Ухвала
від 15.02.2021 по справі 757/7786/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7786/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань, нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань, нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, а саме: будинок АДРЕСА_1 , право власності на яке згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності за № 244073305 від 11.02.2021 зареєстроване за Компанією ДАЛЕТ БІЗНЕК ІНК. з місцем реєстрації Беліз, встановивши заборону Компанії ДАЛЕТ БІЗНЕК ІНК. здійснювати будь-які дії, в тому числі купівлю-продаж, міну, дарування, передачу в заставу, розпорядження чи статутний капітал іншим особам, спрямовані на відчуження чи передачу права власності на будинок АДРЕСА_1 та заборону реєстраційній службі Головного територіального управління юстиції у м. Києві та її державним реєстраторам, Державному підприємству «Інформаційно-ресурсний центр», як адміністратору Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, усім державним реєстраторам та суб`єктам державної реєстрації, в тому числі державним реєстраторам та суб`єктам державної реєстрації будь-яких відділів чи управлінь юстиції, що входять до структури Міністерства юстиції України, нотаріусам як спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державних реєстраторів, вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо нерухомого майна - будинку АДРЕСА_1 , право власності на яке згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності зареєстроване за Компанією ДАЛЕТ БІЗНЕК ІНК. з місцем реєстрації Беліз.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно є предметом кримінального правопорушення. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015 за фактами заволодіння невстановленими особами шляхом обману майном в особливо великих розмірах, підроблення та використання завідомо підроблених документів, вчинення правочину з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного діяння, що передувало легалізації, а також вчинення дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження майна (легалізацію) в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 206, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 296, ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що упродовж вересня 2016 року невстановлені досудовим розслідуванням особи підробили договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ХК Київреставратор», протокол загальних зборів учасників цього товариства, використали ці завідомо підроблені документи для реєстрації зміни засновників юридичної особи, шляхом подання їх 28.09.2016 приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , внаслідок чого заволоділи майном вказаного товариства та спричинили його законним власникам велику матеріальну шкоду.

Так, Громадська організація «Український нагляд», (ЄДРПОУ 40395671) є власником 99% статутного капіталу Холдингової компанії ТОВ «Київреставратор» (ЄДРПОУ 21665206), яке у свою чергу володіє 99% статутного капіталу ТОВ «ТЕРЕН» (ЄДРПОУ 22965991) та статутного капіталу ТОВ «ФІК Старе місто» (ЄДРПОУ 33240756).

ТОВ «Фінансово-інвестиційна компанія Старе місто» є власником нерухомого майна нежитлового будинку (літ Б) загальною площею 611м2, розташованого по вул. Ярославів Вал, будинок № 27 у місті Києві, а ТОВ «ТЕРЕН» є власником нерухомого майна, будинку № 15-А по вул. Івана Франка у м. Києві, що підтверджується матеріалами досудового розслідування, у тому числі долученою до цього клопотання інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У вересні 2016 року невстановлені досудовим розслідуванням особи підробили низку офіційних документів, які видаються підприємством, та посвідчують права, серед яких: договір купівлі-продажу частки ГО «Український нагляд» у ТОВ «ФІК Старе місто» (ЄДРПОУ 33240756) та ТОВ «ТЕРЕН» (ЄДРПОУ 22965991) на користь офшорної компанії-нерезидента LEDOYEN HOLDING LTD, зареєстрованої у м. Тортола, вул. Мейн Стрит, 90, Віргінські Британські острови; протоколи загальних зборів засновників ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» про прийняття начеб то засновниками рішення про продаж на користь компанії-нерезидента частки у їх статутному капіталі; рішення засновників про призначення керівником та надання функції підписанта документів ТОВ «ФІК «Старе місто» і ТОВ «ТЕРЕН» громадянину ОСОБА_5 .

На підставі подання 28.09.2016 неустановленими особами вище вказаних завідомо підроблених документів приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , нею як реєстратором вчинено реєстраційні дії щодо зміни засновників ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» у зв`язку із правочином щодо відчуження корпоративних прав від імені ГО «Український нагляд», при тому, що волевиявлення продавця на вчинення такого правочину було відсутнє, після чого нотаріусом ОСОБА_4 скеровано документи, на підставі яких нею вчинено таку реєстраційну дію, для приєднання до матеріалів реєстраційної справи державним реєстраторам Шевченківської та Святошинської районної державної адміністрацій у м. Києві, а також для внесення змін до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про юридичні особи, унаслідок чого офшорна компанія-нерезидент LEDOYEN HOLDING LTD протиправно набула право власності на корпоративні права цих суб`єктів господарювання.

Діючи згідно з розробленим планом вчинення злочинів та з метою отримання доступу, а також усіх правоустановчих документів на майно і майнові права юридичних осіб, по відношенню до яких вчинено так зване «рейдерське захоплення», співучасники злочинів під виглядом необхідності реєстрації права власності та з підстав начеб то втрати державного акту на право власності на земельну ділянку звернулись до Державного підприємства «СЕТАМ», яким 26.10.2016 за ТОВ «ТЕРЕН» зареєстроване право власності на житловий будинок АДРЕСА_2 та земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:76:013:0034 по вул. Івана Франка, 15-а у м. Києві.

У подальшому, з метою маскування та приховування набутого протиправним чином права на майно, невстановлені досудовим розслідуванням особи розробили план, відповідно до якого планувалось укласти із майном та майновими правами ТОВ «ХК Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» низку нікчемних та/або удаваних правочинів, за змістом яких права на таке майно перейдуть до співучасників злочину або підконтрольних їм особам, а у подальшому вчинити відчуження таких прав або майна добросовісному набувачу за грошові кошти, який не мав би знати про злочинний характер набуття на нього права власності.

З цією метою невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи начеб то на законних підставах та від імені ТОВ «ФІК Старе місто», за участю ТОВ «КУА «АФІНА», уклали договір купівлі-продажу номер 666 від 28.10.2016, відповідно до якого право власності на будинок АДРЕСА_1 перейшло до компанії Далет Бізнек Інк з місцем реєстрації у Республіці Беліз.

Цей правочин було посвідчено приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу ОСОБА_6 28.10.2016 із внесенням запису про право власності 17161970, після чого прийняте рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень 32111920 від 29.10.2016.

Крім того, співучасники вище вказаних злочинів, пов`язаних із набуттям права на майно шахрайським шляхом, вирішили створити штучні боргові зобов`язання між фізичними особами ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 та ОСОБА_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , забезпеченням виконання зобов`язань за яким ОСОБА_7 мало бути передача кредитору та водночас іпотекодержателю ОСОБА_8 цього нерухомого майна в іпотеку.

При цьому у дійсності ОСОБА_7 договорів позики та іпотечного договору не підписував.

28.10.2016 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 вчинено нотаріальну дію щодо державної реєстрації договору іпотеки за № 746 від 28.10.2016, яким забезпечено основне зобов`язання у розмірі 500 000 грн. за договором позики між ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , б/н від 28.10.2016, а для забезпечення цього зобов`язання ОСОБА_7 начеб то передано ОСОБА_8 нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 .

Також досудовим розслідуванням з`ясовано, що за незрозумілих правових підстав приватними нотаріусами різних нотаріальних округів вчинювались як реєстраторами дії, пов`язані із правами на майно та майном юридичних осіб ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто», ТОВ «ТЕРЕН», а саме:

- 07.09.2016 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 прийняте рішення про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, будинок АДРЕСА_1 за Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «АФІНА» (ЄДРПОУ 40751755), про що вчинено реєстраційний запис про право власності 16278365;

- 27.10.2016 приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу прийняте рішення по державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексним номером 32082326 від 27.10.2016, за змістом якого право власності на будинок АДРЕСА_1 , зареєстроване за ТОВ «ФІК «Старе місто», про що вчинено реєстраційний запис про право власності 17129827.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що з метою маскування та приховування набутого протиправним чином права на майно, невстановлені досудовим розслідуванням особи за результатами удаваного правочину (іпотечний договір від 08.12.2016 між «МІР ГЛОБАЛ ЛП» - іпотекодержатель та ДАЛЕТ БІЗНЕС ІНК іпотекодавець) на підставі виконавчого напису нотаріуса стягувач «МІР ГЛОБАЛ ЛП» 23.01.2017 звернувся до Державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження. У подальшому 27.01.2017 було відкрито виконавче провадження щодо стягнення на майно будинок АДРЕСА_1 .

Таким чином, у разі не накладення арешту на майно, а саме будинок АДРЕСА_1 сприятиме його подальшому відчуженню іншим особам та перешкоджатиме встановлення істини у кримінальному провадженні.

У органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що метою вчинення невстановленими особами низки злочинних дій є набуття протиправним шахрайським шляхом права на майно ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК «Старе місто», ТОВ «ТЕРЕН», укладення із майном та майновими правами правочинів та інших дій з метою приховування, маскування його злочинного походження та легалізації.

З метою упередження подальших протиправних дій з майном ГО «Український нагляд» та ТОВ ХК «Київреставратор», зокрема будинком № 27 по вул. Ярославів Вал (літ Б) у м. Києві, є необхідність у накладенні арешту на вказане майно забороні його купівлі-продажу чи іншого будь-якого відчуження.

Оскільки матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні дають достатні підстави вважати, що нерухоме майно, а саме: будинок АДРЕСА_1 є об`єктом кримінально протиправних дій та річчю, набутими кримінально правовим шляхом, постановою від 11.11.2016 це майно визнане у кримінальному провадженні речовим доказом.

Отже, матеріали розслідування дають підстави для прийняття рішення про накладення арешту на будинок АДРЕСА_1 .

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності за № 88437351 від 30.05.2017 право власності на нерухоме майно за адресою м. Київ, вул. Ярославів Вал, будинок № 27 (літ. Б), зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансово-інвестиційна компанія «Старе місто» (ЄДРПОУ 33240756).

Прокурор до судового засідання не з`явилися. Прокурор надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, доводи клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на майно вказане вище, встановивши заборону вчиняти певні дії, оскільки таке майно відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, є предметом кримінального правопорушення, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_11 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12020000000000209 від 28.02.2020 дозвіл на проведення обшуку приміщень адміністративної будівлі Щасливцевської сільської ради (код ЄДРПОУ 26186462), яка розташована за адресою: Херсонська область, Генічеський район, с. Щасливцеве, вул. Миру, 26, що на праві комунальної власності належить територіальній громаді в особі Щасливцевської сільської ради, з метою відшукання та вилучення предметів, речей, оригіналів та копій документів, а саме:

- усіх документів щодо передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, зміни цільового призначення, вилучення (викупу) земельних ділянок Щасливцевською сільською радою Генічеського району Херсонської області в період 2018-2021 років фізичним та юридичним особам у тому числі, заяв про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення у власність або користування земельних ділянок, проектів землеустрою, затвердження таких проектів, довідок, листів, протоколів та рішень сесій депутатів сільської ради із вказаних питань;

- рішень, інших документів органів державної влади та місцевого самоврядування щодо затвердження у період 2018-2021 генеральних планів с. Щасливцеве Генічеського району Херсонської області;

- комп`ютерної техніки, цифрових носіїв інформації, на яких може міститися інформація, що має значення для досудового розслідування, шляхом зняття копії інформації.

Визначити строк дії ухвали до 14 березня 2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу94895000
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/7786/21-к

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні