Вирок
від 17.02.2021 по справі 953/18202/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 953/18202/20

н/п 1-кп/953/354/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.02.2021 Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові кримінальне провадження №32018220000000046 за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уроженця м.Ізюм Харківської області, із середньою освітою, раніше не судимого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , к.т. НОМЕР_1

в скоєні кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст. 205-1 КК України,-

встановив:

ОСОБА_4 у січні 2017 року від невстановленої слідством особи отримав пропозицію стати номінальним директором та засновником ряду підприємств з метою прикриття їх незаконної діяльності. Маючи єдиний умисел щодо реєстрації на своє ім`я ряду підприємств, без наміру здійснення господарської діяльності, з корисливих мотивів, за грошову винагороду погодився стати номінальним директором та засновником ряду підприємств, а саме: ТОВ Арсенал Імпорт, ТОВ Смарт Імпорт, ТОВ Комторг, ТОВ Європродукт Груп, ТОВ Веста Голд, ТОВ Флортрейд.

Так, у січні 2017 року ОСОБА_4 перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме: біля станції метро Наукова, надав свій паспорт громадянина України та облікову картку платника податків невстановленій слідству особі, яка на підставі цих документів виготовила договір купівлі-продажу частки ТОВ Арсенал Імпорт, Статут ТОВ Арсенал Імпорт, протокол зборів ТОВ Арсенал Імпорт, доручення ТОВ Арсенал Імпорт та ряд інших документів.

26.01.2017 ОСОБА_4 перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Бакуліна, б. 11, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Арсенал Імпорт, до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Арсенал Імпорт, протокол зборів ТОВ Арсенал Імпорт до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Арсенал Імпорт, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Бакуліна, б. 11, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Арсенал Імпорт (код ЄДРПОУ 40129472), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ Арсенал Імпорт, Статут ТОВ Арсенал Імпорт, протокол зборів ТОВ Арсенал Імпорт, доручення ТОВ Арсенал Імпорт своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 26.01.2017 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Арсенал Імпорт.

03.04.2017 ОСОБА_4 перебуваючи на території Дзержинського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Бакуліна, 6.11, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Промо Груп Україна (яке перейменовано в ТОВ Смарт Імпорт), до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Смарт Імпорт, протокол зборів ТОВ Смарт Імпорт до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Смарт Імпорт, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня, перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Бакуліна, б. 11 ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Промо Груп Україна (яке перейменовано в ТОВ Смарт Імпорт) (код ЄДРПОУ 40456611), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ Смарт Імпорт, Статут ТОВ Смарт Імпорт, протокол зборів ТОВ Смарт Імпорт, доручення ТОВ Смарт Імпорт своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 03.04.2017 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Смарт Імпорт.

01.08.2017 ОСОБА_4 перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська б. 45А, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Комторг до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Комторг, протокол зборів ТОВ Комторг до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Комторг, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня, перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, б. 45А, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Комторг (код ЄДРПОУ 39791805), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір купівлі-продажу частки ТОВ Комторг, Статут ТОВ Комторг, протокол зборів ТОВ Комторг, доручення ТОВ Комторг своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 01.08.2017 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Комторг.

14.03.2018 ОСОБА_4 перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська б. 45А, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Європродукт Груп до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Європродукт Груп, протокол зборів ТОВ Європродукт Груп до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Європродукт Груп, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, б. 45А, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Європродукт Груп (код ЄДРПОУ 40257742), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір куплі- продажу частки ТОВ Європродукт Груп, Статут ТОВ Європродукт Груп, протокол зборів ТОВ Європродукт Груп, доручення ТОВ Європродукт Груп своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 14.03.2018 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Європродукт Груп.

19.04.2018 ОСОБА_4 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_3 усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Веста Голд до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Веста Голд, протокол зборів ТОВ Веста Голд до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Веста Голд, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово- господарської діяльності підприємства.

Того ж дня перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: АДРЕСА_3 ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Веста Голд (код ЄДРПОУ 40265528), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір куплі-продажу частки ТОВ Веста Голд, Статут ТОВ Веста Голд, протокол зборів ТОВ Веста Голд, доручення ТОВ Веста Голд своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 19.04.2018 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Веста Голд.

26.10.2018 ОСОБА_4 перебуваючи на території Київського району міста Харкова, а саме за адресою: вул. Чернишевська б. 45А , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій зустрівся з невстановленою особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законодавством України формі документи необхідні для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, а саме: договір купівлі-продажу частки ТОВ Флортрейд до якого внесено неправдиву інформацію щодо купівлі частки підприємства, Статут ТОВ Флортрейд, протокол зборів ТОВ Флортрейд до якого було внесено неправдиву інформацію про те що його буде призначено керівником, доручення ТОВ Флортрейд, до якого внесено недостовірну інформацію про те що, він як керівник(директор) підприємства надає повноваження іншій особі представляти інтереси в інших органах з питань проведення реєстраційних дій та оформлення будь-яких документів, не маючи наміру виконувати функції директора та мати відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства.

Того ж дня, перебуваючи у кабінеті нотаріуса за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, б. 45А ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ Флортрейд (код ЄДРПОУ 40989578), реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на отримання грошової винагороди за внесення неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, засвідчив договір куплі-продажу частки ТОВ Флортрейд, Статут ТОВ Флортрейд, протокол зборів ТОВ Флортрейд, доручення ТОВ Флортрейд своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи разом з копією свого паспорту та облікової картки платника податків, передав невстановленій слідством особі.

На підставі зазначених документів Державний реєстратор департаменту реєстрації Харківської міської ради 26.10.2018 зареєстровав зміни до установчих документів ТОВ Флортрейд.

Таким чином, ОСОБА_4 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, тобто пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений винуватим себе у скоєні злочину визнав, підтвердив факти та обставини вчинення злочину, викладені вище, їх не оспорював, у скоєному щиро розкаявся.

Враховуючи, що обвинувачений визнав себе винним у вчинені злочину, йому роз`яснені наслідки вимог ч.3 ст. 349 КПК України, інші учасники судового провадження не оспорюють обставини даного кримінального провадження, суд вважає недоцільним дослідження доказів, щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Суд вважає доведеною вину ОСОБА_4 у вчинені злочину та вірну кваліфікацію його дій ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, тобто пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб.

Як особа ОСОБА_4 : має постійне місце проживання, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, працездатний , однак ніде не працює, раніше не судимий.

У судовому засіданні обвинувачений висловив щирий жаль з приводу скоєного, щиро розкаявся, тому суд визнає вказане, як обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого.

При призначенні покарання обвинуваченому суд, згідно з вимогами ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, конкретні обставини за яким вчинений злочин, особу винного, наявність обставини, яка пом`якшує покарання обвинуваченого та відсутність обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, і вважає за необхідне призначити йому покарання в межах санкції встановленої ч.2 ст. 205-1 КК України, в редакції на час скоєння кримінального правопорушення, враховуючи положення ст. 5 КК України, у вигляді обмеження волі, без додаткового покарання.

При цьому, враховуючи приведені обставини, тяжкість кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, наявність обставини, яка пом`якшує покарання, суд приходить до висновків про можливість виправлення обвинуваченого без відбуття покарання, у відповідності до ст. 75 КК України.

Долю речових доказів, вирішити на підставі ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.100, 174, 349, 370,371 КПК України, суд,-

ухвалив :

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК Українита призначитийому покарання увигляді обмеження волістроком 3роки.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбуття покарання з випробуванням на іспитовий строк 1 рік 6 місяців.

У відповідності до ч.1 ст.76 КК України зобов`язати ОСОБА_4 : періодичноз`являтися дляреєстрації доуповноваженого органуз питаньпробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази: копію паспорту ОСОБА_4 , копії реєстраційних справ: ТОВ «Флортрейд» (код 40989578), ТОВ «Арсенал Імпорт» (код 40129472) та оригінали реєстраційних справ: ТОВ «Кормторг» (код 39791805), , ТОВ «Європродукт груп» (код 40257742), ТОВ «Веста Голд» (код 40265528), ТОВ «Смарт Імпорт» (код 40456611) залишити в матеріалах кримінального провадження.

На вирок може бути подано апеляцію до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення через Київський районний суд м.Харкова.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копія вироку суду негайно вручити прокурору та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94958251
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —953/18202/20

Вирок від 17.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні