Ухвала
від 15.02.2021 по справі 615/207/21
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/207/21

Провадження № 1-кп/615/36/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2021 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання помічника судді ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харків, українця, громадянина України, з вищоюосвітою,не одруженого, що працює менеджером ППФ «ТАССО», не судимий, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні проступку, передбаченого ст.293 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

встановив:

Згідно обвинувального акту у червні 2019 року, точна дата в ході досудового розслідування не встановлена, особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, розробив злочинний план протиправного заволодіння часткою померлого засновника Приватного сільськогосподарського підприємства «Маяк», код ЄДРПОУ 14063932, - ОСОБА_6 , та майном підприємства шляхом підроблення документів, вчинення правочинів з використанням завідомо підроблених документів, пов`язаного з протиправним захопленням території та майна підприємства ПСП «Маяк» та організацією групових дій, поєднаних з грубими порушеннями громадського порядку та суттєвим порушенням роботи підприємств, з яким ознайомив осіб, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, вступивши в змову із якими, доручив їм підбір кадрів для активної участі у групових діях, що призвели б до порушення громадського порядку та суттєвого порушення роботи підприємства, з метою захоплення території, будівель або споруд ПСП «Маяк», код ЄДРПОУ 14063932, із використанням моменту несподіваності, чисельної переваги перед представниками, робітниками та законними власниками, а у разі опору з їх боку - насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, опором представникам влади із застосуванням предметів, які використовуються як зброя, у день заволодіння часткою засновника, а також підбір транспортних засобів і організацію їх прибуття у визначені місця для транспортування залучених до вчинення кримінальних правопорушень осіб.

На виконання злочинного плану особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, перебуваючи на території м. Харкова та Харківської області, використовуючи свої особисті зв`язки серед осіб, із якими навчались у школі, ВУЗі або разом займались спортом, протягом червня та липня 2019 року, точні дати в ході досудового розслідування не встановлені, підшукали та вступили у змову із 44 молодими чоловіками спортивної статури, а саме ОСОБА_3 та іншими особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, яких не повідомили про свої злочинні наміри щодо захоплення частки засновника, території, майна та грошових коштів ПСП «МАЯК», але сповістили про необхідність виїзду до території сільського господарського підприємства з метою блокування його роботи, використовуючи нікчемну підставу щодо, нібито, працевлаштування охоронцями. При цьому, відповідно до розробленого особою, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, злочинного плану, особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, забезпечили наявність предметів, які використовуються як зброя, серед яких: газові балончики з сильнодіючими речовинами, електрошокери, ножі, шумові пістолети, які останні під час подій 23.07.2019 року мали при собі, та димові шашки.

Не зважаючи на відсутність законних підстав для здійснення діяльності, пов`язаної з будь-якими видами охорони, розуміючи протиправність такої діяльності, не підписуючи жодного офіційного документу та не будучи обізнаними щодо своїх прав, обов`язків, завдань та повноважень, вказані 44 особи надали свою згоду особам, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, на виїзд до території сільськогосподарського підприємства для блокування роботи підприємства, що створило умови для фактичного його захоплення.

Діючи згідно злочинного умислу, направленого на організацію групових дій, пов`язаних з порушенням громадського порядку та суттєвим порушенням роботи ПСП «Маяк», що мали дезорієнтувати потерпілих і передувати діям з фактичного захоплення вказаного підприємства, 23.07.2019 року особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, організували збір та доставляння вказаних 44 осіб до території господарського двору ПСП «Маяк», що розташований за адресою: вул. Сонячна, буд. 51, с. Велика Губщина Валківського району Харківської області.

Так, відповідно до вказівок осіб, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, 23.07.2019 року в період з 07:00 год. до 08:00 год. ОСОБА_3 та інші особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, забезпечили наявність у себе камуфльованого або чорного однострою, чи спортивного одягу, та прибули до визначеного раніше місця збору критої автостоянки біля супермаркету «РОСТ», що розташований за адресою: вул. Полтавський шлях, 140, м. Харків. В свою чергу особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, забезпечили наявність у себе камуфльованого або чорного однострою, та прибули до ділянки місцевості поряд із клубом по вул. Бориса Тасуя у м. Південний Харківського району Харківської області, де були проінструктовані особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, відповідно щодо необхідності виконання їх наказів, виконання завдань, пов`язаних із прибуттям до території сільськогосподарського підприємства, взяття її під охорону, забезпечення подальшого режиму відвідування та ін., на що всі присутні зголосились, згодившись на незаконну пропозицію та не маючи на те жодних правових підстав.

На виконання злочинного плану, особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, прибув о 07:00 год. 23.07.2019 року до м. Південне на автобусі VOLKSWAGENLT 35 ПЕ, д.н.з. НОМЕР_1 , де на нього очікували особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, залучені особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, до вчинення групових дій, пов`язаних з грубим порушенням громадського порядку та блокуванням роботи ПСП «Маяк». Вказаних осіб особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, розмістив у автобусі, яким керував, та доставив їх до м. Валки. При цьому, особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, розуміючи злочинний характер своїх дій та намагаючись уникнути покарання, особисто довіз залучених до вчинення кримінального правопорушення осіб до автовокзалу м. Валки, де приблизно о 21.00 год. 23.07.2019 року залучив до подальшого їх перевезення особу, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, на мікроавтобусі «Мерседес» д.н.з. НОМЕР_2 , якого не сповістив про свої злочинні плани.

В свою чергу особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, на виконання злочинного плану, прибув о 08:00 год. 23.07.2019 року на власному автомобілі ВАЗ 2110, д.н.з. НОМЕР_3 , до автостоянки, розташованої біля супермаркету «РОСТ» по вул. Полтавський Шлях, 140, м. Харкова, та забезпечив прибуття у вказане місце ще двох автомобілів: «MERCEDES-BENZ» моделі «VITO», д.н.з. НОМЕР_4 , та «DAEWOO» моделі «NEXIA», д.н.з. НОМЕР_5 . У вказаному місці особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, забезпечив посадку ОСОБА_3 та інших осіб, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, залучених особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, до вчинення групових дій, пов`язаних з грубим порушенням громадського порядку та блокуванням роботи ПСП «Маяк», яких останній вивів з критої автостоянки вказаного супермаркету, де здійснювався загальний збір.

У подальшому особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на активну участь у групових діях, пов`язаних із грубим порушенням громадського порядку та суттєвим порушенням роботи підприємства, та мали, у разі опору, супроводжуватись насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, опором представникам влади із застосуванням предметів, які використовуються як зброя, організували доставляння вказаних осіб та особисто організовано 23.07.2019 року о 21:15 год. прибули на автотранспорті, залученому особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, до території ПСП «Маяк», код ЄДРПОУ 14063932, за адресою: вул. Сонячна, буд. 51, с. Велика Губщина Валківського району Харківської області.

Знаходячись біля території ПСП «Маяк», особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, висунув законним володільцям вказаного підприємства вимоги про доступ на територію та до майна ПСП «Маяк». При цьому, особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, діючи спільно з особами, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, надали вказівку ОСОБА_3 та іншим особам, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, вийти з автотранспорту, яким вони доставлялись, та зайняти позицію поряд із ним навпроти в`їзду на територію господарського двору ПСП «Маяк», яку вказані 44 особи виконали, розуміючи безпідставність своїх дій та їх злочинний характер, таким чином суттєво порушивши роботу підприємства шляхом його блокування. Реалізуючи спільний умисел, направлений на активні групові дії, що мали б згідно плану особи, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, дезорієнтувати працівників ПСП «Маяк», викликати у них страх та примусити залишити територію підприємства, в період з 21-15 год. 23.07.2019 року до 00-05 год. 24.07.2019 року особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, демонструючи чисельну перевагу, надавали ОСОБА_3 та іншим особам, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, вказівки щодо блокування нормальної діяльності ПСП «Маяк» з метою подальшого фактичного заволодіння територією та майном вказаного підприємства, які були виконані вказаними 44 особами шляхом висадки перед в`їздами та входами на територію ПСП, перегрупування, зміни дислокації та пересування разом із автотранспортом навколо підприємства у вечірній час, і супроводжувались агресивною та зухвалою поведінкою, в результаті чого на прилеглій до ПСП «Маяк» території було грубо порушено громадський порядок та згідно довідки зазначеного підприємства від 04.10.2019 року №87 призвело до суттєвого порушення його роботи, що продовжувалось понад дві з половиною години.

Враховуючи наявність на місці події значної кількості працівників поліції, що здійснювали охорону громадської безпеки, особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, розуміючи, що у зв`язку з цим фізичне захоплення території та майна підприємства ПСП «Маяк», код ЄДРПОУ 14063932, необхідно перенести на деякий час через їх присутність, будучи організаторами групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку та суттєвого порушення роботи ПСП, надали вказівки залученим особам змінити територіальну дислокацію, перемістившись до будівлі офісних приміщень підприємства за адресою: АДРЕСА_2 , з метою спроби їх подальшого захоплення.

За вказівкою осіб, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, до зазначених приміщень направились ОСОБА_3 та інші особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, де в подальшому були затримані працівниками поліції. При цьому, особи, щодо яких матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, зникли з місця вчинення кримінального правопорушення, а особа, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, прибув до с. Велика Губщина Валківського району Харківського області, де оплатив послуги особи, щодо якої матеріали кримінального провадження виділені в окреме провадження, за перевезення до місця вчинення масових заворушень у розмірі 1000 грн., та в подальшому також зник з місцями вчинення кримінального правопорушення разом із особистими речами залучених до їх вчинення осіб.

Органом досудового розслідування ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення проступку, передбаченого ст.293 КК України, тобто активній участі у групових діях, що призвели до грубого порушення громадського порядку та суттєвого порушення роботи підприємства.

28.08.2020 року до суду надійшло клопотання уповноваженого від трудового колективу ППФ «ТАССО» ОСОБА_7 про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудового колективу.

В підготовчому судовому засіданні захисник просив задовольнити клопотання трудового колективу ППФ «ТАССО». Вважає наявними підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з цих підстав.

Обвинувачений підтвердив, що суть обвинувачення за ст.293 КК України та підстави для звільнення його від кримінальної відповідальності йому зрозумілі, вину за викладених прокурором обставин визнає повністю, не заперечує проти закриття кримінального провадження на підставі ст.47 КК України.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання трудового колективу ППФ «ТАССО» та звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки, що є підставою для закриття провадження у справі.

Заслухавши думку учасників судового провадження, суд доходить висновку, що клопотання захисника ОСОБА_5 та клопотання трудового колективу ППФ «ТАССО» підлягає задоволенню за наступних обставин.

Ч.1 ст.285 КПК України встановлено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

01.07.2020 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 року № 2617-VIII, яким в тому числі змінено класифікацію кримінальних правопорушень та запроваджено інститут кримінальних проступків.

Згідно з ч.2 ст.12 КК України кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Санкція ст.293 КК України передбачає покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Таким чином, кримінальне правопорушення, передбачене ст.293 КК України, відноситься до кримінального проступку.

Зі змістуст.47КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Як вбачається із доданих до клопотання доказів, згідно наказу (розпорядження) №9 від 17.07.2019 року, ОСОБА_3 прийнятий на роботу в ППФ «ТАССО» з 17.07.2019 року на посаду менеджера, де працює по теперішній час. За місцем роботи та проживання характеризується виключно позитивно. Загальними зборами трудового колективу від 19.08.2020 року, заслухавши пояснення ОСОБА_3 та його відношення до інкримінованого йому проступку, вирішили звернутися до суду з клопотанням про передачу обвинуваченого на поруки трудовому колективу, що підтверджується даними протоколу.

Встановлені судом обставини свідчать про те, що обвинувачений вперше вчинив проступок, визнав свою вину, щиро розкаявся, матеріальні збитки внаслідок проступку не завдано.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про наявність підстав для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки.

П.1 ч.2 ст.284 КПК України встановлює обов`язок суду закрити кримінальне провадження в зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Таким чином, за наявності підстав, зазначених у ст.47 КК України, кримінальне провадження згідно вимог п.1 ч.2 ст.284 КПК України підлягає закриттю в судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.369-372 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_5 та клопотання трудового колективу Приватного підприємства фірми «ТАССО» (код ЄДРПОУ25183154, адреса місцезнаходження: вул. Весніна, 7, м. Харків, 61023) про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за вчинення проступку, передбаченого ст.293 КК України, на підставі ст.47 КК України у зв`язку з передачею його на поруки - задовольнити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення проступку, передбаченого ст.293 КК України, у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ППФ «ТАССО» на підставі ст.47 КК України, а кримінальне провадження закрити.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що у разі порушення умов передачі на поруки він згідно з ч.2 ст.47 КК України буде притягнутий до кримінальної відповідальності за проступок, передбачений ст.293 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу ППФ «ТАССО», що відповідно до ч.1 ст.289 КПК України якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_3 на поруки колективу, він не виправдає довіру цього колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу; відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94909844
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадського порядку та моральності Групове порушення громадського порядку

Судовий реєстр по справі —615/207/21

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні