Постанова
від 20.04.2010 по справі 3352/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 квітня 2010 р. № 2-а- 3352/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі г оловуючого судді Шляхова О. М.,

при секретарі судового зас ідання Лишняк І.В.,

за участі помічника прокур ора - Суходубова І.В. (посвідче ння № 91 від 14.05.2008 р.);

за участі представника поз ивача - Безцінна О.М. (дов іреність № 170-07/28 від 08.01.2010р.);

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу за позовом

Прокурора Комінтернівсь кого району м. Харкова , в інте ресах держави в особі

Управління Пенсійного фон ду України в Комінтернівсько му районі м. Харкова

до Приватного підприємства "Мортира"

про стягнення заборгованост і ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Прокурор Ком інтернівського району м. Хар кова в інтересах держави в ос обі Управління Пенсійного фо нду України в Комінтернівськ ому районі міста Харкова зве рнувся до Харківського окруж ного адміністративного суду з позовною заявою, в якій прос ить суд стягнути з Приватног о підприємства «Мортира» на користь УПФУ в Комінтернівс ькому районі міста Харкова з аборгованість зі сплати стра хових внесків на загальнообо в»язкове державне пенсійне с трахування, фінансовим санкц іям та пені за травень-вересе нь 2009 року в сумі 1194,35 грн.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач зазначив , що Приватне підприємство «М ортира» не виконує вимоги за кону щодо перерахування внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, в результаті чого виник бо рг по внесках на загальнообо "язкове державне пенсійне ст рахування згідно розрахункі в сум страхових внесків по не доїмці у сумі 775,12 грн., 327,42 грн.- фін ансова санкція, 91,81 грн. - пеня .

УПФУ в Комінтернівському р айоні м. Харкова направляло в имоги про сплату на суми несп лачених страхових внесків. Н а теперішній час сума підпри ємством не сплачена і склада є 1194,35 грн.

Представник прокуратури т а представник позивача в суд овому засіданні підтримали п озовні вимоги у повному обся зі та просили задовольнити п озов.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином, клопотання про в ідкладення розгляду справи т а відзив на позов не надав. Згі дно зі ст. 35 КАС України відпов ідач є належно повідомлений про дату, час та місце судовог о засідання.

Суд, вислухавши представни ка прокуратури та представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, встановив наст упне.

Приватне підприємство «Мо ртира» зареєстровано як плат ник страхових внесків на заг альнообов'язкове державне п енсійне страхування в Управл інні Пенсійного фонду Україн и в Комінтернівському районі м. Харкова.

Порядок нарахування, обчис лення та строки сплати страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування передбачений Зак оном України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування”№ 1058-IV від 09.07.2003 рок у.

Приватне підприємство «Мо ртира» не додержується вимог діючого законодавства щодо порядку обчислення та сплати страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування.

Так, як вбачається із розрах унку суми страхових внесків на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування, ві дповідач зобов'язаний сплати ти до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівс ькому районі м. Харкова забор гованість в сумі 1194,35 грн. Відпо відач у строки, визначені зак онодавством, зобов'язання не виконав.

Відповідно до п. 8.2 “ Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України”, затвердженою Постановою Пра вління ПФУ № 21-1 від 19. 2.2003 року та з ареєстрованою в Міністерств і юстиції України № 64 /8663 від 16.01. 200 4 року, страхувальнику, який на кінець звітного періоду має недоїмку зі сплати страхови х внесків, органи Пенсійного фонду надсилають вимогу пр о сплату недоїмки.

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону Україн и “ Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” у разі, якщо страхувальник , який одержав вимогу територ іального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і п ротягом десяти робочих днів після її отримання не сплати в зазначену у вимозі суму нед оїмки разом із застосованою до нього санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимо гу з відповідним органом Пен сійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також якщо страхувальник уз годив вимоги, але не сплатив у згоджену суму недоїмки протя гом десяти робочих днів післ я отримання узгодженої вимог и, відповідний орган Пенсійн ого фонду звертається у вста новленому законом порядку і подає вимогу про сплату недо їмки до відповідного підрозд ілу виконавчої служби. У зазн ачених випадках орган Пенсій ного фонду також має право зв ернутися до суду з позовом пр о стягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 5 ст. 106 Закону України “ Про загальнообов' язкове державне пенсійне ст рахування” суми недоїмки пог ашаються у порядку календарн ої черговості їх виникнення за рахунок сум, що надходять в ід страхувальника або від де ржавної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки.

Управління Пенсійного фон ду України у Комінтернівськ ому районі м. Харкова надсила ло до Приватного підприємств а «Мортира» вимоги про спла ту боргу: № Ю-5 від 05.01.2010 р. на суму 7 75,12 грн.;

Вищевказана вимога відпов ідачем сплачена не була, у зв» язку з чим Управління Пенсій ного фонду України в Комінт ернівському районі м. Харков а винесло рішення № 947 від 01.12.2009 р оку про застосування фінанс ових санкцій та нарахування пені за несплату або несвоєч асну сплату страхувальникам и страхових внесків, у тому чи слі донарахованих страхувал ьниками або органом Пенсійно го фонду в сумі 327,42 грн. - фінан сова санкція, 91,81 грн. - пеня.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 Закону України “ Про загальнообов' язкове державне пенсійне ст рахування” про нарахування п ені та накладення штрафів, пе редбачених частинами дев'ято ю і десятою цієї статті, посад ові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, в становленому правлінням Пен сійного фонду, виносять ріше ння, які протягом трьох робоч их днів із дня їх винесення на дсилаються страхувальнику, б анку чи організації, яка здій снює виплату і доставку пенс ій.

На теперішній час сума заб оргованості відповідачем н е сплачена і складає 1194,35 грн..

За таких обставин, суд вважає позов обґрунтованим, і таким, що підлягає задоволе нню у повному обсязі.

Судові витрати по справі пі длягають розподілу у відпові дності до ч. 4 с т. 94 КАС України.

На підставі викладеного, ке руючись ч. ч. 3, 5, 13 ст. 106 Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання”№ 1058-IV від 09.07.2003 року, п.8.2 "Інс трукції про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни", затвердженої Постаново ю Правління ПФУ № 21-1 від 19.12.2003 рок у та зареєстрованою в Мініст ерстві юстиції України № 64/8663 в ід 16.01.2004 року, ст. ст. 86, 94, 98, 160 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора Комінтернівськ ого району м. Харкова в інтере сах держави в особі Управлін ня Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова до Приватного пі дприємства "Мортира" про стяг нення заборгованості - задов ольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного підп риємства "Мортира" (р/р 26005845686770 в ХО Ф АКБ "Укрсоцбанк", МФО 351016, код Є ДРПОУ 33118907) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова суму заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я в розмірі 1177 грн. 07 коп. (одна т исяча сто сімдесят гривень с ім копійок) на р/р 256003122097 у ХОУ ВАТ "Державний ощадний банк Укра їни", МФО 351823 та 17 грн. 28 коп. (сімна дцять гривень двадцять вісім копійок) на р/р 256093132097 у ХОУ ВАТ "Де ржавний ощадний банк України ", МФО 351823.

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарж ення постанови суду протягом десяти днів з дня її проголош ення, а в разі складення поста нови у повному обсязі відпов ідно до статті 160 цього Кодекс у - з дня складення в повному о бсязі. Якщо постанову було пр оголошено у відсутності особ и, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апел яційне оскарження обчислюєт ься з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 22 квітня 2010 року.

< Текст > < Сума задоволення > < Текст >

Суддя Шляхова О.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.04.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9513431
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3352/10/2070

Ухвала від 26.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Постанова від 20.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні