Постанова
від 29.04.2010 по справі 2-а-1408/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островськог о, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov. ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2010 р. Справа № 2-а-1408/10/0270

Вінницький окружний ад міністративний суд в складі:

Головуючого судді: Дончика В.В.,

при секретарі судового зас ідання: Ваталінській М.А.,

за участю: представника поз ивача - Коломієць І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом Де ржавної податкової інспекці ї у м. Вінниці (далі - ДПІ у м. Він ниці) до Приватного малого пі дприємства “Інфотех” (далі - П МП “Інфотех”) про припинення (скасування) юридичної особи

в с т а н о в и в :

У березні 2010 року ДПІ у м . Вінниці звернулась в суд з по зовом до ПМП «Інфотех» про пр ипинення (скасування) юридич ної особи.

Зазначали, що ПМП «Інфотех» зареєстроване Реєстраційно ю палатою Вінницької міської Ради народних депутатів 12.02.2002 року.

Посилаючись на те, що відпов ідач з 2007 року не подає податко ву звітність до органів держ авної податкової служби у по рядку встановленому законом , позивач змушений звернутис ь до суду з вимогою про припин ення юридичної особи ПМП «Ін фотех».

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала в повному обся зі, посилаючись на обставини , викладені в позовній заяві, п росила задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , хоча про час та місце розгляд у справи був належним чином п овідомлений, про що свідчить витяг з реєстру листів за 19.04.2010 року. Заперечень на позов до с уду не надходило, заяв-клопот ань щодо неможливості розгля ду справи у їх відсутності чи відкладення розгляду справи , в зв'язку із неможливістю п рибуття в судове засідання, т акож не подавалось.

Відповідно до статті 122 Коде ксу адміністративного судоч инства України адміністрати вна справа має бути розгляну та і вирішена протягом розум ного строку, але не більше дво х місяців з дня відкриття про вадження у справі, якщо інше н е встановлено цим Кодексом.

Враховуючи наведене, суд вв ажає за можливе розглянути с праву без участі представник а відповідача відповідно до положень статті 128 КАС України , якими, зокрема, передбачено, що неприбуття в судове засід ання без поважних причин пре дставника сторони або непові домлення ним про причини неп рибуття не є перешкодою для р озгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши докази в їх сукуп ності, суд прийшов до висновк у про задоволення позову, з на ступних підстав.

Судом встановлено, що ПМП «І нфотех» зареєстровано як юри дичну особу Реєстраційною па латою Вінницької міської рад и 12.02.2002 року, про що видане Свідо цтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта п ідприємницької діяльності - юридичної особи (а.с. 6).

Згідно довідки Головного у правління статистики у Вінни цькій області № 13/4/752 від 06.04.2010 рок у ПМП «Інфотех» включено до Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни, ідентифікаційний код - 31836309.

Згідно довідки ДПІ у м. Вінн иці від 12.04.2010 року № 167/29 ПМП «Інфот ех»взято на облік платника п одатків 20.02.2002 року за № 93.

Статтею 9 Закону України “Пр о систему оподаткування” пер едбачені обов'язки платників податків і зборів (обов'язков их платежів), а саме: вести бух галтерський облік, складати звітність про фінансово-госп одарську діяльність і забезп ечувати її зберігання у терм іни, встановлені законами; по давати до державних податков их органів та інших державни х органів відповідно до зако нів декларації, бухгалтерськ у звітність та інші документ и і відомості, пов'язані з обчи сленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежі в); сплачувати належні суми по датків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені зако нами терміни.

Відповідно до статті 4 Закон у України „Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами " податкові декларації подаю ться за базовий податковий (з вітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця;

б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя);

в) календарному року, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.1.4 цього пун кту, - протягом 60 календарних д нів за останнім календарним днем звітного (податкового) р оку.

В порушення зазначених нор м Закону, ПМП «Інфотех»не под ає звітних документів про фі нансово-господарську діяльн ість до ДПІ у м. Вінниці з 2007 рок у, що стверджується Довідкою ДПІ у м. Вінниці № 6451/10/10 від 13.03.2010 ро ку (а.с. 8).

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19.02.98 р. N 80 та зареєс трованої в Міністерстві юсти ції України 16.03.98 р. за N 172/2612, якщо пл атник податків не має заборг ованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одн ого року в органи державної п одаткової служби податкових декларацій, документів бухг алтерської звітності, керівн ик державної податкової служ би приймає рішення про зверн ення до суду із позовною заяв ою про скасування державної реєстрації суб'єкта підпри ємницької діяльності.

Відповідно до довідки ДПІ у м. Вінниці № 1467/15-01 станом на 16.04.2010 р оку заборгованість з податкі в, зборів та обов'язкових пл атежів до бюджету у відповід ача відсутня.

Відповідно до Закону Украї ни "Про державну податкову сл ужбу в Україні" (п. 17, ч. 1 ст. 11) орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво звертатися у передбачени х законом випадках до судови х органів із заявою (позовною заявою) про скасування держа вної реєстрації суб'єкта під приємницької діяльності.

Згідно з частиною першою ст атті 216 Господарського кодекс у України (далі - ГК України) уч асники господарських віднос ин несуть господарсько-право ву відповідальність за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в п орядку, передбачених цим Код ексом, іншими законами та дог овором.

Відповідно до статті 218 ГК Ук раїни підставою господарськ о-правової відповідальності учасника господарських відн осин є вчинене ним правопору шення у сфері господарювання . Учасник господарських відн осин відповідає за невиконан ня або неналежне виконання г осподарського зобов'язання ч и порушення правил здійсненн я господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито ус іх залежних від нього заході в для недопущення господарсь кого правопорушення.

Частиною першою статті 238 ГК України передбачено, що за по рушення встановлених законо давчими актами правил здійсн ення господарської діяльнос ті до суб'єктів господарюван ня можуть бути застосовані у повноваженими органами держ авної влади або органами міс цевого самоврядування адмін істративно-господарські сан кції, тобто заходи організац ійно-правового або майнового характеру, спрямовані на при пинення правопорушення суб'є кта господарювання та ліквід ацію його наслідків.

А згідно з частиною першою с татті 247 ГК України у разі здій снення суб'єктом господарюва ння діяльності, що суперечит ь закону чи установчим докум ентам, до нього може бути заст осовано адміністративно-гос подарську санкцію у вигляді скасування державної реєстр ації цього суб'єкта та його лі квідації.

Відповідно до частини друг ої статті 38 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців" від 15.05.2003 р. N 755-ІУ (далі - З акон) підставою для постанов лення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема не подання протягом року органа м державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів фінансової звітност і відповідно до закону.

Отже, враховуючи те що відпо відач з 2007 року не звітує до ДПІ у м. Вінниці, є всі підстави дл я припинення юридичної особи ПМП «Інфотех».

Відповідно до частини перш ої статті 105 Цивільного кодекс у України (далі - ЦК України) уч асники юридичної особи, суд а бо орган, що прийняв рішення п ро припинення юридичної особ и, зобов'язані негайно письмо во повідомити про це орган, що здійснює державну реєстраці ю, який вносить до Єдиного дер жавного реєстру відомості пр о те, що юридична особа перебу ває у процесі припинення. А аб зацом другим частини другої цієї статті передбачено, що в иконання функцій комісії з п рипинення юридичної особи (л іквідаційну комісію, ліквіда тора тощо) може бути покладен о на орган управління юридич ної особи.

Згідно з частиною другою ст атті 97 ЦК України органами упр авління товариством є загаль ні збори його учасників і вик онавчий орган.

Відповідно до частини п'ято ї статті 38 Закону суд признача є в рішенні щодо припинення ю ридичної особи у зв'язку з її л іквідацією комісію з припине ння (ліквідаційну комісію) та встановлює строк її роботи. Д ержавний реєстратор вносить до Єдиного державного реєст ру запис про призначення ком ісії з припинення (ліквідаці йної комісії) не пізніше наст упного робочого дня з дати на дходження відповідного ріше ння.

А частиною сьомою цієї стат ті передбачено, що державний реєстратор не пізніше насту пного робочого дня з дати вне сення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керів ник органу управління або за сновник (учасник) юридичної о соби вказаний як голова комі сії з припинення (ліквідацій ної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати тако му керівнику органу управлін ня або засновнику (учаснику) ю ридичної особи, а також суду, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відп овідне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої статті 105 ЦК України ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною першою ст аттею 36 Закону для проведення державної реєстрації припин ення юридичної особи в резул ьтаті її ліквідації голова л іквідаційної комісії або упо вноважена ним особа після за кінчення процедури ліквідац ії, яка передбачена законом, а ле не раніше двох місяців з да ти публікації повідомлення у спеціалізованому друковано му засобі масової інформації , повинен подати (надіслати ре комендованим листом з описом вкладення) державному реєст ратору документи, передбачен і цією частиною та частиною д ругою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ста тті 38, частини 8 статті 36 Закону за відсутності підстав для з алишення документів, які под ані для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації, без розгляду держа вний реєстратор повинен внес ти до Єдиного державного реє стру запис про проведення де ржавної реєстрації припинен ня юридичної особи.

У відповідності до частини 9 статті 36 Закону строк держав ної реєстрації припинення юр идичної особи в результаті ї ї ліквідації не повинен пере вищувати три робочих дні з да ти надходження документів дл я проведення державної реєст рації припинення юридичної о соби.

Згідно довідки ДПІ у м. Вінн иці від 12.04.2010 року № 167/29, довідки Г оловного управління статист ики у Вінницькій області від 06.04.2010 року № 13/4/752, статуту ПМП «Інф отех»засновником та керівни ком відповідача є Ширков Па вло Геннадійович.

В зв'язку з наведеним вище, с уд вважає за необхідне голов ою ліквідаційної комісії при значити Ширкова Павла Генн адійовича, в склад ліквідац ійної комісії включити ДПІ у м. Вінниці.

Зобов'язати ліквідатора ПМ П «Інфотех»не пізніше 10 днів з дня набрання даним рішенням законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення ПМП «Інфотех»та не пізніше двох місяців з дат и публікації зазначеного пов ідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з опис ом вкладення) державному реє стратору документи, передбач ені частинами першою та друг ою статті 36 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців".

Встановити строк роботи лі квідатора ПМП «Інфотех»70 дні в з дня набрання даним рішенн ям законної сили.

Зобов'язати державного реє стратора Вінницької міської ради не пізніше наступного р обочого дня з дати надходжен ня даного рішення внести до Є диного державного реєстру за пис про призначення ліквідат ора ПМП «Інфотех».

Зобов'язати державного реє стратора не пізніше наступно го робочого дня з дати внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про призначення ліквідатора ПМП «Інфотех», н адіслати його керівнику, а та кож Вінницькому окружному ад міністративному суду відпов ідні повідомлення про прийня ття судом рішення щодо припи нення ПМП «Інфотех».

Зобов'язати державного реє стратора за відсутності підс тав для залишення документів , які подані для проведення де ржавної реєстрації припинен ня ПМП «Інфотех»в результаті його ліквідації без розгляд у, в триденний термін внести д о Єдиного державного реєстру запис про проведення держав ної реєстрації припинення ПМ П «Інфотех».

Згідно з частиною сьомою ст атті 59 ГК України скасування д ержавної реєстрації позбавл яє суб'єкта господарювання с татусу юридичної особи і є пі дставою для вилучення його з державного реєстру.

Суб'єкт господарювання вва жається ліквідованим з дня в несення до державного реєстр у запису про припинення його діяльності.

Відповідно до частини 1 стат ті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, крім випад ків, встановлених статтею 72 ць ого Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Керуючись статтями 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити.

Скасувати (припинити) держа вну реєстрацію Приватного ма лого підприємства “Інфотех” .

Створити ліквідаційну ком ісію на чолі з засновником Пр иватного малого підприємств а “Інфотех” Ширковим Павло м Геннадійовичем, включивш и в її склад Державну податко ву інспекцію у м. Вінниці.

Після набрання даною поста новою законної сили повідоми ти орган, що здійснює державн у реєстрацію, про те, що Приват не мале підприємство “Інфоте х” перебуває у процесі припи нення.

Державному реєстратору Ві нницької міської ради не піз ніше наступного робочого дня з дати надходження даного рі шення внести до Єдиного держ авного реєстру запис про при значення ліквідатора Приват ного малого підприємства “Ін фотех”.

Державному реєстратору не пізніше наступного робочого дня з дати внесення до Єдиног о державного реєстру запису про призначення Приватного м алого підприємства “Інфотех ”, надіслати його ліквідатор у, а також Вінницькому окружн ому адміністративному суду в ідповідні повідомлення про п рийняття судом рішення щодо припинення Приватного малог о підприємства “Інфотех” у з в'язку з його ліквідацією.

Зобов'язати ліквідатора Пр иватного малого підприємств а “Інфотех” не пізніше 10 днів з дня набрання даним рішення м законної сили помістити в д рукованих засобах масової ін формації, в яких публікуютьс я відомості про державну реє страцію юридичної особи, що п рипиняється, повідомлення пр о припинення Приватного мало го підприємства “Інфотех” та не пізніше двох місяців з дат и публікації зазначеного пов ідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з опис ом вкладення) державному реє стратору документи, передбач ені частинами першою та друг ою ст. 36 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців".

Встановити строк роботи лі квідатора Приватного малого підприємства “Інфотех”70 дні в з дня набрання даним рішенн ям законної сили.

Державному реєстратору за відсутності підстав для зал ишення документів, які подан і для проведення державної р еєстрації припинення Приват ного малого підприємства “Ін фотех” в результаті його лік відації без розгляду, в триде нний термін внести до Єдиног о державного реєстру запис п ро проведення державної реєс трації припинення Приватног о малого підприємства “Інфот ех”.

Копію даної постанови нап равити державному реєстрато ру Вінницької міської ради.

Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дн я її проголошення, а в разі скл адення постанови у повному о бсязі відповідно до ст. 160 цьог о Кодексу - з дня складення в п овному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарже ння. Якщо постанову було прог олошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення. При цьому апеляційна ск арга може бути подана без поп ереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. З аява про апеляційне оскаржен ня та апеляційна скарга пода ються до суду апеляційної ін станції через суд , який ухвал ив оскаржуване судове рішенн я. Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Украї ни постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у строк, вста новлений цим Кодексом, поста нова або ухвала суду першої і нстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови оформлено: 05.05.2010 року.

Суддя Дончик Віт алій Володимирович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено08.07.2010
Номер документу9512377
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1408/10/0270

Постанова від 29.04.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні