Рішення
від 18.02.2021 по справі 924/1140/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

"18" лютого 2021 р. Справа № 924/1140/20

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Виноградової В.В.,

за участю секретаря судового засідання Баськової Л.В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Мономах М» , м. Красилів Хмельницької області

до приватного підприємства «Вектор-М» , м. Хмельницький

про стягнення 1231591,72 грн

(заява про розподіл витрат на професійну правничу допомогу)

представники сторін не з`явились

встановив: рішенням Господарського суду Хмельницької області від 04.02.2021 у справі №924/1140/20 частково задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Мономах М» , м. Красилів Хмельницької області до приватного підприємства «Вектор-М» , м. Хмельницький про стягнення 1231591,72 гривень. Стягнуто з приватного підприємства «Вектор-М» на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Мономах М» 14836,92 грн заборгованості, 13731,52 грн 3% річних, 12591,45 грн інфляційних втрат, 617,40 грн витрат зі сплати судового збору. У решті позову відмовлено.

10.02.2021 на адресу суду надійшла заява (від 08.02.2021) приватного підприємства «Вектор-М» , в якій, посилаючись на положення ст. 129 ГПК України, просить вирішити питання про розподіл витрат на професійну правничу допомогу, понесених приватним підприємством «Вектор-М» в сумі 62500,00 грн у зв`язку з розглядом справи №924/1140/20.

Ухвалою суду від 11.02.2021 заяву приватного підприємства «Вектор-М» (від 08.02.2021) про розподіл витрат на професійну правничу допомогу призначено до розгляду в судовому засіданні на 18.02.2021.

Представники сторін у засідання не з`явилися. Копії ухвали суду від 11.02.2021 направлені на адреси сторін, зазначені у позовній заяві та відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Підтвердженням отримання копій ухвали є відомості з сайту АТ "Укрпошта" щодо відстеження поштових відправлень.

При розгляді заяви відповідача про розподіл витрат на професійну правничу допомогу судом враховується таке.

Статтею 123 ГПК України встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч. 4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ст. 221 ГПК України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Статтею 244 ГПК України встановлено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; судом не вирішено питання про судові витрати.

Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

За змістом статті 16 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Визначення договору про надання правової допомоги міститься у ст. 1 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", згідно з якою договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За приписами ч. 3 ст. 27 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" до договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Отже, розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань, з урахуванням складності справи, кваліфікації, досвіду і завантаженості адвоката та інших обставин. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. У разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу й обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Тобто діяльність адвоката є оплачуваною працею і така оплата у вигляді гонорару здійснюється на підставі укладеного між адвокатом та його клієнтом договору про надання правової допомоги. Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини (позиція, викладена у постановах Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі №755/92/15/15-ц, об`єднаної палати КГС ВС від 22.01.2021 у справі №925/1137/19).

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява №19336/04).

Частиною 5 ст. 126 ГПК України встановлено, що у разі недотримання вимог ч. 4 ст.126 ГПК України суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 6 ст. 126 ГПК України).

Відповідно до п. п. 1, 2, 4, 5, 6, 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України основними засадами (принципами) господарського судочинства є, зокрема: верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність; відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 169 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Тобто саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог, що виключає ініціативу суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній із сторін без відповідних дій з боку такої сторони (позиція, викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі №755/92/15/15-ц, постанові Верховного Суду у складі КГС від 24.11.2020 у справі №911/4242/15).

Зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, які підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони щодо не співмірності заявлених іншою стороною витрат зі складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим на виконання робіт. Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, яка вказує на неспівмірність витрат, доказів та обґрунтування невідповідності цим критеріям заявлених витрат (правова позиція, викладена у постановах Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі №755/92/15/15-ц, об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19 та від 22.11.2019 у справі №910/906/18, постановах Касаційного господарського суду від 04.02.2021 у справі №922/743/20, від 16.07.2020 у справі №909/452/19, від 02.11.2020 у справі №922/3548/19, від 18.11.2019 у справі №923/1121/17).

Як убачається з матеріалів справи, відповідачем у відзиві на позов вказано, що він передбачає витрати, пов`язані з розглядом справи, а саме: витрати на правову допомогу у розмірі 100000,00 грн, докази на підтвердження яких будуть надані у встановлені процесуальним законом строки.

У матеріалах справи наявний ордер від 13.11.2020 серії ХМ №049874, виданий адвокатським об`єднанням «Адвокатська контора Місяць і партнери на надання правової допомоги ПП Вектор-М на підставі договору про надання правової допомоги від 05.11.2020 у господарському суді Хмельницької області, органах ДФС адвокатом Заболотним А.М. Також наявні копії посвідчення адвоката України від 18.11.2009 та свідоцтва про заняття адвокатською діяльністю від 18.11.2009 №439, виданих на ім`я Заболотного А.М.

У підтвердження понесення витрат на правову допомогу відповідачем до заяви про розподіл витрат на професійну правничу допомогу надано договір про надання правової допомоги від 05.11.2020, укладений між приватним підприємством Вектор-М (клієнт) та адвокатським об`єднанням Адвокатська контора Місяць і партнери (адвокатське об`єднання).

Згідно з п. 1.1 цього договору клієнт доручає, а адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати правову допомогу по забезпеченню представництва інтересів клієнта в Господарському суді Хмельницької області при розгляді справи №924/1140/20 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Мономах М" до приватного підприємства "Вектор-М" про стягнення грошових коштів.

Адвокатське об`єднання, на підставі звернення клієнта, приймає на себе зобов`язання з надання наступної правової допомоги, зокрема, надання консультацій, довідок з діючого законодавства та судової практики, обставин справи; підготовка проектів та подача необхідних процесуальних документів (відзиву на позовну заяву, заперечень, заяв, клопотань, адвокатських запитів тощо); представництво інтересів клієнта в Господарському суді Хмельницької області при розгляді справи № 924/1140/20. Перелік правової допомоги, визначений у п. 2.1 цього договору, є невичерпним, адвокатське об`єднання може надати клієнту будь-яку іншу юридичну послугу, яка прямо не визначена у п. 2.1 договору, якщо це необхідно для ефективного захисту інтересів клієнта (п. 2.1 вищезазначеного договору).

У п. 4.1 договору про надання правової допомоги зазначено, що вартість професійної правничої допомоги, наданої адвокатським об`єднанням, становить 62500 гривень. Сторони погодили, що вартість правової допомоги інтересів клієнта у суді першої інстанції є фіксованою.

Сума, сплачена за надану правову допомогу за даним договором, є гонораром адвокатського об`єднання за надання правової допомоги (п. 4.3 договору).

Відповідно до п. 4.4 договору правова допомога вважатиметься наданою клієнту у повному обсязі на дату підписання сторонами акту приймання-передачі наданих послуг, у якому сторони можуть зазначити розмір та вартісну деталізацію послуг із правової допомоги.

До заяви додано копії платіжних доручень від 06.11.2020 №0100001773 на суму 40000,00 грн та від 30.12.2020 №100002126 на суму 22500,00 грн про сплату відповідачем коштів адвокатському об`єднанню Адвокатська контора Місяць і партнери згідно з договором про надання правової допомоги від 05.11.2020.

05.02.2021 клієнтом та адвокатським об`єднанням складено акт приймання-передачі наданих послуг за договором про надання правової допомоги від 05.11.2020, згідно з яким адвокатське об`єднання надало, а клієнт отримав такі юридичні послуги, передбачені договором про надання правової допомоги від 05.11.2020, а саме: правовий аналіз наданих клієнтом матеріалів позовної заяви та додатків до неї; вивчення судової практики в подібних категоріях справ з урахування правового становища клієнта; аналіз та вивчення документів, наявних у клієнта, що стосуються господарських відносин, щодо яких виник спір; розробка стратегії ведення справи; підготовка проекту відзиву на позовну заяву, формування пакету документів, які додаються до відзиву, надіслання матеріалів відзиву в суд та позивачу; вивчення та аналіз відповіді на відзив, поданої позивачем; підготовка та подання до органів ДФС адвокатських запитів в інтересах клієнта з метою здобуття доказів по справі; підготовка та подання суду клопотання про витребування доказів (у зв`язку з відмовою органів ДФС задовольнити адвокатський запит); підготовка та подання суду клопотання про прийняття додаткових доказів від 01.12.2020; вивчення поданих позивачем документів із клопотанням про приєднання письмових доказів від 13.01.2021; вивчення поданих позивачем клопотання про витребування доказів від 13.01.2021; вивчення поданих позивачем документів із клопотанням про приєднання письмових доказів від 13.01.2021; підготовка письмових пояснень від 21.01.2021; підготовка письмових пояснень від 28.01.2021; надання консультацій, роз`яснень в усному порядку щодо справи; представництво інтересів клієнта у суді першої інстанції по справі №924/1140/20 (участь в судових засіданнях). В акті зазначено, що вартість послуг, вказаних у п. 1 цього акта, фіксована та складає 62500 грн, замовник оплатив вказані послуги на суму 62500 грн, не заявив претензій та зауважень щодо якості наданих послуг.

Судом враховується, що втручання суду у договірні відносини між адвокатом та його клієнтом у частині визначення розміру гонорару або зменшення розміру стягнення такого гонорару з відповідної сторони на підставі положень ч. 4 ст. 126 ГПК України можливе лише за умови обґрунтованості та наявності доказів на підтвердження невідповідності таких витрат фактично наданим послугам. В іншому випадку таке втручання суперечитиме принципу свободи договору визначеному нормами ст. 627 ЦК України, принципу pacta sunt servanda та принципу захисту права працівника або іншої особи на оплату та своєчасність оплати за виконану працю, закріпленому у статті 43 Конституції України (постанова об`єднаної палати КГС ВС від 20.11.2020 у справі №910/13071/19).

Відповідно до позиції, викладеної у постанові об`єднаної палати КГС ВС від 22.01.2021 у справі №925/1137/19, за умови підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, не надання іншою стороною доказів невідповідності заявлених до відшкодування витрат критеріям співмірності, у тому числі спростування правильності відповідних розрахунків, витрати на надану професійну правничу допомогу підлягають розподілу за результатами розгляду справи .

Як убачається з наданих відповідачем документів, сторони договору про надання правової допомоги від 05.11.2020 у п. 4.1 договору узгодили вартість професійної правничої допомоги в розмірі 62500 грн та те, що вона є фіксованою. Перелік послуг, наданих відповідачу адвокатським об`єднанням за договором, визначено актом приймання-передачі наданих послуг від 05.02.2021, за яким вартість послуг також є фіксованою та відповідає вартості, визначеній договором.

Отже, розмір гонорару адвоката (адвокатського об`єднання) встановлений сторонами договору у фіксованому розмірі, тобто є визначеним.

Позивач заперечень щодо відшкодування заявлених відповідачем витрат на правову допомогу чи клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката не надав.

Таким чином, з урахуванням наведеного вище та враховуючи фактичний об`єм наданих адвокатом послуг, співмірність суми витрат зі складністю справи, відповідність суми понесених витрат критеріям реальності і розумності з урахуванням ціни позову у справі, беручи до уваги доведеність відповідачем відповідно до вимог ст. 74 Господарського процесуального кодексу України надання йому послуг професійної правничої допомоги, відсутність клопотання позивача про їх зменшення та результат вирішення спору у справі (часткове задоволення позову), суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення заяви приватного підприємства «Вектор-М» (від 08.02.2021) про розподіл витрат на професійну правничу допомогу відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 129 ГПК України, а саме: покладення на позивача витрат відповідача на професійну правничу допомогу пропорційно до суми задоволених позовних вимог та стягнення з позивача на користь відповідача 60411,25 грн таких витрат. У решті заява задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Мономах М» , Хмельницька область, м. Красилів, вул. Чкалова, буд. 19 (код 37971995) на користь приватного підприємства «Вектор-М» , м. Хмельницький, вул. Свободи, буд. 6А (код 31792293) 60411,25 грн (шістдесят тисяч чотириста одинадцять гривень 25 коп.) витрат на професійну правничу допомогу.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням п. 17.5 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 19.02.2021.

Суддя В.В. Виноградова

Видрук. 4 прим.: 1 - до справи, 2 - позивачу (31100, Хмельницька область, м. Красилів, вул. Чкалова, 19), 3 - адвокату Савченку Я.В. (29001, м. Хмельницький, вул. Володимирська, 79, оф. 3), 4 - відповідачу (29017, м. Хмельницький, вул. Свободи, 6А). Всім рек. з пов. про вруч.

Дата ухвалення рішення18.02.2021
Оприлюднено22.02.2021

Судовий реєстр по справі —924/1140/20

Постанова від 31.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 25.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Постанова від 11.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Рішення від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні