Ухвала
від 26.01.2021 по справі 790/12684т/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 790/12684т/17

Провадження № 11-кс/790/12247/17 Суддя доповідач ОСОБА_1

УХВАЛА

Іменем України

Про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій

м. Харків 27.10.2017

Слідчий суддя Апеляційного суду Харківської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокуратури Харківської області про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж стосовно депутата Запорізької міської ради голова фракції «Самопоміч» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в діях якого вбачаються ознаки кримінального правопорушення, «передбаченого ч.3 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Апеляційного суду Харківської області звернувся процесуальний керівник - заступник начальника відділу процесуального керівництва прокуратури Харківської області ОСОБА_3 з клопотанням, у якому просить надати дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж стосовно ОСОБА_2 , вказуючи на таке:

У провадженні прокуратури Харківської області перебувають матеріали досудового розслідування №42017220000000461 від 24.05.17, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, за матеріалами ГУ БКОЗ СБУ за фактом неправомірних дій представниками органів влади Запорізької області та працівників правоохоронних органів.

Так, за наявними даними, заступник мера м .Запоріжжя з питань діяльності органів виконавчої влади ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , заступник голови Запорізької обласної ради ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 та депутат Запорізької міської ради голова фракції «Самопоміч» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 вступивши в змову з представниками низки суб`єктів господарської діяльності Запорізької області, зловживаючи службовим становищем, перемогу в тендерних закупівлях, які проводяться комунальними підприємствами регіону та отримують за це неправомірну вигоду в розмірі від 20 до З0 % від суми закупівель.

При цьому за наявною оперативною інформацією, представником та посередником підприємців в зазначеному механізмі є брат ОСОБА_5 - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Зокрема останнім досягнуто домовленостей проте, що посадовці створюють умови шляхом надання вказівок підлеглим керівникам відповідних підрозділів для успішного виграшу тендерів саме суб`єктам господарювання, оговорених з ОСОБА_6 , в свою чергу, останній зобов`язується передавати частину коштів в якості винагороди за сприяння у створенні умов для виграшу тендерів. В свою чергу, ОСОБА_2 , являючись депутатом Запорізької міської ради головою фракції «Самопоміч» неофіційно виконує функції фінансового директора в холдингу ОСОБА_5 - «Інфотек», здійснює загальне керівництво бухгалтерами підконтрольних йому комерційних структур, а також в міськраді пропонує підтримати рішення щодо необхідності фінансування закупівель товарів та послуг за бюджетні кошти.

Так починаючи з кінця 2016 року, виконуючи домовленості з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підконтрольні ОСОБА_6 господарські товариства ТОВ «Гріндос» (ЄДРПОУ 40235634) ТОВ «Вектор ЗП» (ЄДРПОУ 40950619) ТОВ Українська будівельна компанія Кіфа (ЄДРПОУ 35036659) а інші визнавалися переможцями тендерів на поставку територіальним відділам освіти Запорізької міської ради товарів та ремонт будівель низки комунальних закладів на загальну суму понад 7 міл.грн.

З метою уникнення зацікавленості з боку правоохоронних органів, а також прикриття протиправної діяльності, до вищевказаних протиправних механізмів залучено керівників Національної поліції України в Запорізькій області, яким ОСОБА_6 за домовленістю з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , передає 5% від отриманих у протиправний спосіб коштів.

Крім того, для прикриття протиправної діяльності, вищевказані посадовці проводять конспіративні зустрічі на території м. Харкова, де мають широке коло знайомих серед співробітників правоохоронних органів. Також, ОСОБА_6 підшукує суб`єктів господарювання з м. Харкова для використання їх реквізитів у протиправних механізмах.

Таким чином, дії ОСОБА_6 підпадають під ознаки кримінального правопорушення, «передбачене ч. 3 ст. 368 КК України, а саме: прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, вчинене за попередньою змовою групою осіб та поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, санкція якого передбачає покарання, зокрема у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років та відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України вказаний злочин віднесений до категорії тяжких.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2 , користується мобільним телефоном оператора мобільного зв`язку ПРАТ «Київстар», ПрАО з номером НОМЕР_1 , НОМЕР_2

З урахуванням викладеного, для встановлення обставин, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину, необхідно документувати факт отримання неправомірної вигоди, шо виражається у проведенні останніми розмов, рухів та дій, пов`язаних з протиправною діяльністю за вказаним фактом.

Для забезпечення отримання даних, що сприятимуть оперативному розшуку осіб, підозрюваних у причетності до вищевказаного правопорушення і притягнення їх до відповідальності, проведення інших необхідних негласних слідчих (розшукових) дій слід зафіксувати відомості про поведінку ОСОБА_2 , та осіб, з якими для досягнення своїх злочинних намірів він буде контактувати.

Враховуючи, що ОСОБА_2 проводить свою протиправну діяльність конспіративно, у завуальованій формі, має намір вчинити злочинні дії у нетривалі строки то без проведення із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, яка передається засобами рухомого (мобільного) зв`язку, що належать або використовуються останнім, яка має значення для встановлення ознак підготовлюваного, вчинюваного або вчиненого злочину.

Таким чином, є достатні дані для надання дозволу прокуратурі Харківської області на проведення негласної слідчої (розшукової) дії: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж стосовно ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 247, 248, 249, 258, 267, 369, 371, 372 КПК України та ст. ст. 30-32 Конституції України, -

УХВАЛИВ:

1.Надати дозвіл прокуратурі Харківської області на проведення ГУ БКОЗ СБУ негласної слідчої (розшукової) дії: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж стосовно ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 який використовує засоби телекомунікації для передавання інформації за допомогою операторів мобільного зв`язку НОМЕР_3 , ( є номером послуги оператору мобільного зв`язку ПРАТ «Київстар»), НОМЕР_4 (є номером послуги оператору мобільного зв`язку ПРАО ВФ «України») з метою фіксації розмов пов`язаних з одержанням неправомірної вигоди, терміном на 2 (два) місяці з моменту підписання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Апеляційного суду Харківської області

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94991145
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж стосовно депутата Запорізької міської ради голова фракції «Самопоміч» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в діях якого вбачаються ознаки кримінального правопорушення, «передбаченого ч.3 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —790/12684т/17

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Піддубний Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні