Ухвала
від 15.02.2021 по справі 906/462/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

У Х В А Л А

"15" лютого 2021 р. Справа № 906/462/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Маціщук А.В.

судді Петухов М.Г.

судді Гудак А.В.

розглянувши клопотання судового експерта Свістунова І.С.

у справі № 906/462/20

за позовом Приватної ремонтно-будівельної фірма "Комунальник"

до Комунального некомерційного підприємства "Малинська міська лікарня"

про стягнення 328506,19 грн. та визнання дій незаконними

В С Т А Н О В И В :

Північно-західний апеляційний господарський суд відповідно до ухвали від 15.01.2021 р. призначено у справі № 906/462/20 судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено судовому експерту Свістунову І.С. Провадження у справі № 906/462/20 зупинено.

04.02.2021 р. на адресу суду надійшло клопотання судового експерта в якому просить: погодити виконання експертизи у строк, що перевищує встановлений Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5; протягом 45 календарних днів забезпечити виконання попередньої оплати експертизи в порядку, передбаченому чинним законодавством, яка згідно ухвали покладена на позивача - Приватну ремонтно-будівельну фірму Комунальник відповідно до рахунку; надати додаткові матеріали необхідні для вирішення питань, поставлених перед експертом та забезпечення натурного обстеження об`єктів дослідження.

Таке клопотання розглядається судом відповідно до ст.13 Закону України "Про судову експертизу" та п.2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 р. № 53/5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.01.2013 р. за № 1/2253.

Відповідно до п.1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів. У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів. Час попереднього вивчення матеріалів не повинен перевищувати п`ятнадцяти робочих днів.

Строк проведення експертизи починається з робочого дня, наступного за днем надходження матеріалів до експертної установи, і закінчується у день складання висновку експерта (повідомлення про неможливість надання висновку). Якщо закінчення встановленого строку проведення експертизи припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий день. У строк проведення експертизи не включається строк виконання клопотань експерта, усунення недоліків, допущених органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта).

Відповідно до ст. 102 ГПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів.

У разі невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Експерт звернувся до суду із клопотанням про надання додатково матеріалів, які відсутні у справі і є необхідними для проведення експертизи.

Колегія суддів, керуючись ст.102 ГПК України ГПК України, задовольняє обґрунтоване клопотання експерта про надання для виконання експертизи додаткових матеріалів, які необхідні для висновку.

Колегія суддів звертає увагу, що відповідно до п. 4 ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 15.01.2021 р. на сторони покладено обов`язок виконувати вимоги експерта щодо надання необхідних документів та забезпечення доступу експерта до об`єкта.

Крім того, відповідно до п. 3 ухвали суду від 15.01.2021 р. оплату вартості експертизи покладено на позивача Приватну ремонтно-будівельну фірму "Комунальник", зобов`язано останнього оплатити рахунок у строк, визначений у рахунку експерта, та надати суду докази оплати. Позивач на час розгляду клопотання експерта і постановлення даної ухвали докази оплати не надав.

Щодо продовження строку виконання експертизи колегія суддів звертає увагу, що відповідно до п. 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень експерт пропонує інший строку для виконання експертизи. У поданій заяві експерт лише зазначає про наявність підстав для продовження строку, однак конкретний необхідний йому строк не зазначив, що унеможливлює погодження судом стрпоку на продовження експертизи. Тому клопотання експерта в цій частині буде розглянуте після визначення експертом іншого, необхідного йому строку.

Керуючись ст. 102, 234 Господарського процесуального кодексу України, Законом України "Про судову експертизу" суд

У Х В А Л И В :

1. Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів задоволитим.

Зобов`язати Приватну ремонтно-будівельну фірму "Комунальник" надати докази оплати вартості експертизи відповідно до рахунку № 303 від 01.02.2021 р. у строк, визначений у рахунку експерта.

Зобов`язати сторони в строк до 26.02.2021 р. надати суду:

- технічний паспорт на об`єкт дослідження, що розташований за адресою: Житомирська обл., м. Малин, вул. Бондарик, 17 актуальний на дату проведення дослідження;

- дозвільну, проектно-кошторисну, договірну, звітну та виконавчу документацію на будівельні (ремонтно-будівельні) роботи по об`єкту Реконструкція частини будівлі Малинського РМТМО для відділення невідкладної (екстреної) допомоги в м. Малин Житомирської області , що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Малин, вул. Бондарик, 17;

- акти приймання виконаних будівельних робіт та іншу виконавчу документацію по об`єкту Реконструкція частини будівлі Малинського РМТМО для відділення невідкладної (екстреної) допомоги в м. Малин Житомирської області , що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Малин, вул. Бондарик, 17;

- відомості щодо застосованих матеріалів, виробів та конструкцій застосованих по об`єкту Реконструкція частини будівлі Малинського РМТМО для відділення невідкладної (екстреної) допомоги в м. Малин Житомирської області , що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Малин, вул. Бондарик, 17;

- іншу наявну документацію щодо об`єкту дослідження із зазначенням дати початку будівельних робіт, дати призупинення будівельних робіт, об`ємно-планувальних характеристик досліджуваних будівель та споруд (площа забудови, будівельний об`єм, висота приміщень, поверховість, загальна площа приміщень тощо).

2. Ухвалу направити сторонам для відома та судовому експерту Свістунову І.С. - для виконання.

Головуючий суддя Маціщук А.В.

Суддя Петухов М.Г.

Суддя Гудак А.В.

Дата ухвалення рішення15.02.2021
Оприлюднено18.02.2021
Номер документу94930011
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 328506,19 грн. та визнання дій незаконними

Судовий реєстр по справі —906/462/20

Постанова від 29.07.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 14.07.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 14.07.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 15.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Рішення від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні