Рішення
від 24.02.2021 по справі 400/5374/20
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 лютого 2021 р. справа № 400/5374/20 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Марича Є.В., розглянув в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом:Управління Держпраці у Миколаївській області, вул. Маршала Василевського, 40/1,Миколаїв,54003 до відповідача:Державного підприємства "Хлібна база № 76", вул. Елеваторна, 10,Кавуни,Арбузинський район, Миколаївська область,55310 про:застосування заходу реагування у сфері державного нагляду, ВСТАНОВИВ:

Управління Держпраці у Миколаївській області (далі-позивач) звернулося до суду з позовом в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до державного підприємства Хлібна база №76 (далі-відповідача) шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме роботи у вибухопожежонебезпечних зонах; експлуатацію (застосування) устаткування напругою понад 1000 В, а саме трансформаторна підстанція ТП - 196 10/0,4 кВ, ТП - 239 10/0,4 кВ; роботи з налагодження, ремонту, технічного обслуговування власного електрообладнення напругою понад 1000 В; експлуатацію обладнання призначеного для експлуатації (застосування) у потенційно вибуховому середовищі; на роботи в колодязях, бункерах, замкнутому просторі (ємкостях).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що під час перевірки позивача виявлено порушення нормативно-правових актів з охорони праці, що унеможливлює експлуатацію обладнання та виконання робіт, оскільки створює загрозу життю та здоров`ю людей.

Ухвалою від 04.12.2020 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та запропоновано відповідачу надати відзив на позовну заяву.

Відповідач ухвалу про відкриття провадження отримав 17.12.2020 р., відзив на позов не надав.

Справа розглядається в порядку письмового провадження.

Інших процесуальних дій у справі судом не вчинялось.

Вирішуючи спір, суд враховує наступне.

У період з 27.01.2020 по 07.02.2020 проведено планову перевірку державного підприємства Хлібна база №76 на предмет дотримання відповідачем вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За наслідками перевірки складено акт від 07.02.2020 р. №125, яким зафіксовано порушення вимог законодавства у сфері охорони праці, які створюють загрозу життю та здоров`ю людей, та видано Припис № 125 від 07.02.2020 про усунення порушень (а. с. 9-13).

При вирішення питання про застосування заходів реагування суд виходив із наступного.

На всіх працюючих та на відповідача поширюється дія Закону України "Про охорону праці" від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII (далі - Закон № 2694-XII), оскільки останній є юридичною особою, яка відповідно до законодавства використовує найману працю.

Роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці; забезпечити належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом; роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (частина 1 статті 13, частина 3 статті 21 Закону № 2694-XII).

Відповідно до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" від 6 вересня 2005 року N 2806-IV документ дозвільного характеру - дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ в електронному вигляді (запис про наявність дозволу, висновку, рішення, погодження, свідоцтва, іншого документа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), який дозвільний орган зобов`язаний видати суб`єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб`єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.

За змістом п. 7, 9 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. за N 1107, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки видається територіальним органом Держпраці за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Для одержання дозволу роботодавець, виробник або постачальник подає особисто, через уповноважену ним особу або надсилає поштою до територіального органу Держпраці чи адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему Держпраці, заяву за формою згідно з додатком 4, до якої додається:

на виконання робіт підвищеної небезпеки - висновок експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки;

на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки - висновок експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;

на застосування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки - висновок експертизи щодо відповідності машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Згідно ст. 39 Закону України «Про охорону праці» № 2694 від 14.10.1992, посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, мають право: забороняти, зупиняти, припиняти, обмежувати експлуатацію підприємств, окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць, будівель, споруд, приміщень, випуск та експлуатацію машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів праці, виконання певних робіт, застосування нових небезпечних речовин, реалізацію продукції, а також скасовувати або припиняти дію виданих ними дозволів і ліцензій до усунення порушень, які створюють загрозу життю працюючих.

Відповідач відповідних дозволів суду не надав. Тому до зазначених порушень слід застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", відновлення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг суб`єктами господарювання після призупинення можливе з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення суб`єкта господарювання про усунення ним усіх встановлених судом порушень.

Позов необхідно задовольнити.

Судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242 - 246, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов Управління Держпраці у Миколаївській області (вул. Маршала Василевського, 40/1,Миколаїв,54003 39787411) до державного підприємства "Хлібна база № 76" (вул. Елеваторна, 10,Кавуни,Арбузинський район, Миколаївська область,55310 20885124) задовольнити.

2. Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до державного підприємства Хлібна база №76 (вул. Елеваторна, 10, Кавуни, Арбузинський район, Миколаївська область, 55310, ідентифікаційний код 20885124) шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме роботи у вибухопожежонебезпечних зонах; експлуатацію (застосування) устаткування напругою понад 1000 В, а саме трансформаторна підстанція ТП - 196 10/0,4 кВ, ТП - 239 10/0,4 кВ; роботи з налагодження, ремонту, технічного обслуговування власного електрообладнення напругою понад 1000 В; експлуатацію обладнання призначеного для експлуатації (застосування) у потенційно вибуховому середовищі; на роботи в колодязях, бункерах, замкнутому просторі (ємкостях).

3. Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Є. В. Марич

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено01.03.2021
Номер документу95135351
СудочинствоАдміністративне
Суть:застосування заходу реагування у сфері державного нагляду

Судовий реєстр по справі —400/5374/20

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Рішення від 24.02.2021

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні