Постанова
від 16.02.2021 по справі 487/4611/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/4611/20

Провадження № 1-кс/487/1174/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2021 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання слідчого Третього слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру,-

ВСТАНОВИВ:

15.02.2021 року слідчий Третього слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42019110350000036 від 21.02.2019 року на шість місяців.

Дане клопотання мотивоване тим, що на теперішній час не можливо закінчити досудове розслідування або повідомити особі про підозру у вказаному кримінальному провадженні, у зв`язку з тим, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні низки слідчих та оперативно-розшукових дій для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виконання та завершення яких потребує додаткового часу.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив про його задоволення.

Заслухавши думку слідчого, вивчивши клопотання, а також матеріали, якими обґрунтовується необхідність продовження строку досудового розслідування, слідчий суддя дійшов до наступного.

З матеріалів клопотання встановлено, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Миколаєві, за процесуального керівництва військової прокуратури Одеського гарнізону, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019110350000036 від 21.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205-1, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 410 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами підприємства ДК «Укроборонпром» - ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор» за підтримки службових осіб Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України, у змові з посадовими особами ТОВ «АВІА-КОМПЛЕКТ» (код ЄДРПОУ 32431152) в особі власника підприємства ОСОБА_5 та директора ОСОБА_6 , запроваджено протиправний механізм із постачання неякісних товарів, що підлягають обов`язковому державному експортному контролю та призводить до привласнення військового майна у вигляді грошових коштів.

Так, в період з 01.01.2016 ТОВ «Авіа-комплект» (юридична адреса: м. Одеса, Київський район, вул. Жовтневої революції, 43) поставлено до ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор» значну кількість комплектуючих та агрегатів для виконання державних оборонних замовлень.

Однак ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_6 запроваджено механізм придбання неліквідних або відновлених товарів та їх незаконного переправлення, поза митним контролем, на територію України, з метою їх реалізації на оборонні підприємства України.

В свою чергу службові особи Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МО України під час прийняття на баланс вказаної техніки, не відображають вказані недоліки у актах прийому передачі.

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ОВПП ДФС України проведено дослідження від 28.12.2018 № 15124/9/28-10-16-02-17З згідно висновку якого, використання ТОВ «Авіа-комплект» недостовірної інформації щодо номенклатури товарів, джерело походження яких не встановлено, для оформлення операцій з постачання таких товарів з використанням підприємств ТОВ «Агромакс-Юг», ТОВ «МП «Комплект-Трейд», ТОВ «Охоронна фірма «Вовкодав», ТОВ «Київ опт інвест» та інших для ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор» може бути пов`язане з створенням передумов для протиправного вилучення коштів державних підприємств в сумі 33 778 754, 70 грн., у тому числі ПДВ 5 629 792, 40 грн. та вчинення фінансових операцій на користь суб`єктів з ознаками фіктивності.

Крім того, в діях засновників та посадових осіб вказаних підприємств вбачаються ознаки створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності у вигляді штучного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору, а також складання, видачі завідомо неправдивих документів (податкових та видаткових накладних), внесення до офіційних документів (податкової звітності з податку на додану вартість) завідомо неправдивих відомостей, ймовірно з метою сприяння підприємствам реального сектору в мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість та ухилення від сплати податків.

Враховуючи викладене, на даний час, в діях вищевказаних осіб вбачаються ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205-1 КК України внесення завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ч. 2 ст. 364 КК України зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки та ч. 3 ст. 410 КК України заволодіння військовослужбовцем військового майна, шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в умовах особливого періоду.

Ухвалою слідчого судді від 19.08.2020 року було продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019110350000036 на шість місяців.

Слідчий у своєму клопотанні посилався на те, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019110350000036 закінчується 21.02.2021 року, завершити досудове розслідування до вказаного строку не надається можливим, оскільки необхідно здійснити ряд слідчих та оперативно-розшукових дій для повного, об`єктивного та всебічного розслідування кримінального провадження, а саме: отримати від Київського науково-дослідчого інституту судових експертиз висновок експерта при проведені товарознавчої експертизи лампи КГСМ 27-85-1; призначити економічну експертизу для встановлення розміру завданих збитків на підставі матеріалів, отриманих внаслідок проведення тимчасових доступів до банківських рахунків ТОВ «Авіакомплект» та інших суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності; отримати відповідь на запит від Державної служби фінансового моніторингу України щодо дослідження ланцюгу руху грошових коштів, які привласненні посадовими особами ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор» та ТОВ «Авіакомплект»; за участю спеціаліста оглянути технічних пристрій iPad model A1550, який належить ОСОБА_5 ; встановити, допитати та відібрати зразки підпису та рукописного тексту у службових осіб підприємств з ознаками фіктивності; за результатом отримання зразків підпису та рукописного тексту призначити почеркознавчу експертизу; за участю спеціалістів Головного управління ДПС в Одеській області здійснити аудит фінансової діяльності ТОВ «Авіакомплект»; виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у яких може виникнути в ході проведення досудового розслідування; вирішити питання про причетність до вчинення вказаного кримінального правопорушення інших осіб.

Відповідно до ч.1 ст.295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Положеннями ч.2 ст.219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить, зокрема, вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно частини 1 статті 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини 4 статті 219 цього Кодексу.

Пунктом 3 частини 4 ст.219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4 глави 24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Враховуючи те, що підозру нікому не пред`явлено, для виконання слідчих та оперативно-розшукових дій для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження необхідний додатковий час, слідчий суддя вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Третього слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019110350000036, внесеному до ЄРДР 21.02.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1, ч.2 ст.364, ч.3 ст.410 КК України на шість місяців, тобто до 21.08.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено27.01.2023

Судовий реєстр по справі —487/4611/20

Постанова від 20.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 25.02.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.02.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 30.10.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 30.10.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 19.08.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні