, р/р 26003020460001 в АКБ “Імексбанк”, МФО 328384 код 26472133, (м. Одеса, вул. Басейна, 5) 35 342 (тридцять п'ять тисяч триста сорок дві) грн. 26 коп. боргу, 353 (триста п'ятдесят три) грн. 42 коп. витрат по сплаті держмита, 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

Наказ видати згідно ст. 116 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення підписано 31.07.2007 року.

Рішення господарського суду набирає законної сили згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                        

Дата ухвалення рішення30.07.2007
Оприлюднено20.09.2007
Номер документу948862
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 35 342, 26 грн

Судовий реєстр по справі —5/168-07-4169

Рішення від 30.07.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Могил С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні