Ухвала
від 22.02.2021 по справі 607/1668/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2021 Справа №607/1668/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,,

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника-адвоката ОСОБА_5

потерпілих ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021210010000060 від 04.01.2021 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кошилівці, Заліщицького р-ну, Тернопільської обл., українця, громадянина України, з вищою освітою, непрацюючого, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого,-

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Обвинувачений ОСОБА_4 03 січня 2021 року, близько 23 години 50 хвилин, перебуваючи у приміщенні коридору першого поверху, першого під`їзду, будинку АДРЕСА_2 , утримуючи в руках пістолет "ВІЙ", який призначений для стрільби (відстрілу) патронів, споряджених еластичними снарядам травматичної дії, усвідомлюючи, про те, що перед ним знаходяться працівники поліції ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , почав наводити вказаний предмет у сторону останніх та погрожувати вбивством.

Так, згідно ч. 1 ст. 2 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" правоохоронні органи - це органи прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, органи охорони державного кордону, органи доходів і зборів, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Відповідно до ч.2 ст.18 Закону України "Про Національну поліцію" поліцейський на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби в разі звернення до нього будь-якої особи із заявою чи повідомленням про події, що загрожують особистій чи публічній безпеці, або в разі безпосереднього виявлення таких подій зобов`язаний вжити необхідних заходів з метою рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, і повідомити про це найближчий орган поліції. При цьому, згідно із ч.10 ст. 62 цього ж Закону поліцейський користується повноваженнями, передбаченими цим законом, незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу.

Згідно ч.1 ст.23 Закону України "Про Національну поліцію" поліція відповідно до покладених на неї завдань вживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров`ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення.

Так, 03 січня 2021 року, близько 23 год. 00 хв., інспектор Управління патрульної поліції департаменту патрульної поліції в Тернопільській області ОСОБА_10 , поліцейським взводу №2 Управління патрульної поліції департаменту патрульної поліції в Тернопільській області ОСОБА_9 , поліцейський взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_7 , поліцейський взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_6 , поліцейський взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_8 перебували згідно графіку чергувань у складі екіпажів "Юпітер-101" та "Блок-4" у форменому одязі із спецзасобами та табельною вогнепальною зброєю.

Цього ж дня, о 23 год. 11 хв., під час несення служби, на службовий планшет надійшло повідомлення від ОСОБА_11 про те, що його колишній зять ОСОБА_4 , намагається потрапити в приміщення квартири АДРЕСА_2 . Отримавши вказане повідомлення, ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 прибули за вказаною адресою.

Увійшовши у під`їзд №1 будинку АДРЕСА_2 , працівники поліції попрямували до приміщення квартири АДРЕСА_2 , двері якої відчинив заявник ОСОБА_11 , який повідомив, що його колишній зять ОСОБА_4 намагався потрапити до нього в квартиру за вищевказаною адресою. Після чого заявник ОСОБА_11 повідомив, що ОСОБА_4 , перебував на той момент у квартирі АДРЕСА_3 . Після того, працівники поліції спустились на 1 поверх під`їзду, та постукали в квартиру АДРЕСА_3 , та їм відчинив двері ОСОБА_4 . Останній розуміючи, що перед ним працівники поліції, які перебували у форменому одязі, одразу почав лаятися у їхню сторону нецензурною лайкою та шарпати за верхній одяг ОСОБА_10 та ОСОБА_9 при тому повідомив, що у нього є зброя та вигукував "Повбиваю". На неодноразові зауваження припинити протиправні дії ОСОБА_4 не реагував. Після усного попередження працівниками поліції про застосування до ОСОБА_4 заходу примусу, передбаченого ст. 45 Закону України "Про національну поліцію", ОСОБА_4 вигукнув, що він зараз візьме зброю та вийде до працівників поліції, після чого забіг у приміщення квартири АДРЕСА_4 та замкнув двері.

Тоді, працівники УПП ДПП в Тернопільській області ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та працівники РПОП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , повернулися до службового автомобілі, з метою екіпірування у шоломи та взяття металевих щитів, які слугують укриттям від пострілів. Після чого повторно увійшли в під`їзд №1 будинку АДРЕСА_2 , та вже під прикриттям металевого щиту повільно рухалися у сторону квартири АДРЕСА_4 .

Реалізуючи свій злочинний умисел, 03 січня 2021 року близько 23:20 хв., ОСОБА_4 утримуючи обома руками пістолет "ВІЙ", що призначений для стрільби (відстрілу) патронів, забіг у приміщення під`їзду №1, будинку АДРЕСА_2 , та усвідомлюючи, що перед ним знаходяться працівники поліції, які виконують свої службові обов`язки, які перебували у форменому одязі, наводячи на ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 пістолет почав висловлювати погрозу вбивством працівникам правоохоронного органу у зв`язку із виконанням ними своїх службових обов`язків, а саме вигукуючи фразу "Розстріляю вас".

В результаті злочинної діяльності ОСОБА_4 порушено суспільні відносини, які забезпечують нормальну законну діяльність органів державної влади, особисту недоторканість інспектора Управління патрульної поліції департаменту патрульної поліції в Тернопільській області ОСОБА_10 , поліцейського взводу №2 Управління патрульної поліції департаменту патрульної поліції в Тернопільській області ОСОБА_9 , поліцейського взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_7 , поліцейського взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_6 , поліцейського взводу №1 РПОП Головного управління національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_8 під час виконання ними своїх службових обов`язків, передбачених Законом України "Про Національну поліцію", Законом України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" від 1993 року із відповідними змінами.

Таким чином, ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 345 КК України - погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків.

Під час судового розгляду кримінального провадження до суду надійшла заява директора ТОВ "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619) ОСОБА_12 , згідно якого трудовий колектив товариства просить передати ОСОБА_4 на поруки трудовому колективу, а кримінальну справу відносно нього за ч.1 ст.345 закрити.

Відповідно до протоколу зборів трутового колективу ТОВ "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619) від 12.02.2021 року, з єдиного питання порядку денного виступив голова зборів ОСОБА_12 , який зазначив про те, що стосовно ОСОБА_4 , члена трудового колективу товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна", у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області розглядається кримінальне провадження про обвинувачення його у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 345 Кримінального кодексу України "Погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків". Головуючий повідомив присутніх на зборах членів колективу товариства про те, що відповідно до статті 47 Кримінального кодексу України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинене нею кримінальне правопорушення. Оскільки ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК України класифікується як нетяжкий злочин, враховуючи позитивні характеристики ОСОБА_4 , наявності на його утриманні двоє малолітніх дітей, а також мати похилого віку із незадовільним станом здоров`я, яка перенесла операцію на серці, ОСОБА_12 запропонував взяти ОСОБА_13 під контроль трудового колективу та здійснювати щодо нього заходи виховного характеру протягом строку поруки, зокрема контроль за виконанням своїх безпосередніх трудових обов`язків, перевірку додержання ним правил співжиття в побуті та громадських місцях. ОСОБА_12 також запропонував звернутися до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про передачу ОСОБА_4 на поруки трудовому колективу товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна". Виступив ОСОБА_4 , який зазначив про те, що щиро кається, обіцяє не здійснювати таких вчинків у майбутньому, зобов`язується виправдати довіру трудового. Зборами вирішено взяти ОСОБА_4 на поруки трудового колективу ТОВ "ОСЕВА Україна"; Взяти на себе обов`язок здійснювати щодо ОСОБА_4 заходи виховного характеру контроль за виконанням своїх безпосередніх трудових обов`язків, перевірку додержання ним правил співжиття в побуті та громадських місцях і повідомляти уповноважені органи про будь-які випадки ухилення ОСОБА_4 від заходів виховного характеру з боку трудового колективу; Звернутися до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про передачу ОСОБА_4 на поруки трудового колективу товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна".

Згідно трудового договору №8 від 01.06.2020 року ОСОБА_4 працює у ТОВ "ОСЕВА Україна" на посаді менеджера зі збуту.

Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю, щиро розкаявся, щодо задоволення вказаного клопотання не заперечив, кримінальне провадження просить закрити та звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України.

Прокурор у судовому засіданні щодо задоволення вказаного клопотання не заперечив.

Потерпілі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у судовому засіданні проти задоволення вказаного клопотання не заперечили.

Заслухавши учасників кримінального провадження з приводу заявленого клопотання, суд вважає, що таке підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Згідно ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до ст. 47 КК України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинене нею кримінальне правопорушення.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Пунктом 2 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" №12 від 23 грудня 2005 року, визначено, що при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд (суддя) повинен переконатися, що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені Кримінальним кодексом України. Тільки після цього можна постановити (ухвалити) у визначеному кримінально-процесуальним кодексом порядку відповідне судове рішення.

Відповідно до п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" №12 від 23.12.2005 року, Особу можна звільнити від кримінальної відповідальності з передачею на поруки (ст. 47 КК ( 2341-14 ) за умови, що вона вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості. Підставою такого звільнення є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК ( 2341-14 ) можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати сам обвинувачений (підсудний) або його родичі, потерпілий, а також прокурор, слідчий чи особа, яка провадить дізнання. Порядок порушення колективом такого клопотання визначено у частинах 1, 2 ст. 10 КПК ( 1001-05 ). Воно має бути оформлене протоколом загальних зборів колективу, який долучається до справи. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі (але не зобов`язаний) звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу. Відмова суду в задоволенні клопотання має бути вмотивованою.

Як встановлено у судовому засіданні, ОСОБА_4 раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, має на утриманні двох малолітніх дітей, позитивно характеризується за місцем роботи, відповідно до ст.12 КК України, кримінальне правопорушення, вчинене обвинуваченим, відноситься до нетяжкого злочину, ОСОБА_4 щиро розкаявся та обіцяє трудовому колективу не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадського порядку, а тому є достатні підстави для закриття даного кримінального провадження та звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачеюйого напоруки колективуТОВ "ОСЕВАУкраїна", відтак клопотання трудового колективу ТОВ "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619) слід задовольнити.

Щодо речових доказів по справі:

-слід скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.01.2021 року по справі №607/58/21 (провадження №1-кс/607/23/2021) на предмет візуально схожий на пістолет, а також магазин від нього, які поміщенні у сейф пакування № НОМЕР_1 ; предмет візуально схожий на патрон, який поміщено у сейф пакування SUD2065676;

-предмет, візуально схожий на патрон із маркуванням «9мм» РАК GLOYAG - знищити після набрання ухвалою законної сили;

-DVD-R диск, на якому містяться чотири відео файли із відеозаписом камер - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Крім цього, згідно ст.ст.96-1, 96-2 КК України слід застосувати спеціальну конфіскацію до засобу вчинення злочину - пристрою "ВІЙ", калібру 9 мм Р.А. за номером НОМЕР_2 , виробництва в/ч № НОМЕР_3 АДРЕСА_5 - після набрання ухвалою законної сили.

Також, раніше застосований запобіжний захід відносно ОСОБА_4 , у виді домашнього арешту, слід скасувати.

На підставі ст.ст. 44, 47 КК України, ст.ст. 284, 286 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання трудового колективу Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619) про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею її на поруки колективу Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619) задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.345 КК України, на підставі ст.47 КК України, у зв`язку з передачею особи на поруки колективу Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСЕВА Україна" (ЄДРПОУ 41175619), встановивши умови, що він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження за №12021210010000060 від 04.01.2021 року за даним фактом закрити.

Раніше застосований запобіжний захід відносно ОСОБА_4 , у виді домашнього арешту скасувати.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.01.2021 року по справі №607/58/21 (провадження №1-кс/607/23/2021) на предмет візуально схожий на пістолет, а також магазин від нього, які поміщенні у сейф пакування № ЕХР0338696; предмет візуально схожий на патрон, який поміщено у сейф пакування SUD2065676.

Речовий доказ - DVD-R диск, на якому містяться чотири відео файли із відеозаписом камер - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Речовий доказ - предмет, візуально схожий на патрон із маркуванням «9мм» РАК GLOYAG - знищити після набрання ухвалою законної сили.

Застосувати спеціальну конфіскацію до засобу вчинення злочину - пристрою "ВІЙ", калібру 9 мм Р.А. за номером НОМЕР_2 , виробництва в/ч № НОМЕР_3 АДРЕСА_5 - після набрання ухвалою законної сили.

Ухвала у частині припинення дії запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом семи днів з дня її оголошення до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Головуючий суддяОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95125211
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу

Судовий реєстр по справі —607/1668/21

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні