Ухвала
від 15.02.2021 по справі 909/116/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/116/21

УХВАЛА

15.02.2021 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., розглянувши матеріали позовної заяви вх. № 2323/21 від 12.02.2021 року

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Хімтехнопласт",

до відповідача: Приватного підприємства "Вестхім",

до відповідача: Приватного підприємства "Західземпроект",

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області

про визнання недійсними та скасування технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та рішення державного реєстратора, скасування державної реєстрації речового права - земельної ділянки та припинити речове право

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Хімтехнопласт" (далі - позивач) звернулась до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до Приватного підприємства "Вестхім", Приватного підприємства "Західземпроект", Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (далі - відповідачі) про визнання недійсними та скасування технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Приватному підприємству "Вестхім" для обслуговування заправочної станції з метою реконструкції під котельню в с. Хриплин, вул. Пресмашівська, 1б, Івано-Франківської міської ради та рішення державного кадастрового реєстратора Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, скасування державної реєстрації речового права - земельної ділянки площею 1,5323 га з кадастровим номером 2610197401:18:002:0079 за номером запису 30027728 та припинити речове право.

Дослідивши позовну заяву із додатками, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

Крім того, пунктом 61 вказаних Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Однак доказів направлення позивачем позовної заяви з додатками на адресу відповідачів матеріали позовної заяви не містять.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру до господарського суду становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за позовну заяву немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» станом на 01.01.2021 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2270,00 гривень.

Однак жодних доказів, які б свідчили про сплату позивачем судового збору, матеріали позовної заяви не містять.

З огляду на викладене, суд вважає за доцільне, зобов`язати позивача надати суду докази, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку в розмірі 4540,00 грн.

Згідно з вимогами статті 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

За наведеного, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 164, п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, ст. 174, ст. 232 - 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Хімтехнопласт" (вх. № 2323/21 від 12.02.2021 року) до відповідачів Приватного підприємства "Вестхім", Приватного підприємства "Західземпроект", Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про визнання недійсними та скасування технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та рішення державного реєстратора, скасування державної реєстрації речового права - земельної ділянки та припинити речове право - залишити без руху.

Роз`яснити позивачу необхідність усунення вказаних недоліків в строк не пізніше десяти днів з дня вручення цієї ухвали суду.

Визначити наступний спосіб усунення недоліків:

позивачу надати суду:

- належні докази, які підтверджують відправлення відповідачам копії позовної заяви і доданих до неї документів, а саме:опис вкладення в цінний лист та фіскальний чек;

- докази, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку в розмірі 4540,00 грн.

Попередити позивача, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу підписано 15.02.2021 року.

Суддя О.М. Фанда

Дата ухвалення рішення15.02.2021
Оприлюднено17.02.2021
Номер документу94896310
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/116/21

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні