Ухвала
від 19.02.2021 по справі 554/10380/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 19.02.2021 Справа № 554/10380/18

Провадження № 1-кс/554/3536/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання старшого слідчого ВП № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №12018170000000452 від 21.08.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до Октябрського районного суду м.Полтави із клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018170000000452 до 6-ти місяців, а саме: до 21.08.2021 року, посилаючись на те, що у провадженні СВ відділу поліції №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018170000000452 від 21.08.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України.

У ході досудового розслідування було встановлено, що 23.07.2018 року співробітниками Управління захисту економіки у ході проведення оперативно-розшукових заходів було виявлено факт здійснення розкрадання майна Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» (код ЄДРПОУ 08680649), а саме: врожаю ранніх зернових культур ячменю, який вивозився з поля підприємства без відповідного обліку за допомогою автомобіля марки «Камаз», державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є підприємство ПП «Альфа-Капітал» (код ЄДРПОУ 35171344). При цьому у подорожніх документах водія було зазначено інформацію про перевезення автомобілем піску.

У подальшому, з метою прикриття своєї незаконної діяльності, службовими особами Державної установи «Крюковська виправна колонія (№ 29)», Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» та ПП «Альфа-Капітал» були виготовлені завідомо підроблені документи, а саме: договір про надання послуг з очистки зернових культур № 16/07-2018 від 16.08.2018 та договір перевезення вантажу автомобільним транспортом № 16-07/2018 від 16.08.2018.

Допитані в якості свідків оперативні співробітники Управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки надали наступні показання: вищезазначений злочин був заздалегідь спланований начальником Державної установи «Крюковська виправна колонія (№ 29)» ОСОБА_4 , директором Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» ОСОБА_5 та посадовими особами ПП «Альфа-Капітал».

23.07.2018 року вищевказаними посадовими особами було заплановано здійснити розкрадання урожаю ячменю у кількості 50 тон. З цією метою заздалегідь вирішено питання про автомобільний транспорт, за допомогою якого буде вивозитися ячмінь з поля Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)», його кількість, адреса складських приміщень ПП «Альфа-Капітал», до яких вказане зерно вивозилося та показники врожайності, які повинні подаватися у звітних документах підприємства.

Під час здійснення спостереження за автомобілем марки «Камаз», державний номерний знак НОМЕР_1 , що належить ПП «Альфа-Капітал», встановлено, що зазначений автомобіль завантажився зерном ячменю з під комбайна на полі Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» та без відповідного обліку прослідував у невідомому напрямку.

Шляхом переслідування встановлено, що вказаний транспорт рухався у сторону с. Ульянівка Полтавського району. Зупинивши вищезазначений автомобіль, працівниками УЗЕ в Полтавській області встановлено, що згідно подорожнього листа № 3915 від 23.07.2018 водієм ОСОБА_6 здійснювалося перевезення піску без зазначення пунктів відправлення та призначення. Проте, під час візуального огляду автомобіля було встановлено, що «Камаз» фактично завантажений зерном ячменю. Від дачі пояснень ОСОБА_7 на підставі ст. 63 Конституції України відмовився. Проте, зі слів останнього встановлено, що ячмінь цього ж дня він везе вже вдруге з поля Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» на склад ПП «Альфа-Капітал», що знаходиться поблизу села Ульянівка Полтавського району.

У подальшому службовими особами Державної установи «Крюковська виправна колонія (№ 29)», Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» та ПП «Альфа-Капітал» були надані документи на надання послуг, а саме: договір про надання послуг з очистки зернових культур № 16/07-2018 від 16.08.2018 та договір перевезення вантажу автомобільним транспортом № 16-07/2018 від 16.08.2018.

Установлено, що вказане зерно вивозилося на територію складських приміщень ПП «Альфа-Капітал», які знаходяться на території Рунівщинської сільської ради Полтавського району за межами села Ульянівка, кадастровий номер земельної ділянки 5324084600:00:011:0033, що перебуває в оренді ПП «Альфа-Капітал» на підставі договору від 29.11.2016.

У подальшому службовими особами Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» та ПП «Альфа-Капітал» виготовлено товарно-транспортні накладні та акти виконаних робіт по вказаним операціям у приміщенні ПП «Альфа-Капітал», яке знаходиться за адресою: Полтавська область, Полтавський район, село Рунівщина, вулиця Михайла Гаврилка, 15.

При цьому, Державне підприємство «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» (код ЄДРПОУ 08680649), з метою отримання не облікованих лишків продукції та його подальшого продажу іншим підприємствам, занижує показники звітності про зібраний урожай, яка подається до органів державної статистики.

Під час проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню були проведенні наступні слідчі дії, а саме:

На підставі ухвал слідчого судді було проведено ряд обшуків, як за місцем проживання осіб причетних до вчинення вище вказаних кримінальних правопорушень так і за місце знаходження відповідних підприємств в ході проведення, яких було виявлено та вилучено документи (договори, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні тощо та комп`ютерна техніка), які вказують на співпрацю ПП «Альфа-Капітал» з ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби (№ 29)» - в офісі ПП «Альфа-Капітал»;

Відповідно до ухвал слідчого судді отримано тимчасовий доступ до інформації про рух грошових коштів по банківським рахункам ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» та ПП «Альфа-Капітал»;

Відповідно до ухвал слідчого судді отримано тимчасовий доступ до копії звітності Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)» щодо урожайності, яка подавалася до відділу статистики.

Перед ГУ Держгеокадастру в області та Департаментом ДАБІ ініційовано проведення відповідних перевірок щодо фактів, незаконної діяльності ПП «Альфа-Капітал» по взаємовідносинах з ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби (№ 29)».

Відповідно до ухвал слідчого судді отримано тимчасовий доступ до копії звітності ПП «Альфа-Капітал» щодо урожайності, яка подавалася до відділу статистики.

На даний час, за відсутності достатніх доказів, жодній особі про підозру у вчиненні злочину в цьому провадженні не повідомлено.

Слідчий зазначає, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 21.02.2021 року, однак закінчити досудове розслідування до даного терміну не представляється можливим, оскільки необхідно допитати можливих свідків з числа жителів с. Щербані, Полтавського району, встановити осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, місця збуту викраденого майна.

Здійснити дані процесуальні дії раніше не вдалося внаслідок надмірного завантаження слідчого іншими кримінальними провадженнями.

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити клопотання.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав, просив задовольнити.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питання слідчим суддею у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до положень ч. 4ст. 107 КПК Українине здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ст.295КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Статтею 295-1КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, згідно якої, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як вбачається з клопотання, у провадженні ВП № 2 Полтавського РУП ГУНП України в Полтавській області знаходиться кримінальне провадження №12018170000000452 від 21.08.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України.

На обґрунтування обставин, які перешкоджають закінчити розслідування кримінального провадження в терміни до 21.02.2021 року слідчим зазначено, що необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, що потребує додаткового часу, а саме: допитати можливих свідків з числа жителів с. Щербані, Полтавського району, встановити осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, місця збуту викраденого майна.

Тобто, на даний час існують об`єктивні причини через які досудове розслідування не може бути завершене в терміни, передбачені ст. 219 КПК України, проведення вказаних слідчих та процесуальних дій необхідно для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування.

Згідно ч.2ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому, загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Враховуючи, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12019170040000517 від 18.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, закінчується 18.02.2021 року, але для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати вказаний вище обсяг процесуальних та слідчих дій, які неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування, встановленого ст.219 КПК України, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого в частині визначення строку до шести місяців є обґрунтованим, доведеним і таким, що підлягає задоволенню, а тому вважає необхідним визначити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 18.08.2021 року.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого ВП № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №12018170000000452 від 21.08.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018170000000452 від 21.08.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України, до шести місяців, тобто до 21.08.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95063297
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження №12018170000000452 від 21.08.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —554/10380/18

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 19.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 19.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 19.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні