Ухвала
від 17.02.2021 по справі 478/1551/20
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/1551/20 Провадження № 2/478/32/2021

У Х В А Л А

17 лютого 2021 року смт.Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області в складі,

головуючого судді Томашевського О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Григоренко Н.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження, в залі судових засідань № 1, в смт. Казанка, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Володимирівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області, про визнання заповіту недійсним,

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до Казанківського районного суду Миколаївської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа: Володимирівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області, про визнання заповіту недійсним.

Ухвалою суду від 30.11.2020 року провадження у справі було відкрито в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання та витребувано у приватного нотаріуса Казанківського районного нотаріального округу Миколаївської області Рожко Олени Олексіївни належним чином засвідчену копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та у Володимирівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області докази, що підтверджують повноваження секретаря Володимирівської сільської ради Переверзевої С.М. на вчинення нотаріальних дій, станом на 09.07.2018 року.

В ході підготовчого судового провадження, сторона позивача повідомила суд про намір заявити суду клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи заповіту від 09.07.2018 року, а тому, враховуючи, що для призначення та проведення відповідної експертизи необхідні документи в яких містяться вільні зразки підписів ОСОБА_3 , подала клопотання в яких просила витребувати у ФГ Коренева оригінал договору оренди землі укладеного між ФГ Коренева та ОСОБА_3 , серія та номер: б/н, виданий 15.12.2008 року та оригінал додаткової угоди до вказаного договору оренди землі від 15.12.2008 року, яка видана 24.04.2017 року.

В підготовче судове засідання учасники справи не прибули, про день, час та місце підготовчого судового засідання були повідомлені вчасно та належним чином.

З огляду на подану заяву від 17.02.2021 року, сторона позивача просила провести розгляд клопотання без їх участі. Інші участики справи причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши клопотання про витребування доказів та матеріали вказаної цивільної справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 2 ЦПК України, завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України у разі неможливості самостійно надати докази, учасник справи вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи, що документи, які просить витребувати сторона позивача мають значення для вирішення справи, тобто є доказом в розумінні ст.76 ЦПК України і не можуть бути самостійно надані, суд вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Також суд враховує, що відповідно до положень ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Згідно п. 4 ч. 5 ст.198 ЦПК України суд може оголосити перерву у підготовчому судовому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадках витребування нових (додаткових доказів).

Враховуючи викладене, а також те, що підготовче судове засідання не може бути завершене через об`єктивні причини, суд вважає необхідним продовжити строки проведення підготовчого провадження та відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 198 ЦПК України оголосити перерву в підготовчому судовому засіданні для витребування відповідних доказів.

Керуючись ст. ст.12, 18, 84, 189, 198, 229, 259-260, 261, 353 ЦПК України, суд,

П о с т а н о в и в:

Клопотання сторони позивача про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Фермерського господарства Коренева , яке розташоване за адресою: 56065, Миколаївська область, Казанківський район, с. Володимирівка, вул. Радянська, 123, оригінал договору оренди землі укладеного між ФГ Коренева та ОСОБА_3 , серія та номер: б/н, виданий 15.12.2008 року та оригінал додаткової угоди до вказаного договору оренди землі від 15.12.2008 року, яка видана 24.04.2017 року.

Витребувані докази надати в строк до 04 березня 2021 року.

У випадку відсутності витребуваних доказів повідомити суд до 04.03.2021 року, надавши належним чином підтверджуючі документи неможливості надання витребуваних доказів.

Копію ухвали надіслати для належного виконання та для відома.

Оголосити у підготовчому судовому засіданні перерву до 13 год. 00 хв. 04 березня 2021 року, яке відбудеться в приміщенні Казанківського районного суду Миколаївської області, зал судових засідань № 4.

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

В судове засідання викликати учасників справи.

Роз`яснити положення частин 6-10 статті 84 ЦПК України, згідно яких, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами.

Відповідно до ч.1 ст.146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://court.gov.ua/sud1413.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 17 лютого 2021 року.

Суддя Казанківського районного суду

Миколаївської області О.О. Томашевський

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено19.02.2021

Судовий реєстр по справі —478/1551/20

Постанова від 19.06.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Постанова від 19.06.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Рішення від 08.09.2021

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні