Ухвала
від 17.02.2021 по справі 278/3267/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа 278/3267/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2021 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Грубіяна Є.О., за участю секретаря Петровської Ю.Р., розглянув цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Житомирської обласної держадміністрації, Служби автомобільних доріг в Житомирській області, Дочірнього підприємства "Житомирський Облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" про стягнення майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, --

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває дана судова справа вимогами у якій позивач просить суд стягнути в солідарному порядку з відповідачів тобто в тому числі Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" шкоду спричинену дорожньо-транспортною пригодою.

Розгляд справи вирішено проводити в рамках спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання, що регламентовано процесуальним законом. Підстав для розгляду справи за іншими правилами судом не встановлено.

Представником відповідача Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" заявлено клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку із тим, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Проаналізував матеріали справи та заявлене клопотання судом встановлено наступне.

Позивач, як фізична особа, звернувся із вимогами до відповідачів у даній справі про відшкодування шкоди спричиненої дорожньо-транспортною пригодою.

Відповідно до оголошення на сайті Вищого Господарського суду України (як дослівно зазначено за посиланням http://www.arbitr.gov.ua) від 6 березня 2020 року за № 64638 відкрито провадження у справі про банкрутство дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія автомобільні дороги України" ідентифікаційний код 32008278 (а.с.125).

Процесуальним законом дані правовідносини врегульовані наступним чином.

Спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник, зокрема та серед інших - спори з позовними вимогами до боржника. Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи (ч. ч. 1, 2, 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства).

Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо, серед іншого, справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства (п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України).

Якщо провадження у справі закривається з підстави, визначеної пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи (речення перше ч. 1 ст. 256 ЦПК України).

Проаналізував фактичні обставини справи та норми законодавства, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про обґрунтованість клопотання і наявність підстав для його задоволення та закриття провадження у даній справі з огляду на наступне.

Судом встановлено, що відносно Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" розпочато процедуру банкрутства (рішення суду в реєстрі за № 88104737) і дане судове рішення набуло законної сили. Провадження у справі відкрито після початку процедури банкрутства. Законодавством України визначено виключні підстави для розгляду даної справи судам господарської юрисдикції, тобто створеним відповідно до закону. За таких обставин, підстав для направлення даної справи до господарського суду не має, як і даний спір не може бути вирішено в порядку цивільного судочинства, що вимагає провадження закрити. Аналогічна позиція висловлена Великою Палатою Верховного Суду у справі № 607/6254/15 в рішенні від 15 січня 2020 року (номер рішення в реєстрі 87115553).

На підставі вищевикладеного, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд, --

П О С Т А Н О В И В :

Закрити провадження у справі у зв`язку із тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства на підставі положень п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Роз`яснити позивачу його право на вирішення даного спору в порядку господарського судочинства.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Повне рішення виготовлене 17 лютого 2021 року.

Суддя Є.О. Грубіян

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено17.02.2021

Судовий реєстр по справі —278/3267/20

Постанова від 03.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Постанова від 03.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні