Рішення
від 29.01.2021 по справі 423/3069/20
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.01.2021

єдиний унікальний номер справи 423/3069/20

номер провадження 2/423/235/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2021 року місто Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі:

головуючої судді Лизенко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Кузьменко Ю.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду №1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу №423/3069/20 за позовом представника позивача адвоката Степанової Ольги Володимирівни, яка діє на підставі договору про надання правової допомоги від 05.11.2020 в інтересах ОСОБА_1 , до Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

10.11.2020 представник позивачки ОСОБА_2 звернулася до суду із вказаним вище позовом, у якому просить визнати причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними, надати ОСОБА_1 додатковій строк тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання до Попаснянської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сальськ Ростовської області Російської Федерації померла мати позивачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до заповіту від 05 липня 2018 року, посвідченого секретарем виконкому Мирнодолинської селищної ради, ОСОБА_3 зробила заповіт, яким на випадок своєї смерті, заповідала все її майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй належатиме на день смерті і на що вона за законом матиме право - ОСОБА_1 . Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, яке складається, зокрема з земельних ділянок, які належали померлій на праві приватної власності.

В листопаді 2020 року ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Попаснянської нотаріального округу із заявою про прийняття спадщини, але їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропуском шестимісячного строку на звернення із заявою про прийняття спадщини. ОСОБА_1 несвоєчасно звернулася із заявою про прийняття спадщини через те, що після смерті матері вона постійно мешкає у Російській Федерації і через введення карантинних обмежень та відсутністю транспортного сполучення між Україною та Росією, вона не мала можливості приїхати.

16 листопада 2020 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

09.12.2020, у встановлений судом строк, відповідач надав заяву про визнання позову.

У підготовче засідання позивачка та її представник ОСОБА_2 не з`явилися. У наданій заяві представник позивачки ОСОБА_2 просила розглядати справу у її відсутність та відсутність позивачки, просила задовольнити позовні вимоги.

Відповідач не забезпечив явку свого представника у судове засідання, від відповідача надійшла письмова заява, у якій він просить розглядати справу без участі його представника, позов визнав повністю (а.с.26).

Справу розглянуто згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України за відсутності сторін, які надіслали на адресу суду заяви з проханням справу розглянути за їх відсутності, судовий розгляд справи здійснювався на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Частинами першими статей 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Часом відкриття спадщини, згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК, є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_3 , що підтверджується відповідними записами у свідоцтві про народження та витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища ОСОБА_4 , згідно якого ОСОБА_4 після реєстрації шлюбу змінила своє прізвище на ОСОБА_1 (а.с.6,7).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.7).

За життя ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 зробила заповіт, згідно якого вона заповідала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 все своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй належатиме на день смерті і на що вона за законом матиме право ( а.с.9).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть батько спадкоємиці ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ( а.с.8).

З метою прийняття спадщини, позивачка звернулася до приватного нотаріуса Попаснянського нотаріального округу Луганської області Мирошниченко Н.І. із заявою про прийняття спадщини, де їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском шестимісячного строку на звернення із заявою про прийняття спадщини. (а.с.14).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) інформація у Спадковому реєстрі за параметрами запиту: ОСОБА_3 - відсутня (а.с.15).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що відповідно до Постанови КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р. установлено з 12 березня 2020 р. до 22 травня 2020 р. на всій території України карантин.

Оскільки шестимісячний строк для подачі заяви для прийняття справи закінчився 18.03.2020, тобто у період дії карантинних обмежень, зокрема обмеження перетину державного кордону України, і позивачка, перебуваючи у цей час на території Російської Федерації, не мала можливості приїхати до м. Попасна для оформлення спадщини, суд вважає ці обставини поважними та такими, що об`єктивно завадили позивачці подати заяву про прийняття спадщини.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права або інтереси інших осіб. Таким чином, визнання позову відповідачем слід прийняти.

На підставі вищевикладеного, суд вважає можливим визначити позивачці додатковий строк тривалістю три місяці, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 .

Керуючись ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 1-18, 209-245, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову Мирнодолинською селищною радою Попаснянського району Луганської області.

Позов представника позивача адвоката Степанової Ольги Володимирівни, яка діє на підставі договору про надання правової допомоги від 05.11.2020 (адреса: АДРЕСА_1 ) в інтересах ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 ), до Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області (адреса: 93321 Луганська область, Попаснянський район, с.Мирна Долина, вул.Освіти буд 1, код ЄДРПОУ 04335358) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення до Луганського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Попаснянський районний суд Луганської області. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено21.02.2021
Номер документу95024812
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —423/3069/20

Рішення від 29.01.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні