Ухвала
від 11.02.2021 по справі 464/929/20
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/929/20

пр.№ 1-кс/464/265/21

У Х В А Л А

11 лютого 2021 року слідчий суддя Сихівського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові клопотання слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32020140000000009 від 23.01.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в :

слідчий з особливо важливих справ слідчого управління ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 в порядку здійснення досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за №32020140000000009 від 23.01.2020 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.212 КК України, звернувся до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до 2 місяців, тобто до 13.04.2021 р.

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Львівській області, відповідно до матеріалівОУ ГУ ДФС у Львівській області №324/21.3-10 від 22.01.2020 р., проводиться досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.2ст.212 КК України, щодо службових осіб ТОВ «Будімекс проект» (ЄДРПОУ 35467637), які в період 2018-2019 років, внаслідок безпідставного залучення до своєї діяльності ТОВ «Компанія з управління Активами «Інтелект Капітал» (ЄДРПОУ 35398197), не відобразили у податковому обліку товариства суми коштів, фактично отриманих від продажу об`єктів нерухомого майна, в результаті чого не сплатили до державного бюджету України податки в сумі 5 616 237 грн.

Згідно клопотання, по даному кримінальному провадженню слідчим проведено ряд слідчих (розшукових) дій направлених на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення, зокрема: проведено вилучення банківських документів ТОВ «Будімекс проект» та ТОВ «КУА «Інтелект капітал», допитано свідків власників об`єктів нерухомості (квартир), а також скеровано листа в ГУ ДПС у Львівській області для проведення позапланової документальної перевірки ТОВ «Будімекс проект». Разом з тим, згідно відповіді ГУ ДПС у Львівській області №5805/7/13-01-07-03-11 від 30.11.2020 р., рішення щодо проведення позапланової документальної перевірки ТОВ «Будімекс проект» буде прийнято після завершення мораторію, який встановлено на проведення документальних та фактичних перевірок, згідно Закону України від 17.03.2020 р. №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення корона вірусної хвороби (COVID-19)».

Строк досудового розслідування по кримінальному провадженню №32020140000000009 закінчується 12.02.2021 року.

Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку стороні обвинувачення не є можливим, у зв`язку з відсутністю акту перевірки, яким встановлюватимуться порушення ТОВ «Будімекс проект» вимог податкового законодавства, податкових повідомлень-рішень, якими визначатимуться суми несплачених товариством податків та не проведенням допиту усіх власників об`єктів нерухомості (квартир).

Слідчий ОСОБА_3 та прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні клопотання про продовження строку досудового розслідування підтримали, просили таке задовольнити.

Дослідивши клопотання слідчого та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування - це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно ч.1 ст.28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Аналіз положень КПК України вказує на те, що будучи зобов`язаним забезпечити ефективне досудове розслідування, орган досудового розслідування саме впродовж строку, передбаченого абз. 2 ч. 1ст. 219 КПК України, має встановити, чи була подія кримінального правопорушення, а також у разі відсутності такої або виявлення інших підстав для закриття провадження - прийняти відповідне рішення.

Процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу (ст. 113 КПК України).

Встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020140000000009 від 23.01.2020 р. внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.2ст.212 КК України, щодо службових осіб ТОВ «Будімекс проект», які в період 2018-2019 років, внаслідок безпідставного залучення до своєї діяльності ТОВ «Компанія з управління Активами «Інтелект Капітал», не відобразили у податковому обліку товариства суми коштів, фактично отриманих від продажу об`єктів нерухомого майна, в результаті чого не сплатили до державного бюджету України податки в сумі 5 616 237 грн.

Підставою для внесення відомостей в ЄРДР слугувало повідомлення першого заступника начальника ОУ ГУ ДФС у Львівській області про виявлення кримінального правопорушення від 22.01.2020 р. за результатами проведеного ст.о/у з ОВС першого відділу ОУ ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_5 дослідження фінансово-господарської діяльності будівельно-інвестиційної групи, до якої входять ТОВ «М7 Констракшн девелопмент груп» та ТОВ «Будімекс проект» щодо ухилення від сплати податків від 22.01.2020 р.

Згідно даних матеріалів оперативних співробітників, ТОВ «Будімекс проект» є замовником будівництва за адресою: м.Львів вул. Авраама Лінкольна, 6А, відповідно до дозволу на початок будівельних робіт серії ЛВ №083170930844 від 11.04.2017 р. Генпідрядником вказаного будівництва є ТОВ «М7 Девелопмент констракшн груп» (ЄДРПОУ 41169982).

В подальшому для придбання визначеного договором попереднього бронювання об`єкту нерухомого майна, укладено декілька контрактів, для зміни призначення, суми та отримувача платежу за нерухомість, а саме:

-забудовник з ТОВ «КУА «Інтелект Капітал» - форвардний конракт про придбання базового активу - майнові права, за яким покупець ТОВ «КУА «Інтелект Капітал», яка діє в інтересах ПВІФ «Терра» (ЄДРПОУ 2331141), зобов`язується передати у власність покупця базовий актив - майнові права на приміщення, замовником будівництва якого є ТОВ «Будімекс проект», яке чітко описане в форвардному договорі та специфікації до нього;

-фізична особа покупець з ТОВ «КУА «Інтелект Капітал» - договір купівлі-продажу деривативу, за цим договором продавець зобов`язується передати після оплати деривативу, форвардний контракт з поставкою базового активу;

-фізична особа покупець із забудовником - договір купівлі-продажу майнових прав на квартиру, згідно якого продавець зобов`язується передати у власність покупця майнові права на об`єкт нерухомості, що вказане у попередньому договорі та договорах, укладених з ТОВ «КУА «Інтелект Капітал». Вартість майнових прав складає 9 600 - 10 750 грн. за м2, що є близькою до собівартості будівництва.

Вищевказаний порядок оплати за нерухомість (залучення коштів на будівництво), висвітлено у вільному доступі в мережі Інтернет, з посиланням на«Новобудови, ДокументиЖКЛінкольн-Львів».

Таким чином, ТОВ «Будімекс проект» використовує інструмент для приховування об`єкта оподаткування - підконтрольне йому ТОВ «КУА «Інтелект Капітал», який керується нормамиЗакону України «Про інститути спільного інвестування»та п.136.1. РозділуІІІ Податкового кодексу України, в частині користування пільгами з оподаткування.

Однак, вищеописані операції ТОВ «КУА «Інтелект Капітал» не відносяться до інвестиційної діяльності, а по суті відбувається перерахування фізичними особами на ТОВ «КУА «Інтелект Капітал» частини коштів, які в подальшому повертаються на ТОВ «Будімекс проект» у вигляді не облікованих готівкових коштів.

За результатом проведення досудового розслідування, постановою старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 від 30.06.2020 р. кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020140000000009 від 23.01.2020 р. було закрито на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку з відсутністю в діяннях службових осіб ТОВ «Будімекс проект» складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Разом з тим, прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням ОСОБА_6 постановою від 20.07.2020 р. скасовано вищезазначену постанову слідчого від 30.06.2020 р. про закриття кримінально провадження у зв`язку з неповнотою проведення досудового розслідування та в порядку ст. 36 КПК України надано вказівки щодо вчинення слідчим ряду слідчих та процесуальних дій у даному кримінальному провадженні.

Під час розгляду даного клопотання слідчий ОСОБА_3 зазначив, що після скасування постанови про закриття кримінального провадження ним було вчинено ряд слідчих та процесуальних дій, відповідно до зазначених вказівок прокурора, разом з тим на час розгляду слідчим суддею клопотання слідчого, жодній особі про підозру по вказаному кримінальному провадженню повідомлено не було, оскільки відповідних доказів вчинення злочину здобуто не було.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.2ст. 212 КК України, відповідно до вимог ст. 12 КК України, є нетяжким злочином.

Згідно ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:1)дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.4 ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, у разі його протиправності та необґрунтованості.

Як встановлено при розгляді клопотання, слідчий обґрунтовує таке клопотання необхідністю у допиті свідків - покупців об`єктів нерухомості та у проведенні позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Будімекс проект».

При цьому, в порушення вимог п.3 ч.2 ст.295-1 КПК України, слідчим не зазначено які саме обставини перешкоджали здійснити дані процесуальні дії раніше.

Слідчими (розшуковими) діями є дії, спрямовані на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Разом з тим, проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності не є слідчою дією згідно КПК України. При цьому, судово-економічна експертиза за результатом вилучених документів та інших отриманих доказів слідчим не призначалась.

Окрім цього, як вбачається з матеріалів досудового розслідування та зазначено слідчим під час розгляду клопотання, під час досудового розслідування було допитано значну частину (близько 20 осіб) власників об`єктів нерухомості (квартир), які фактично повідомили одні і ті ж обставини щодо придбання ними об`єктів нерухомості, що свідчить про необґрунтованість в подальшому у допиті інших власників квартир.

Інших підстав (інші слідчі та процесуальні дії, які слідчий має намір провести у кримінальному провадженні, результати яких матимуть значення для досудового розслідування) для продовження строку досудового розслідування слідчий у клопотанні та під час його розгляду не зазначив.

З огляду на наведене, слідчий суддя вважає, що таке клопотання мотивовано формально, оскільки слідчий зазначає лише загальні підстави для продовження строку досудового розслідування.

Оскільки, всупереч вимог ст.295-1 КПК України, слідчим не надано доказів щодо обґрунтованості клопотання про продовження строку досудового розслідування, відтак клопотання слідчого є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст.2, 28, 219, 294, 295-1,309,376 КПК України,

п о с т а н о в и в:

у задоволенні клопотання слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32020140000000009 від 23.01.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, відмовити.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2021
Оприлюднено27.01.2023

Судовий реєстр по справі —464/929/20

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні