Ухвала
від 16.02.2021 по справі 709/156/21
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/156/21

УХВАЛА

16 лютого 2021 року суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області

Кваша І.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа: Чорнобаївська селищна об`єднана територіальна громада, -

в с т а н о в и в:

Заявник звернулась до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з заявою, в якій просить встановити факт належності правовстановлюючого документу , а саме, що їй належить державний акт серії ЯГ № 526045.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мать юридичне значення", вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 137 ЦПК, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 274 ЦПК (на даний час це відповідно ст. 175 та 318 ЦПК України).

Заява ОСОБА_1 не може бути прийнята судом до розгляду, оскільки не відповідає вимогам ст.ст. 175, 318 ЦПК України.

Згідно з вимогами п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В порушення цих вимог в заяві відсутній ідентифікаційний код заінтересованої особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі - код ЄДРПОУ), натомість вказано код КОАТУУ, що є кодом класифікатора об`єктів адміністративно-територіального устрою України, вимоги щодо зазначення якого законом не передбачено.

Також в заяві вказано, що адреса електронної пошти заінтересованої особи є невідомою, хоча це є загальнодоступною інформацією.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення цієї норми закону заявником такої інформації не вказано.

Крім того, за вимогами ч. 1 ст. 318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт.

Але в заяві відсутні відомості щодо причин неможливості виправлення помилки в документі в позасудовому порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Проте в заяві замість "заінтересованої особи" зазначено "зацікавлена особа".

Одночасно, заявником помилково визначено Чорнобаївську селищну об`єднану територіальну громадаяк заінтересовану особу.

Так, згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України "Про місцеве самоврядування" первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

Частиною 1 ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування" визначено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Тобто належною заінтересованою особою у вказаній справі може бути Чорнобаївська селищна рада, а не Чорнобаївська селищна об`єднана територіальна громада Золотоніського району Черкаської області, як вказано в заяві.

З огляду на зазначені норми, з метою усунення недоліків заяви і можливості вирішення питання про відкриття провадження у справі, заявнику необхідно привести заяву у відповідність до вимог ст. 175 ЦПК України, обгрунтувати заяву щодо причин неможливості виправлення помилки в документі в досудовому порядку, залучити належну заінтересовану особу, вказавши її статус відповідно до вимог закону, правильно вказати номер статті ЦПК України, якою обгрунтовано вимоги .

Згідно з ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, ст. 185 ЦПК України,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу , заінтересована особа: Чорнобаївська селищна об`єднана територіальна громада , залишити без руху та надати заявнику строк - 10 днів з дня отримання копії даної ухвали на усунення зазначених недоліків.

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено23.02.2021
Номер документу95044738
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/156/21

Рішення від 06.04.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні