Ухвала
від 10.02.2021 по справі 760/2763/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/935/21

Справа № 760/2763/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2021 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020110000000157 від 31.12.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, подане в рамках кримінального провадження, що розслідується за ч. 3 ст. 212 КК України.

Подане клопотання обґрунтовується тим, що слідчими СУ ГУ ДФС у Київській області, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ПРАТ "КДЗ" (код ЄДРПОУ 00191738), а саме директор ОСОБА_5 та головний бухгалтер ОСОБА_6 за попередньою змовою із службовими особами ТОВ "Флораторг" (код ЄДРПОУ 41730804), яке перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у Київській області, та групою осіб, до якої входять: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , перебуваючи на території Київської області, шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, за рахунок документального відображення операцій з придбання товарів від групи підприємств з ознаками ризиковості, до яких належать ТОВ "Армекс Рум" (код ЄДРПОУ 43313500), ТОВ "Сієра Корпорейшн" (код ЄДРПОУ 42467892), ТОВ "Проджект Індастрі Лтд" (код ЄДРПОУ 42447588), ТОВ "Рейт Едванс" (код ЄДРПОУ 42187164), ТОВ "Атлас Зернотрейдінг" (код ЄДРПОУ 42468220), ТОВ "Адамовська Лтд" (код ЄДРПОУ 40347631), ТОВ "Ронстал" (код ЄДРПОУ 42944853), ТОВ "Трумса (код ЄДРПОУ 42743169), ТОВ "Занакт" (код ЄДРПОУ 42747850), ТОВ "Нейрінс" (код ЄДРПОУ 43166920), ТОВ "Тонлін" (код ЄДРПОУ 43167196), ТОВ "Тоснекс" (код ЄДРПОУ 42944502), ТОВ "Топ Скіл" (код ЄДРПОУ 42181775), ТОВ "Юніан Софт" (код ЄДРПОУ 43167057) та якими в свою чергу було сформовано штучний податковий кредит від підприємств-імпортерів, а саме: ТОВ "Флораторг" (код ЄДРПОУ 41730804), ТОВ "Гуд Світ" (код ЄДРПОУ 42465759), ТОВ "Флораріум" (код ЄДРПОУ 41625174), ТОВ "Бравокеш" (код ЄДРПОУ 43313469), ТОВ «Бакаріз Систем» (код ЄДРПОУ 43313469), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 16 152 059,70 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Згідно висновку аналітичного дослідження №47/10-36-16-00-12/41730804 від 24.12.2020 встановлено порушення ПРАТ «КДЗ» вимог діючого податкового законодавства в частині незаконного формування податкового кредиту, з метою ухилення від сплати податку на додану вартість на суму 16 152 059,70 грн., в тому числі вказані операції можливо здійснено з метою подальшої легалізації (відмивання) доходів.

В ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2018-2020 на митну територію України завозилась квіткова продукція з країн Європи через митні підрозділи Київської, Житомирської областей та міста Києва по заниженим цінам. При цьому, відповідно до документів, що подаються до митного оформлення, вказується вартість придбання квітів в Європі по нереальним низьким цінам. Так, ціна за одиницю товару (троянда) вказується 1-5 євроцентів, а відповідно до даних відкритих джерел мережі Інтернет, оптова ціна на троянду в країнах Європи становить не менше ніж 15 євроцентів за одну штуку.

Після процедури розмитнення, вказана квіткова продукція завозиться для перевантаження з транспортних засобів на складські приміщення, які розташовані в селі Шевченкове Київської області та місті Києві. З вищезазначених складів вказана квіткова продукція передається реальним її власникам та/або реалізується за готівку без належного відображення у бухгалтерському та податковому обліках.

Одночасно, в податковій звітності СГД-імпортерів формуються документи про начебто реалізацію імпортованої квіткової продукції в адресу транзитних підприємств ризикової категорії, з метою формування штучного податкового кредиту підприємствам-вигодонабувачам.

Враховуючи, що квіткова продукція фактично на ризикові СГД не постачалась, отримане право на податковий кредит (сплачений ПДВ митним органам) використовується для подальшого формування податкового кредиту по ланцюгу для СГД-вигодонабувачів шляхом оформлення безтоварних операцій.

В ході проведення слідчих дій допитано свідка ОСОБА_12 , який повідомив про обставини протиправної діяльності згаданих осіб, що стали відомі у зв`язку з виконанням службових завдань.

Досудовим слідством встановлено особу, яка задіяна в злочинній схемі кримінального правопорушення, а саме: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , яка забезпечує проходження митних формальностей при імпорті квіткової продукції з країн Європи в адресу ТОВ «Бравокеш», формування та подачу до митних органів недостовірних даних щодо вартості та вагових характеристик товарів. Спілкується з іншими особами, причетними до вчинення злочину, та узгоджує з ними дії, спрямовані на досягнення протиправної мети та приховання слідів кримінального правопорушення.

Встановлено, що ОСОБА_7 проживає в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , яку остання використовує для здійснення незаконної діяльності.

Згідно долученого до клопотання свідоцтва про право власності серії НОМЕР_2 вказана квартира, яка використовується ОСОБА_7 для здійснення незаконної діяльності, належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ).

Встановлено, що у вищевказаному житловому приміщенні зберігається документація щодо реальної вартості, вагових та кількісних характеристик імпортованої квіткової продукції, документи, що створені для подачі до митних органів із недостовірними даними про вартість та вагові характеристики квіткової продукції, документи по безтоварним операціям з ризиковими СГД, які свідчать про умисне ухилення групою осіб від сплати податків до державного бюджету в особливо великому розмірі.

Підставами для проведення обшуку є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що службові особи ПРАТ "КДЗ" шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, за рахунок документального відображення операцій з придбання товарів від групи підприємств з ознаками ризиковості, умисно ухилились від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах.

Індивідуальними або родовими ознаками речей, документів, іншого майна, які планується відшукати договори, специфікації, сертифікати якості, видаткові та податкові накладні, митні декларації, інвойси, коносаменти, авіанакладні, СMR, рахунків-фактур, інші товаросупровідні документи на товари, що імпортуються на територію України, документів щодо реальної вартості, вагових та кількісних характеристик імпортованої квіткової продукції, документів, в яких зафіксовано рух по складу та реалізацію квіткової продукції, книг обліку договорів, довіреностей, товарно-транспортних накладних, документів на оплату транспортних послуг та інших документів, сформованих для прикриття незаконної діяльності, печатки підконтрольних підприємств.

Вказані речі і документи використовуватимуться як докази ухилення від сплати податків та мають значення для досудового розслідування, оскільки вони необхідні для проведення судової економічної експертизи та проведення податкової перевірки.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених в клопотанні.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання здійснювалось за допомогою технічних засобів.

Заслухавши пояснення слідчої, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості, передбачені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Як зазначено в ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно п.5 ч.2 ст.235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Доводи, обставини вчинення імовірного злочину, викладені слідчим в клопотанні, надані письмові докази (у тому числі висновок аналітичного дослідження щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, та/або інших правопорушень за період з 01.01.2019 по 31.12.2019, протоколи допиту свідка, протоколи за наслідками оперативно розшукових дій, форми МД-2, МД-3, МД-6, інвойси, копія довіреності, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна) достатньо обґрунтовують наявність підстав для проведення обшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_13 , з метою відшукання та вилучення документів, предметів, речей, а саме: договорів, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових та податкових накладних, митних декларацій, інвойсів, коносаментів, авіанакладних, СMR, рахунків-фактур, інших товаросупровідних документів на товари, що імпортуються на територію України, документів щодо реальної вартості, вагових та кількісних характеристик імпортованої квіткової продукції, документів, в яких зафіксовано рух по складу та реалізацію квіткової продукції, книг обліку договорів, довіреностей, товарно-транспортних накладних, документів на оплату транспортних послуг та інших документів, сформованих для прикриття незаконної діяльності, в яких містяться відомості про вчинення кримінального правопорушення.

На думку слідчого судді, за встановлених обставин, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, не підлягає задоволенню клопотання в частині вилучення грошових коштів, печаток підконтрольних підприємств, комп`ютерної та мобільної техніки, переписку з учасниками злочинної схеми за допомогою електронної пошти та інших програм для спілкування через мережу Інтернет (Skype, Viber та ін.), оскільки дані вимоги є неконкретними та такими, що не дозволяють визначити коло предметів і документів, які містять необхідну слідству інформацію, крім того, слідчому судді слідчим не доведено, що вказані речі та документи, мають значення для досудового розслідування.

За таких обставин, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись статтями 234, 235, 236, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчим слідчого управління Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 та слідчим слідчої групи, оперативним співробітникам, які будуть діяти виключно за дорученням слідчого або прокурора, дозвіл на проведення обшуку в квартирі, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить громадянину ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ) та використовується ОСОБА_7 для здійснення незаконної діяльності, з метою відшукання та вилучення речей та документів ПРАТ "КДЗ" (код ЄДРПОУ 00191738), ТОВ "Флораторг" (код ЄДРПОУ 41730804), ТОВ "Гуд Світ" (код ЄДРПОУ 42465759), ТОВ "Флораріум" (код ЄДРПОУ 41625174), ТОВ "Бравокеш" (код ЄДРПОУ 43313469), ТОВ «Бакаріз Систем» (код ЄДРПОУ 43313469), ТОВ "Армекс Рум" (код ЄДРПОУ 43313500), ТОВ "Сієра Корпорейшн" (код ЄДРПОУ 42467892), ТОВ "Проджект Індастрі Лтд" (код ЄДРПОУ 42447588), ТОВ "Рейт Едванс" (код ЄДРПОУ 42187164), ТОВ "Атлас Зернотрейдінг" (код ЄДРПОУ 42468220), ТОВ "Адамовська Лтд" (код ЄДРПОУ 40347631), ТОВ "Ронстал" (код ЄДРПОУ 42944853), ТОВ "Трумса (код ЄДРПОУ 42743169), ТОВ "Занакт" (код ЄДРПОУ 42747850), ТОВ "Нейрінс" (код ЄДРПОУ 43166920), ТОВ "Тонлін" (код ЄДРПОУ 43167196), ТОВ "Тоснекс" (код ЄДРПОУ 42944502), ТОВ "Топ Скіл" (код ЄДРПОУ 42181775), ТОВ "Юніан Софт" (код ЄДРПОУ 43167057) та інших СПД, а саме: договорів, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових та податкових накладних, митних декларацій, інвойсів, коносаментів, авіанакладних, СMR, рахунків-фактур, інших товаросупровідних документів на товари, що імпортуються на територію України, документів щодо реальної вартості, вагових та кількісних характеристик імпортованої квіткової продукції, документів, в яких зафіксовано рух по складу та реалізацію квіткової продукції, книг обліку договорів, довіреностей, товарно-транспортних накладних, документів на оплату транспортних послуг та інших документів, сформованих для прикриття незаконної діяльності.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення, до 11.03.2021 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу95059221
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020110000000157 від 31.12.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/2763/21

Ухвала від 10.02.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні