Ухвала
від 22.02.2021 по справі 700/72/21
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 700/72/21

Провадження № 1-кп/700/48/21

УХВАЛА

іменем України

"22" лютого 2021 р. Лисянський районний судЧеркаської області:

в складі головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

обвинуваченого: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Лисянка кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Бобриця, Канівського району, Черкаської області, житель АДРЕСА_1 , українець, гр. України, пенсіонер, з середньо-спеціальною освітою, одружений, на утримані неповнолітніх дітей не має, раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

установив:

В провадженні суду знаходиться кримінальне провадження відносно обвинуваченого за ч.1 ст. 190 КК України.

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що 19 жовтня 2018 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_4 , з метою незаконного отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, з корисливих мотивів, маючи на меті незаконне збагачення, керуючись єдиним продовжуваним умислом, ввівши в оману працівників Управління соціального захисту населення Лисянської районної державної адміністрації, що по АДРЕСА_2 , шляхом приховування обставин, які відповідно до вимог п.п. 2 п. 14 «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 року впливають на призначення і виплату субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, так останній знаходячись у приміщенні Управління соціального захисту населення Лисянської районної державної адміністрації, що по АДРЕСА_2 , при заповненні декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, він не вказав в декларації те, що його дружина ОСОБА_5 являється фізичною особою-підприємцем з 03.08.2017 та завідомо вказав неправдиві відомості, не зазначивши у розділі 3 даної декларації доходи дружини ОСОБА_5 від зайняття підприємницькою діяльністю, внаслідок чого, шляхом обману, незаконно отримав субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за період з жовтня 2018 року по квітень 2019 року на загальну суму 15515,32 грн., завдавши державі, в особі Управління соціального захисту населення Лисянської РДА, майнової шкоди на вказану суму.

Таким чином, за вищевикладених обставин ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Обвинувачений подав у підготовчому судовому засіданні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у звязку з дійовим каяттям.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні клопотання обвинуваченого підтримав і не заперечував проти звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст. 45 КК України.

Обвинувачений у підготовчому судовому засіданні свою вину у вчиненні вказаного кримінального правопорушення визнав повністю, щиро розкаявся, шкодує про вчинене та пояснив, що матеріальну шкоду відшкодував вповному обсязі.

Представник потерпілого Управління соціального захисту населення Лисянської районної державної адміністрації у судове засідання не з`явився, про час і місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Розглянувши клопотання, вислухавши думку учасників судового процесу, розглянувши матеріали кримінального провадження, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до вимог ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч. 2 ст. 284 КПК України.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненнямособи від кримінальноївідповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Устатті 45 КК Українирегламентовано порядок звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям. Так передбачено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялась, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно п.4постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005,дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності заст.45 КК України. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяно шкоду або не завдано збитки.

Санкція частини 1статті 190 КК Українипередбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч до тьрох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Згідно ч.2ст.12 КК Україникримінальне правопорушення, передбачене ч.1ст.190 КК Україниє кримінальним проступком.

В судовому засіданні встановлено, що діяння, в якому обвинувачується ОСОБА_4 дійсно мало місце, та містить склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність матеріально-правових підстав, передбачених ст. 45 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям, враховуючи, що за наявності сукупності вказаних обставин таке звільнення є обов`язком, а не правом суду, суд вважає, що клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 44, 44 КК України, ст. ст. 284 ч. 2 п. 1, 285, 286. 288, 314, 369 КГІК України, суд

постановив:

Задовольнити клопотання обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

На підставі ст. 45 КК України ОСОБА_4 , звільнити від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Закрити кримінальне провадження № 12021255310000058 від 29 січня 2021 року відносно ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги через Лисянський районний судЧеркаської області протягом семи діб з моменту її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано.

Суддя ОСОБА_1

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95044548
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —700/72/21

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 04.02.2021

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні