Ухвала
від 22.02.2021 по справі 910/16301/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"22" лютого 2021 р. Справа № 910/16301/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Попікової О.В.

суддів: Євсікова О.О.

Корсака В.А.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ"

на рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 (повний текст складено 12.01.2021)

у справі №910/16301/20 (суддя Карабань Я.А.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Бінестар"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ"

про стягнення 195988,39 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 позов задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Бінестар" 183164,21 грн. основної заборгованості, 9188,44 грн. неустойки, 2297,06 грн. 3% річних, 1263,83 грн. інфляційних втрат та 2938,71 грн. судового збору. У задоволенні іншої частини позову відмовлено.

Не погодившись із зазначеним рішенням, відповідач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на вказане рішення суду.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.02.2021 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Попікова О.В., судді: Євсіков О.О., Корсак В.А.

Дослідивши матеріали поданої апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення її без руху з таких підстав.

Відповідно до ч. 3 статті 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору та докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Частиною 2 статті 123 ГПК України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1 статті 4 названого Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (пп. 1 п. 2 ч. 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Підпунктом 4 п. 2 ч. 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставку судового збору встановлено у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Згідно з ч. 4 статті 6 Закону України "Про судовий збір " якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за судовим рішенням), судовий збір за подання скарги (заяви) вираховується та сплачується лише щодо перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум).

Отже, розмір судового збору, який мав сплатити скаржник, звертаючись із апеляційною скаргою, становить 4408,07 грн. (195913,54 грн. (сума стягнення за рішенням) х 1,5% х 150%).

Перевіривши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ", колегія суддів встановила, що скаржник сплатив судовий збір в меншому, ніж потрібно, розмірі, а саме, 2907,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №577 від 04.02.2021.

Таким чином, за подання апеляційної скарги скаржником недоплачено 1501,07 грн. судового збору, що є порушенням вимог п. 2 ч. 3 статті 258 ГПК України.

Згідно зі статтею 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

До апеляційної скарги в якості доказів надсилання її копії позивачу у справі додано, зокрема, накладну з адресою одержувача: вул. Майбороди Платона, 7, 977, Київ, 04050 та опис вкладення у лист з оголошеною цінністю з адресою отримувача: 04201, м. Київ, вул. Михайла Майбороди, будинок 7, офіс 977.

Проте, як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Бінестар": 04201, м. Київ, вул. Михайла Майорова, 7, офіс 977.

Отже, додані до апеляційної скарги накладна та опис вкладення у лист з оголошеною цінністю не є належними доказами надсилання копії апеляційної скарги позивачу, оскільки, копію останньої надіслано на іншу адресу, ніж та, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Частиною 2 статті 260 ГПК України встановлено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Оскільки скаржником за подання апеляційної скарги сплачено судовий збір в меншому, ніж встановлено чинним законодавством розмірі та додано докази надсилання апеляційної скарги позивачу за неналежною адресою апеляційна скарга не відповідає вимогам, визначеним статтею 258 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 статті 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно положення п. 1 ч. 2 статті 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Частиною 3 статті 260 ГПК України визначено, що апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку , або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Враховуючи наведені норми законодавства, останнім днем для оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 (повний текст складено 12.01.2021) в апеляційному порядку є 01.02.2021.

Проте апеляційну скаргу надіслано 04.02.2021, тобто з пропуском встановленого строку, що підтверджується супровідним документом Укрпошта Стандарт на конверті, в якому скаржник надіслав скаргу без клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення.

За таких обставин апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з метою надання стороні можливості в строк, визначений цією ухвалою, подати клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення з відповідним обґрунтуванням; докази доплати судового збору; докази надсилання копії скарги позивачу у справі за належною адресою.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 174, 234, 235, 256, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд-

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 у справі №910/16301/20 залишити без руху.

2. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ" протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали усунути недоліки, а саме, надати до Північного апеляційного господарського суду:

- докази доплати судового збору у розмірі 1501,07 грн.;

- докази надсилання апеляційної скарги позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Бінестар" за адресою: 04201, м. Київ, вул. Михайла Майорова, 7, офіс 977;

- клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 у справі №910/16301/20 з відповідним обґрунтуванням.

3. Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ", що у випадку не усунення у встановлений термін недоліків стосовно надання: доказів доплати судового збору; доказів надсилання копії скарги позивачу у справі за належною адресою, дану апеляційну скаргу буде повернуто скаржнику або відмовлено у відкритті апеляційного провадження у разі не подання відповідного клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

4. Копію ухвали надіслати учасникам апеляційного провадження.

5. Відповідно до ч. 2 статті 235 ГПК України, ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя О.В. Попікова

Судді О.О. Євсіков

В.А. Корсак

Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено23.02.2021
Номер документу95030486
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 195988,39 грн

Судовий реєстр по справі —910/16301/20

Постанова від 28.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Постанова від 26.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Рішення від 12.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні