Ухвала
від 19.02.2021 по справі 2-1422/11
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1422/11

Провадження № 6/539/23/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.02.2021 м.Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Хоменка Д.Є.,

при секретарі судового засідання - Мирній Т.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Лубни заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Лубенський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) та ОСОБА_2 , про скасування тимчасового обмеження особи у праві виїзду за межі України, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про скасування тимчасового обмеження особи у праві виїзду за межі України, мотивуючи свої вимоги тим, що ухвалою Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 25.07.2016 року йому було тимчасово обмежено право виїзду за межі України у зв`язку із наявністю зведеного виконавчого провадження №30200806 з примусового виконання зобов`язань, покладених на нього згідно виконавчого листа №2-1422/11 від 04.11.2016 року, виданого Лубенським міськрайонним судом про стягнення з нього на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання сина ОСОБА_3 .

27.12.2017 року старшим державним виконавцем Лубенського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Єрмак Т.В., на підставі поданої заяви стягувача ОСОБА_2 винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу, припинено чинність арешту майна боржника та скасовано інші заходи примусового виконання рішення.

З часу повернення виконавчого документа стягувачу ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживають однією сім`єю та спільно займаються вихованням та розвитком дитини.

Матеріальне забезпечення дитини та її матері в даний час здійснюється самим батьком одноособово. З метою збільшення доходу сім`ї, заявник прийняв рішення про працевлаштування за кордоном.

13.01.2021 року ОСОБА_1 при спробі перетину державного кордону України отримав відмову у виїзді у зв`язку із наявною забороною виїзду з території України.

Не дивлячись на повну відсутність заборгованості та відсутність перебування на виконанні вищевказаного виконавчого листа, обмеження у праві виїзду за межі України з ОСОБА_1 не знято.

Прохав суд скасувати йому тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, яке було встановлено згідно ухвали Лубенського міськрайонного суду від 25.07.2016 року по справі № 2-1422/11.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, звернувся до суду з заявою в якій прохав справу розглядати без його участі, на скасуванні тимчасового обмеження його у праві виїзду за межі України наполягав.

Представник заінтересованої особи Лубенського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою в якій прохав розглядати заяву щодо зняття обмеження у праві виїзду за кордон без участі представника відділу, за наявними в справі матеріалами.

Заінтересована особа по справі ОСОБА_2 також в судове засідання не з`явилася, прохала справу розглядати без її участі. Обставини, викладені в заяві боржника підтверджує, прохала заяву боржника задовольнити в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що вимоги заяви підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 6 ЗУ Про порядок виїзду з України та в`їзд в Україну громадян України , громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках, якщо діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші не виконані зобов`язання - до виконання зобов`язань або розв`язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов`язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, або він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням,- до виконання зобов`язань.

Відповідно до ч.1 ст.368 ЦПК України, питання, пов`язані із зверненням судового рішення до виконання, вирішує місцевий суд, який розглянув справу.

Встановлено, що ухвалою Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 25.07.2016 року ОСОБА_1 було тимчасово обмежено право виїзду за межі України у зв`язку із наявністю зведеного виконавчого провадження №30200806 з примусового виконання зобов`язань, покладених на нього згідно виконавчого листа №2-1422/11 від 04.11.2016 року, виданого Лубенським міськрайонним судом про стягнення з нього на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання сина ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Частинами 2-3 статті 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права встановлено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну, і це право не може бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, та які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав та свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними у Пакті.

Частинами 2-3 статті 2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен є вільним залишати свою країну, на здійснення цього права не можуть бути встановлені жодні обмеження, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб. У іншій ситуації заборона на виїзд є упередженою й неправомірною.

Відповідно до ч.5 ст. 441 ЦПК України, суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що у зв`язку з тим, що 27.12.2017 року старшим державним виконавцем Лубенського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Єрмак Т.В., на підставі поданої заяви стягувача ОСОБА_2 винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу, припинено чинність арешту майна боржника та скасовано інші заходи примусового виконання рішення щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання сина ОСОБА_3 , вжиті судом попередні заходи щодо виконання боржником своїх зобов`язань слід скасувати, задовольнивши заяву ОСОБА_1 .

Керуючись ст. 6 ЗУ Про порядок виїзду з України та в`їзд в Україну громадян України ст.441 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Скасувати тимчасове обмеження громадянину України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю та мешканцю АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у праві виїзду за межі України, накладене ухвалою Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 25.07.2016 року по справі №2-1422/11.

Копію ухвали направити Державній прикордонній службі України (м. Київ, вул. Володимирська, 26).

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Суддя Лубенського міськрайонного суду Д.Є. Хоменко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.02.2021
Оприлюднено23.02.2021
Номер документу95058867
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1422/11

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 20.04.2011

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко О. В.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Князєва Н. В.

Ухвала від 08.08.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Митрофанова Є. Г.

Ухвала від 22.08.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Митрофанова Є. Г.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 02.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 01.02.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні