Рішення
від 09.02.2021 по справі 904/6431/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.02.2021м. ДніпроСправа № 904/6431/20

за позовом Управління житлово-комунального господарства та будівництва Виконавчого комітету Покровської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Смартбуд Груп"

про розірвання договору № 237 від 22.08.19р.

Суддя Манько Г.В.

За участю секретаря судового засідання Кулеби Т.Ю.

Представники:

Від позивача не з`явився.

Від відповідача не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Управління житлово-комунального господарства та будівництва Виконавчого комітету Покровської міської ради звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом та просить:

- Розірвати договір №237 від 22.08.2019 р. на виконання робіт на об`єкті: Капітальний ремонт м`якої покрівлі житлового будинку № 1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області укладений між Управлінням житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради (Код ЄДРПОУ: 34611037) та Товариством з обмеженою відповідальністю Смартбуд Груп (Код ЄДРПОУ: 41080370).

- Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Смартбуд Груп (Код ЄДРПОУ: 42831800) на користь Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради (Код ЄДРПОУ: 34611037) судовий збір у розмірі 2 102,00 грн.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав клопотання у якому просив суд розглянути справу без його участі за наявними у справі матеріалами. зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Управлінням житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ Смартбуд Груп підписано договір (далі -Договір).

Згідно п. 1.1 Договору Підрядник зобов`язується у 2019 році якісно та своєчасно виконати для Замовника передбачені ним Договором робота, а Замовник - прийняти і оплатити такі роботи згідно з Договором.

Відповідно до п. 1.2. Договору найменування робіт: Капітальний ремонт м`якої покрівлі житлового будинку 1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області (далі Робота), Роботи є складовою частиною загальної вартості робіт з капітального ремонту м`якої покрівлі житлового будинку №1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області ДСТУ БД.1.1-1:2013. ДК 021:2015 45260000-7 "Покрівельні робота та інші спеціалізовані будівельні робота".

Пунктом 2.3 Договору передбачено, що ціна робіт може змінюватися за взаємною згодою сторін, якщо: зміна ціни відбувається в бік зменшення; з дати набрання чинності Договору, в межах передбачених строків його виконання, відбулися зміни ставок обов`язкових платежів, що безпосередньо вплинули на діну Договору пропорційно таким змінам.

Умовами п. 3.1. Договору визначено, що оплата Робіт здійснюється Замовником шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Підрядника протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів згідно актів за ф. КБ-2 в та довідки за ф. КБ-3, та наданого ним рахунків, по мірі надходження бюджетних коштів на розрахунковий рахунок Замовника.

Здавання-приймання виконаних робіт оформляється актами за ф. КБ-2в та довідки за ф. КБ-3, підписаними двома сторонами: Підрядником та Замовником ( п. 3.2 Договору).

Згідно п. 3.3 Договору у випадку мотивованої відмови Замовника прийняти виконанні Роботи, Сторони складають двосторонній акт із переліком недоліків, необхідних доробок та строків їх виконання.

Відповідно до п. 4.1 Договору Етапи робіт, а також строки їх виконання визначаються календарним графіком виконання робіт, що становить невід`ємну частину цього договору (Додаток №3), але роботи можуть бути виконані достроково.

Пунктом 4.2. Договору при виникненні обставин, які не залежать від Підрядника та перешкоджають йому своєчасно виконати роботи, Підрядник має невідкладно повідомити про це Замовника. Рішення Сторін продовжити строк виконання робіт оформлюється шляхом укладення додаткової угоди, в якій вказуються обставин, що стали підставою для її укладення, .

Умовами п. 4.3. Договору під обставинами, які перешкоджають виконанню робіт у встановлений Договором термін та їм право на перегляд строків виконання робіт, є випадки або обставини непереборної сили, що не залежать від волі Сторін (форс-мажор, відсутність фінансування Замовника з бюджету, виникненнядодаткових не передбачених Договором робіт).

Замовник має право достроково розірвати Договір у разі невиконання зобов`язань Підрядником передбачених договором, повідомивши про це його у строк не пізніше ніж за 5 днів (п. 5.2 Договору).

Згідно п. 5.3 Договору Підрядник зобов`язаний: забезпечити виконання робіт у строки, встановлені цим Договором; забезпечити виконання робіт за Договором із дотриманням будівельних норм і правил, що діють на території України. Оформити згідно законодавства України виконавчу документацію, акти прихованих робіт, протоколи випробувань тощо, що входять до компетенції підрядника, необхідну для здачі об`єкту в експлуатацію; забезпечити в будь-який час допуск на об`єкт Замовника інженера технагляду даю контролю виконання робіт; надати Замовнику документи, щодо якості та вартості матеріалі та обладнання, що використовуються на об`єкті; при виконанні робіт дотримуватися необхідних заходів протипожежної безпеки, техніки безпеки, з охорони праці та довкілля протягом всього терміну проведення робіт до здачі робіт, відповідно до діючих норм та правил; ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкту до моменту здачі робіт покладається на Підрядника; забезпечити збереження матеріалів та обладнання, результатів виконаних робіт в робочий час на площі проведення робіт; при здачі актів за ф. КБ 2в передати Замовнику всю виконавчу документацію: акти на приховані роботи, паспорти та сертифікати на використовувані матеріали й обладнання, тощо; письмово повідомлять Замовника про готовність, до приймання прихованих робіт за три дні до такої прийомки. Акт огляду прихованих робіт підтверджується двохсторонніми актами приймання. Якщо Замовник не був проінформований чи проінформований з запізненням про час огляду прихованих робіт, зроблений без його підтвердження, то по запиту Замовника Підрядник зобов`язаний за свій рахунок відкрити будь-яку частину прихованих робіт, згідно з вказівкою Замовника, а потім відновити її; виковувати роботи своїми силами, без залучення субпідрядників; виконувати обґрунтовані вимоги Замовника щодо безоплатного усунення (виправлення) недоліків робіт і використаних матеріалів протягом гарантійного строку, вказаного у а.6,2. або пропорційного зменшення ціни робіт, або відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо Замовник самостійно усуне ці недоліки.

За невиконання зобов`язань за Договором Сторони несуть відповідальність згідно законодавства України. Зокрема, Підрядник несе відповідальність за своєчасне виконання та якість виконаних робіт і використаних матеріалів, за неналежне використання, втрату, знищення або пошкодження (псування) з його вини переданих йому Замовником матеріальних ресурсів або

об`єкту. Замовник несе відповідальність за своєчасне прийняття і оплату прийнятих робіт (п. 7.1 Договору).

Згідно п. 9.2 Договору у разі виникнення спорів або розбіжностей з приводу укладення чи виконання цього Договору Сторони зобов`язуються вирішувати ці суперечки шляхом переговорів та консультацій.

Відповідно до п. 9.3. Договору у разі недосягнення Сторонами згоди спір вирішується у судовому порядку.

Умовами п. 10.1 Договору Договір набирає чинності з дати його підписання обома Сторонами та діє до 20.12.2019 p., a по невиконаним зобов`язанням Сторін - до їх повного виконання.

Позивачем та відповідачем підписано Додаток№1, яким погоджено договірну ціну щодо капітального ремонту , що здійснюється в 2019р.

Відповідачем складено пояснювальну записку.

Також позивачем та відповідачем підписано Додаток № 2 до Договору "Локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1".

Позивачем та відповідачем підписано розрахунок загально виробничих витрат до локального кошторису №2-1-1.

Також позивачем та відповідачем підписано підсумкову відомість ресурсів.

Позивачем погоджено дефектний акт від 22.08.2019р.

19.12.2019р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №1 до Договору №237 від 22.08.2019р.

Також позивачем та відповідачем підписано Додаток№4 до Договору "План фіксування".

Відповідачем виставлено позивачу рахунок №6, від 03.09.2019р., №70 від 02.12.2019р.

Позивачем та відповідачем підписано довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат.

Позивачем та відповідачем підписано акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2019р.

Згідно платіжного доручення №685 від 03.09.2019р. позивачем перераховано відповідачу попередню оплату в сумі 128057 грн. 04 коп.

Платіжним дорученням №1056 від 02.12.2019р. позивачем перераховано відповідачу 85591 грн. 56 коп.

Позивач звернувся до відповідача з пропозицією про розірвання договору від 09.10.2020р. №309.

Згідно наявних у справі доказів встановлено, що в порушення умов договору станом на 11.11.2020 р. Відповідач взяті на себе зобов`язання виконав частково на суму 213 648,60 грн. що підтверджується актом №1 приймання виконаних будівельних робіт (Додаток №22). Частина робіт по теперішній час Відповідачем в порушення умов договору залишається не виконаною.

Також встановлено, що Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради взяті на себе зобов`язання виконало належним чином та в повному обсязі сплатило частково виконані Відповідачем роботи на суму 213 648,60 грн. за платіжним дорученням № 685 від 03.09.2019р. №1056 від 02.12.2019 р.

Керуючись приписами ст. 188 Господарського кодексу України, Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради 09.10.2020 р. направило на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Смартбуд Груп (50051, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 10) цінним листом з описом пропозицію про розірвання договору №237 від 22.08.2019 р. на виконання робіт на об`єкті: Капітальний ремонт м`якої покрівлі житлового будинку № 1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області . 27.10.2020 р. вказаний лист повернуто на адресу Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради Укрпоштою з відміткою за закінченням терміну зберігання .

Господарський суд погоджується з доводами відповідача, що приймаючи до уваги той факт, що пропозиція про розірвання договору №237 від 22.08.2019 р. на виконання робіт на об`єкті: Капітальний ремонт м`якої покрівлі житлового будинку № 1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області , повернута на адресу Позивача Укрпоштою з відміткою за закінченням терміну зберігання , в Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради є правові підстави для розірвання спірного договору в судовому порядку.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 849 Цивільного кодексу України якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Статтею 612 Цивільного кодексу України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Розірвати договір №237 від 22.08.2019 р. на виконання робіт на об`єкті: Капітальний ремонт м`якої покрівлі житлового будинку № 1/2 по вул. Першотравнева в м. Покров Дніпропетровської області укладений між Управлінням житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради (53300, Дніпропетровська області, м. Покров, вул. Центральна, 48, ідентифікаційний код: 34611037) та Товариством з обмеженою відповідальністю Смартбуд Груп (50051, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 10, ідентифікаційний код 41080370).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Смартбуд Груп (50051, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 10, ідентифікаційний код 41080370) на користь Управління житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради (53300, Дніпропетровська області, м. Покров, вул. Центральна, 48, ідентифікаційний код 34611037) судовий збір у розмірі 2 102,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 18.02.2021

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено19.02.2021
Номер документу94962783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6431/20

Судовий наказ від 11.03.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 09.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні