Ухвала
від 22.02.2021 по справі 286/633/21
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/633/21

У Х В А Л А

22.02.2021 м. Овруч

Слідчий суддя Овруцького районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 про проведення обшуку в будівлі за місцем розташування КП «Народичікомунсервіс»,-

ВСТАНОВИВ:

22.02.2021 року прокурор Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням та просить надати прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурорам Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 дозвіл на обшук в будівлі за місцем розташування КП «Народичікомунсервіс» за адресою: Житомирська обл., смт. Народичі, вул. 1-го Травня, 6, а саме в кабінеті ОСОБА_9 , відомості щодо власника якої відсутні, в якій можуть знаходитися речі та документи, які б свідчили про незаконну діяльність ОСОБА_10 та ОСОБА_11 та які можуть мати доказове значення у ході досудового розслідування, а саме: відомості щодо діяльності ТОВ «Маяк» в документальному та електронному вигляді (статутні документи, ведення бухгалтерського обліку, подання податкової звітності, цивільно-правові договори та угоди за участю вказаного підприємства, платіжні та розрахункові операції, облік виготовленої та реалізованої продукції, реквізити банківських рахунків), печатки, штампи, банківські картки та ключі доступу до банківських рахунків вказаних підприємств, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка, мобільні термінали зв`язку та чорнові записи, які містять відомості про незаконне отримання прибутків або приховування фігурантами вказаного кримінального провадження грошових коштів, які здобуті у незаконний спосіб шляхом шахрайства, грошові кошти, здобуті в результаті вчинення злочину.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим відділенням Овруцького відділу поліції Коростенського відділення поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060230000129 від 12.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні проводиться Коростенською місцевою прокуратурою.

Установлено, що в період з 2017 по 2018 рік ТОВ «АГРО МРІЯ МСС» згідно усних домовленостей з ФОП ОСОБА_10 та ФОП ОСОБА_11 передало останнім на зберігання товарно-матеріальні цінності на суму 4754580,56 грн., які зобов`язувались отриману продукцію повернути до листопада 2018 року, однак свої домовленості не виконали та, зловживаючи довірою, заволоділи майном ТОВ «АГРО МРІЯ МСС», чим заподіяли матеріальну шкоду.

Вказане підтверджується показами потерпілого, первинною документацією, матеріалами виконаного доручення СБУ (аналіз руху коштів, встановлення фігурантів та пов`язаних осіб тощо), висновком експертного дослідження № 04/12-2019.

В рамках кримінального провадження встановлено осіб фігурантів кримінального провадження, а саме ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , а також інших осіб, які можуть бути причетними до заволодіння грошовими коштами ТОВ ««АГРО МРІЯ МСС».

Так, громадянин ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , маючи досвід з ведення господарської діяльності у сфері вирощування сільськогосподарської продукції заснував ТОВ «МАЯК» (ЄДРПОУ 03743919). З метою здійснення фактичного контролю за діяльністю товариства в якості співзасновника залучив свого сина ОСОБА_11 , який володіє більшою часткою пайового внеску. Встановлено, що весь прибуток реалізації та продажу сільськогосподарської продукції в результаті здійснення комерційної діяльності фактично розподіляє ОСОБА_10 , який, для організації ведення бухгалтерського обліку господарської діяльності ТОВ «Маяк» задіяв ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (працює бухгалтером КП «Народичікомунсервіс» та КП «Комунальник» Народицької селищної ради). Встановлено, що ОСОБА_9 за сумісництвом адмініструє діяльність ТОВ «Маяк», має доступ до його банківських рахунків, за вказівками ОСОБА_10 здійснює грошові операції та подає бухгалтерську і податкову звітність.

З метою приховування своїх статків та ухилення від виконання боргових зобов`язань, у випадку їх настання, все рухоме і нерухоме майно, ОСОБА_10 реєструє на ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з якою проживає однією сім`єю, без укладення шлюбу.

Відповідно до відомостей згідно з інформаційним фондом Державного реєстру фізичних осіб платників податків станом на 28.10.2020 ОСОБА_10 лише за неповний 2020 рік отримав дохід понад 5 млн. грн., однак свої фінансові зобов`язання перед ТОВ «АГРО МРІЯ МСС» не виконує, хоча має на це можливість.

Аналіз руху коштів по банківським рахункам, якими користується ОСОБА_10 показав, що останній пересилає грошові кошти громадянкам ОСОБА_12 та ОСОБА_9 , що також підтверджує їхню взаємопов`язаність.

Громадянка ОСОБА_9 , яку ОСОБА_10 неофіційно та незаконно задіяв для ведення бухгалтерського обліку с/г ТОВ «МАЯК» працює у КП «Народичікомунсервіс», яке розташоване за адресою: Житомирська обл., смт. Народичі, вул. 1-го Травня, 6, де можуть знаходитися речі та документи, які можуть мати доказове значення у ході досудового розслідування, а саме: відомості щодо діяльності ТОВ «Маяк» в документальному та електронному вигляді (статутні документи, ведення бухгалтерського обліку, подання податкової звітності, цивільно-правові договори та угоди за участю вказаного підприємства, платіжні та розрахункові операції, облік виготовленої та реалізованої продукції, реквізити банківських рахунків), печатки, штампи, банківські картки та ключі доступу до банківських рахунків вказаних підприємств, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка, мобільні термінали зв`язку та чорнові записи, які містять відомості про незаконне отримання прибутків або приховування фігурантами вказаного кримінального провадження грошових коштів, які здобуті у незаконний спосіб шляхом шахрайства.

У сторони обвинувачення в даному кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що застосування такого виду заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів не зможе забезпечити збереження речей і документів у їх первинному вигляді, у разі висвітлення відомостей про здійснення досудового розслідування щодо ОСОБА_10 та ОСОБА_11 та інших речей і документів, які можуть становити доказове значення у кримінальному провадженні, будуть приховані від органу досудового розслідування або знищені.

Враховуючи викладене, іншим способом, ніж проведення обшуку за місцем розташування КП «Народичікомунсервіс» за адресою: Житомирська обл., смт. Народичі, вул. 1-го Травня, 6, а саме в кабінеті ОСОБА_9 неможливо зафіксувати сліди вчинених злочинів та виявити і вилучити предмети і документи, які будуть використані як докази, у зв`язку з чим прокурор просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Заслухавши пояснення прокурора, перевіривши надані до клопотання матеріали та дослідивши докази по них, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

12.10.2019 року відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019060230000129 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, про що свідчить витяг з ЄРДР. Вказані відомості були внесені у зв`язку з тим, що в період з 2017 по 2018 рік ТОВ «АГРО МРІЯ МСС» згідно усних домовленостей з ФОП ОСОБА_10 та ФОП ОСОБА_11 прийняло на зберігання товаро-матеріальні цінності та зобов`язались отримане повернути до листопада 2018 року, але до цього часу майна не повернули, тим самим шляхом зловживання довірою заволоділи майном та заподіяли ТОВ «Агро Мрія МСС» матеріального збитку. Сума збитку встановлюється.

Постановою першого заступника керівника Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_13 від 23.10.2020 року, призначено групу процесуальних прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, зокрема, прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 ..

Зі змісту ч. 1 ст. 233 КПК України, зокрема вбачається, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Згідно заяви зареєстрованої в журналі єдиного обліку Народицького ВП Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області № 978 від 26.09.2019 року, ТОВ «Агро Мрія МСС» звернулось із заявою до відділу поліції про притягнення до кримінальної відповідальності фермера ФОП ОСОБА_10 ( АДРЕСА_1 ) та фермера ФОП ОСОБА_11 ( АДРЕСА_2 ), за шахрайство та крадіжку майна.

Згідно висновку експертного дослідження №04/12-2019 від 23.12.2019 року, наданими спеціалісту документами підтверджуються відомості зазначені в заяві на проведення дослідження вих. № 1/12 2019 від 12.12.2019 щодо майнових втрат ТОВ «АГРО МРІЯ МСС» в розмірі 4754580,56 грн. завдані внаслідок розкрадання майна підприємства, яке розміщене на зберігання у ФОП ОСОБА_10 ..

З листа департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 19.01.2011 року №5/2/3-478 видно, що ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , маючи досвід з ведення господарської діяльності у сфері вирощування сільськогосподарської продукції, заснував сільськогосподарське товариство з обмежено відповідальністю «МАЯК» (ЄДРПОУ 03743919, адреса: Житомирська область, Народицький район, с. Межиліска, вул. Жовтнева, 5 ). З метою здійснення фактичного контролю за діяльністю с/г ТОВ «Маяк» у якості співзасновника, залучив свого сина громадянина України ОСОБА_11 , який володіє більшою часткою пайового внеску. Для організації ведення бухгалтерського обліку господарської діяльності с/г ТОВ «МАЯК», ОСОБА_10 задіяв громадянку України ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючою бухгалтером комунального підприємства «Народичікомунсервіс» (ЄДРПОУ 33341154, адреса: Житомирська область, смт. Народичі, вул. 1-го Травня, 6), комунального підприємства «Комунальник» Народицької селищної ради (ЄДРПОУ 40216439, адреса: Житомирська область, смт. Народичі, вул. Свято-Миколаївська, 175).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна відомості - щодо будинку АДРЕСА_3 відсутні.

Водночас, слідчий суддя звертає увагу, що повідомлення про підозру в даному кримінальному провадженні нікому не вручено та матеріали клопотання не містять протоколів допиту свідків.

За результатами дослідження матеріалів, долучених до клопотання, слідчим суддею встановлено, що зазначені слідчим копії документів ніяким чином безпосередньо не підтверджують факти, які б доводили наявність підстав, як необхідні для надання дозволу на обшук.

Відповідно зазначені в клопотанні підстави для проведення обшуку є сумнівними, застосування даної слідчої дії не є виправданим, не доведено, за встановлених обставин, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, оцінюючи досліджені докази, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання.

При цьому, слід звернути увагу, що відповідно до ч. 6 ст. 234 КПК України слідчий, прокурор мають право повторного звернення з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Керуючись ст. ст. 234, 235 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання прокурора Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 , про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та вступає в законну силу з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95059638
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в будівлі за місцем розташування КП «Народичікомунсервіс

Судовий реєстр по справі —286/633/21

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні