Ухвала
від 19.02.2021 по справі 674/219/21
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/219/21

Провадження № 2/674/295/21

УХВАЛА

19 лютого 2021 року м.Дунаївці

Суддя Дунаєвецького районного суду Хмельницької області Шафікова Ю.Е., розглянувши позовну заяву першого заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Дунаєвецької міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Комунальне некомерційне підприємство Дунаєвецької міської ради Дунаєвецька багатопрофільна лікарня до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, -

ВСТАНОВИЛА:

Заступник керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Дунаєвецької міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Комунальне некомерційне підприємство Дунаєвецької міської ради Дунаєвецька багатопрофільна лікарня , в якому просить стягнути з ОСОБА_1 витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Як слідує з позовної заяви, місцем проживання відповідача ОСОБА_1 вказано АДРЕСА_1 .

За відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Хмельницькій області від 17 лютого 2021 року, які надійшли до суду 19 лютого 2021 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Прокурор у позовній заяві посилається на положення ст.56 ЦПК України, ст.23 Закону України Про прокуратуру .

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі суд керується вимогами Цивільного процесуального кодексу України .

Відповідно до ч. 3 ст. 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Предметом заявлених позовних вимог є відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, регламентується ст. 1206 ЦК України .

Зміст та суб`єктний склад зобов`язання, що регулюються ст. 1206 ЦК України , дозволяють констатувати, що це зобов`язання не є договірним, але не є зобов`язанням із відшкодування шкоди в розумінні статті 1177 ЦК України (відшкодування шкоди фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення), оскільки, зокрема, понесені закладом охорони здоров`я (кредитором) витрати на лікування не є завданою боржником (особою, яка вчинила злочин) шкодою. Зазначене має принципове значення, оскільки покладений на відповідну особу обов`язок не є видом цивільно-правової відповідальності, до цих правовідносин не підлягають застосуванню загальні положення про відшкодування шкоди, у тому числі такі, що стосуються підстав виникнення зобов`язання, змісту шкоди, солідарного обов`язку боржників тощо.

У контексті правовідносин даної справи наведене має значення для визначення її підсудності. Оскільки відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, не є за своєю суттю відшкодуванням шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, то вимоги ч. 3 ст. 28 ЦПК України до цих правовідносин не застосовуються, а тому цей позов повинен пред`являтися за загальними правилами підсудності, тобто за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України .

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу .

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Виходячи із зазначених вимог закону та встановлених судом обставин, цивільну справу за позовом заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Дунаєвецької міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Комунальне некомерційне підприємство Дунаєвецької міської ради Дунаєвецька багатопрофільна лікарня до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину слід передати для розгляду до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області.

Керуючись ст. ст. 28 , 31 , 187 , 260 , 261 , 353-355 ЦПК України , суддя,-

П О С Т А Н О В И Л А:

Цивільну справу за позовом заступника керівника Кам`янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Дунаєвецької міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Комунальне некомерційне підприємство Дунаєвецької міської ради Дунаєвецька багатопрофільна лікарня до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину передати на розгляд до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області (29000, м.Хмельницький, вул.Героїв Майдану, 54).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повний текст ухвали не було вручено в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду або через Дунаєвецький районний суд Хмельницької області.

Суддя Ю.Е. Шафікова

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.02.2021
Оприлюднено22.02.2021
Номер документу95022273
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/219/21

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Карплюк О. І.

Рішення від 28.09.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Карплюк О. І.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Карплюк О. І.

Ухвала від 16.03.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Карплюк О. І.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні