Рішення
від 14.05.2010 по справі 10/39-649
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" травня 2010 р. Справа № 10/39-649

Господарський суд Терно пільської області

у складі

Розглянув справу

За позовом: Прокурора м. Тер нополя в інтересах держави, м . Тернопіль, бул. Шевченка, 7 в особі Державного департамен ту страхового фонду документ ації, в особі Західного регі онального центру страхового фонду документації, м. Львів, вул. Тесленка, 5

до відповідача: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1

За участю представни ків:

Позивача: Крукеницького В.Г. - начальника режимно-с екретного відділу , посвідче ння № 12 від 12.06.2007 року ; Галич Б.Б . - юрисконсульта Західног о РЦ СФД , довіреність № 1030 від 26. 04.2010 року ;

Відповідача : не прибув.

Прокурора : Стадник В.О. - по мічника прокурора м. Тернопо ля , посвідчення № 3 ;Ковільчу к О.Р. - помічника прокурор а м. Тернополя , посвідчення № 36 ;

У розпочатому судовому засіданні представника пози вача ознайомлено з процесуа льними правами та обов' язка ми згідно з ст. 20,22 ГПК України.

За відсутності відп овідного клопотання сторін т ехнічна фіксація судового пр оцесу не здійснюється.

Суть справи: Прокурор м. Тернополя в інтересах держ ави, м. Тернопіль, бул. Шевченк а, 7 в особі Державного депар таменту страхового фонду док ументації, в особі Західног о регіонального центру страх ового фонду документації, м. Л ьвів, вул. Тесленка, 5 звернувс я до господарського суду з по зовною вимогою до Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 про стягнення з аборгованості по оплаті за п ослуги з підготовки документ ації до мікрофільмування, ви готовлення та відправки на д ержавне зберігання мікрофіл ьмів страхового фонду докуме нтації в сумі 2 207,11 грн.

В обґрунтування п озовних вимог посилається на договір про надання послуг № 176/2009-ЗБО від 28 квітня 2009 року, акт здачі-приймання, рахунком ін ші документи належним чином копії яких знаходяться в мат еріалах справи.

Ухвалою господарсько го суду Тернопільської облас ті від 16 квітня 2010 року порушен о провадження у справі № 10/39-649 та призначено судове засідання о 15 годині 30 хвилин 27 квітня 2010 ро ку.

У зв' язку з неприбутт ям у судове засідання 27.04.2010 року представника відповідача , в порядку статті 77 ГПК справу с луханням було відкладено до 10 год. 20 хв. 14.05.2010 року .

Відповідач письмовог о відзиву на позов не надав, в судові засідання 27.04.2010 року та 14.05.2010 року не прибув, хоча пр о час та місце розгляду спору був повідомлений належним ч ином , що підтверджується пов ідомленнями про вручення пош тового відправлення , запере чень щодо заявлених позовних вимог суду не надав , а тому су д розглядає справу згідно ви мог статті 75 ГПК України за на явними у справі документами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи пр едставника позивача, висново к прокурора , оцінивши зібран і по справі докази, господарс ький суд встановив наступне :

Відповідно до п.2 ст. 121 Конст итуції України на органи про куратури покладається предс тавництво інтересів громадя н і держави в судах.

Згідно з п. 5 ст. 20 Закону Укр аїни «Про прокуратуру»при ви явленні порушень закону прок урор або його заступник у меж ах своєї компетенції мають п раво звертатись до суду з зая вою про захист прав та законн их інтересів громадян, держа ви, а також підприємств та інш их юридичних осіб.

Статтею 36-1 зазначеного Зако ну визначено, що підставами д ля представництва прокуроро м інтересів держави є наявні сть порушень або загрози пор ушень економічних, політични х та інших державних інтерес ів внаслідок протиправних ді й (бездіяльності) фізичних чи юридичних осіб, що вчиняютьс я у відносинах між ними або де ржавою.

Однією із форм представн ицтва є звернення до суду з по зовами на захист інтересів д ержави.

Позивач - Західний р егіональний центр страховог о фонду документації, м. Львів , вул. Тесленка, 5 є юридичною о собою і включене до Єдиного д ержавного Реєстру підприємс тв та організацій України, ід ентифікаційний код 14321191 що під тверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридич ної особи Серії А00 №382633.

Згідно Положення Західн ий регіональний центр страхо вого фонду документації є бю джетною установою, яка діє у с кладі Міністерства України з питань надзвичайних ситуаці й та у справах захисту населе ння від наслідків Чорнобильс ької катастрофи і безпосеред ньо підпорядковується Держа вному департаменту страхово го фонду документації. Основ ними завданнями Західного ре гіонального центру страхово го фонду є реалізація в межах своїх повноважень у закріпл еному регіоні завдань і функ цій, пов'язаних з формуванням , веденням та використанням с трахового фонду документаці ї для забезпечення виробницт ва продукції оборонного, моб ілізаційного та господарськ ого призначення, відбудови о б'єктів систем життєзабезпеч ення населення та транспортн их зв'язків, проведення аварі йно-рятувальних та аварійно- відновлювальних робіт під ча с ліквідації надзвичайних си туацій, проведення реставрац ійних робіт на об'єктах культ урної спадщини, у разі втрати оригіналів документів тощо; виготовлення документів стр ахового фонду документації і передача їх на бази зберіган ня.

Згідно з п.п.5.7 п.5 Наказу Міні стерства будівництва, архіте ктури та житлово-комунальног о господарства України і Мін істерства України з питань н адзвичайних ситуацій та у сп равах захисту населення від наслідків Чорнобильської ка тастрофи №109/213 від 11.04.2006 року «Про затвердження Переліку об'єк тів і споруд, за якими проектн а документація закладається до страхового фонду докумен тації України»проектна доку ментація на будівлі офісні з трьома та більше поверхами з акладається до страхового фо нду документації України.

Відповідно до ст. 25 Закону У країни "Про страховий фонд до кументації України" підприєм ства, установи і організації , що підпорядковані Державно му департаменту страхового ф онду документації, надають з а сплату постачальникам доку ментів, іншим юридичним та фі зичним особам відповідно до законодавства платні послуг и у сфері створення, формуван ня, ведення та використання с трахового фонду документаці ї. Оплата за послуги проводит ься на основі контрактів (дог оворів) чи інших форм угод, пер едбачених законодавством Ук раїни.

В силу ст. 11 ЦК України цив ільні права і обов' язки вин икають із дій осіб, що передба чені актами цивільного закон одавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актам и, але за аналогією породжуют ь цивільні права та обов'язки .

Правочином є дія особи, спря мована на набуття, зміну або п рипинення цивільних прав та обов'язків (частина 1 ст. 202 ЦК Ук раїни).

У судовому засіданні в становлено, що 28.04.09 р. між Західн им регіональним центром стр ахового фонду документації т а Фізичною особою-підприємце м ОСОБА_1 (далі - Виконаве ць ) (далі - Замовник) було уклад ено договір № 176/2009 - ЗБО від 28.04.2009 ро ку на виконання робіт з підго товки документації до мікроф ільмування, виготовлення та відправки на державне зберіг ання мікрофільмів страховог о фонду документації. Даний д оговір діє до повного викона ння сторонами своїх зобов'яз ань.

Згідно з п.3.2 Договору опл ата проводиться Замовником п опередньо у розмірі 100% вартос ті послуг згідно з наданим Ви конавцем рахунком.

Між Виконавцем та Зам овником підписані акти здачі -приймання наданих послуг з п ідготовки проектної робочої документації для будівництв а до мікрофільмування, вигот овлення документів страхово го фонду та передачі мікрофі льмів на довгострокове збері гання на аптеку з надбудовою офісних приміщень по проспе кту Злуки, 23 в м. Тернополі на су му 2 207,11 грн., які станом на момен т подання позовної заяви не о плачені.

У зв' язку із невикон анням умов договору в частин і здійснення оплати виконани х робіт, Західним регіональн им центром страхового фонду документації, м. Львів, вул. Те сленка, 5 було надіслано на а дресу Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1 претензію № 1239 в ід 14.08.2009 р. щодо погашення боргу в сумі 2207,11 грн.

До виконання госпо дарських договорів, згідно п . 1 ст. 193 Господарського кодексу України, застосовуються від повідні положення Цивільног о кодексу України з урахуван ням особливостей, передбачен их Господарським кодексом.

Згідно ст. 67 Господарс ького кодексу України віднос ини підприємств з іншими під приємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах го сподарської діяльності здій снюються на основі договорів . Підприємства вільні у вибор і предмета договору, визначе нні зобов' язань, інших умов господарських взаємовіднос ин, що не суперечить законода вству України.

У відповідності до ст . 509 Цивільного Кодексу Україн и, в силу зобов' язання, яке ви никає між сторонами, одна сто рона (зобов'язана сторона, у то му числі боржник) зобов'язана вчинити певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо ), або утриматися від певної ді ї, а інший кредитор має право в имагати від боржника виконан ня його обов'язку.

Суб'єкти господарюва ння та інші учасники господа рських відносин повинні вико нувати господарські зобов'яз ання належним чином відповід но до закону, інших правових а ктів, договору, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо вик онання зобов'язання - відпові дно до вимог, що у певних умова х звичайно ставляться (ст. 526 Ци вільного кодексу України, ст . 193 Господарського кодексу Ук раїни).

Матеріали справи сві дчать про те, що між позивачем та відповідачем по договору від 28.04.09р. виникли зобов' язан ня про надання послуг.

Так, в силу ст. 901 Цивільного к одексу України, за договором надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується з а завданням другої сторони (з амовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчин ення певної дії або здійснен ня певної діяльності, а замов ник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послу гу, якщо інше не встановлено д оговором.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуаль ного кодексу України доказам и у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господ арський суд у визначеному по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г та заперечень.

З огляду на зазначене суд вважає, що представленими су ду доказами, а саме Договором № 176/2009-ЗБО від 28.04.09 року, актом зда чі-приймання, рахунком, позив ач по справі довів наявність заборгованості відповідача перед ним, а тому позовні вимо ги про стягнення заборговано сті по оплаті за послуги з під готовки документації до мікр офільмування, виготовлення т а відправки на державне збер ігання мікрофільмів страхов ого фонду документації в сум і 2 207,11 грн. підтверджені докуме нтально та підлягають до зад оволення.

Державне мито та ви трати на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу покладаються на відпові дача, згідно приписів ст.ст. 44,49 Господарського процесуальн ого кодексу України.

На підставі наведеного, ке руючись ст. 121 Конституції Укр аїни, ст. ст. 1, 2, 32, 33, 43, 54, 82, 84,116, 117 ГПК Укр аїни, ст.ст. 20, 67, 193 Господарськог о Кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 , 526, 901 Цивільного Кодексу Украї ни, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Західн ого регіонального центру стр ахового фонду документації, м. Львів, вул. Тесленка, 5, ідент ифікаційний код 14321191 - 2 207 грн. 11 к оп. заборгованості по оплаті за послуги з підготовки доку ментації до мікрофільмуванн я, виготовлення та відправки на державне зберігання мікр офільмів страхового фонду до кументації . Видати наказ.

3.Стягнути з Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 в дохід Державног о бюджету України 102,00 грн. держ авного мита та 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу . Ви дати наказ.

4.Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з д ня його прийняття.

На рішення суду, яке не на брало законної сили, сторони мають право подати апеляцій ну скаргу, а прокурор - апеляці йне подання, протягом десяти днів з дня прийняття рішення , через місцевий господарськ ий суд.

4.Наказ видати стягувачеві після набрання рішенням зак онної сили.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення14.05.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу9500887
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/39-649

Ухвала від 16.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Судовий наказ від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Судовий наказ від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Судовий наказ від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Судовий наказ від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні