Постанова
від 28.04.2010 по справі 1472/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" квітня 2010 р. № 2а- 1472/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд в складі:

голову ючого судді Самойлової В.В.

при сек ретарі-Скляр С.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Харков і справу за адміністративни м позовом

товариство з обмеженою від повідальністю "Світ Розваг" д о Державної податкової інспе кції у Комінтернівському рай оні м. Харкова, Головного упра вління Державного казначейс тва України у Харківській об ласті про зобов'язання вчини ти певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до на лежного суду з адміністратив ним позовом, в якому просить з обов'язати державну податков у інспекцію у Комінтернівськ ому районі м. Харкова, Головне управління Державного казна чейства України у Харківські й області повернути товарист ву з обмеженою відповідальні стю "Світ Розваг" за рахунок Де ржавного бюджету України вар тість торгових патентів на з дійснення послуг у сфері гра льного бізнесу за період з 08.05.2 009 року по 07.06.2009 року в розмірі 35053, 85 грн., обгрунтовуючи це насту пним.

Так, він при здійсненні госп одарської діяльності у сфері грального бізнесу до 15 березн я 2009 року оплатив на рахунок ві дповідача-1 вартість 98 торгови х патентів за II квартал 2009 року .

Після чого, 8 травня 2009 року На казом Міністерства фінансів України № 650 «Про зупинення ді ї ліцензій міністерства фіна нсів України на провадження організації діяльності з про ведення азартних ігор» було призупинено дію ліцензій на проведення грального бізнес у.

Згідно даного нормативног о акту до 07 червня 2009 року зупин ялася дія всіх ліцензій, вида них Міністерством фінансів У країни, на провадження діяль ності з проведення азартних ігор, у зв"язку з чим у зазначе ний період, а саме: з 08.05.2009р. по 07.06.20 09р., їм було заборонено здійсн ювати господарську діяльніс ть у сфері грального бізнесу , не дивлячись на проведення п овної оплати вартості патент ів за цей період.

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду від 21 серпня 2009 року було в изнано протиправним та скасо вано п. 1 Наказу Міністерства ф інансів України «Про зупинен ня дії ліцензії Міністерства фінансів України на провадж ення організації з проведенн я азартних ігор» в частині зу пинення дії ліцензії ТОВ «Св іт Розваг» від 26.04.2006 року № 082927 сер ії АВ.

Таким чином, ними була втрач ена можливість здійснювати г осподарську діяльність не з власної ініціативи, а внаслі док втручання державних орга нів шляхом прийняття рішення , в зв"язку з чим вони не мали мо жливості в установлений зако ном строк повідомити відпові дний податковий орган про пр ипинення діяльності та скори статися правом на повернення у добровільному порядку над мірно сплаченої суми вартост і торгових патентів.

В судовому засіданні предс тавник позивача за довіреніс тю Гордєєв В.І. позовні ви моги підтримав та просив їх з адовольнити в повному обсязі .

Представник відповідача-1 з а довіреністю Діанова С.Ю. проти позову заперечувала п осилаючись на те, що позивач н е подав до органу державної п одаткової служби у встановле ний законом строк письмове п овідомлення про припинення діяльності патенту, в зв'язку з чим у ДПІ у Комінтернівсько му районі м.Харкова відсутні законні підстави для поверн ення товариству вартості тор гових патентів на здійснення послуг у сфері грального біз несу за зазначений період.

Представник відповідача-2 в судове засідання не прибув, н адавши заяву про розгляд спр ави за його відсутності.

Суд вважає можливим розгля д справи за його відсутності на підставі наявних у ній док азів, відповідно до ст. 128 КАСУ .

Заслухавши сторони, дослід ивши наявні в матеріалах спр ави докази, суд вважає, що позо в підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

Встановлено, що товариство з обмеженою відповідальніст ю «Світ Розваг» здійснювало свою господарську діяльніст ь на підставі ліцензії серії АВ № 082927, виданої Міністерство м фінансів України 26.04.2006 року, н а наступний вид діяльності: о рганізація діяльності з пров едення азартних ігор (діяльн ість з організації та провед ення азартних ігор на гральн их автоматів) та ліцензії сер ії АБ № 202206, виданої Харківсько ю обласною державною адмініс трацію 02.09.2005 року, на наступний вид діяльності: організація та утримання гральних заклад ів.

Відповідно до статті 5 ч.1 Зак ону України "Про патентуванн я деяких видів підприємницьк ої діяльності" патентуванню підлягають операції з наданн я послуг у сфері грального бі знесу, які здійснюються суб'є ктами підприємницької діяль ності або їх структурними (ві докремленими) підрозділами.

Так, ч. 1 ст. 2 цього Закону визн ачено, що торговий патент - це державне свідоцтво, яке засв ідчує право суб'єкта підприє мницької діяльності чи його структурного (відокремленог о) підрозділу займатися зазн аченими у цьому Законі видам и підприємницької діяльност і. Згідно з ч. З цієї ж статті то рговий патент видається за п лату. Вартість торгового пат енту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грал ьного бізнесу встановлюєтьс я у фіксованому розмірі (за рі к).

Пунктом 5 статті 5 даного Зак ону передбачено, що плата вар тості торгового патенту на з дійснення операцій з надання послуг у сфері грального біз несу провадиться щокварталь но до 15 числа місяця, що переду є звітному кварталу. Під час п ридбання торгового патенту н а здійснення операцій з нада ння послуг у сфері грального бізнесу суб'єкт підприємниц ької діяльності вносить одно разову плату у розмірі варто сті торгового патенту за З мі сяці.

Отже, зазначеним Законом ви значено, що оплата вартості т оргового патенту здійснюєть ся щоквартально до 15числа міс яця, що передує звітному квар талу.

Так, позивач на виконання ос таннього до 15 березня 2009 року о платив вартість торгових пат ентів за II квартал 2009 року в кіл ькості 98 шт. на здійснення під приємницької діяльності у сф ері грального бізнесу (граль ні автомати), вартість яких ск лала у розмірі 35 053, 85 грн. (1050 грн./91 день * 31 день * 98 кількість торго вих патентів = 35 053, 85 грн.), що підт верджується платіжним доруч енням № 1033 від 12.03.2009 року.

В той час на підставі Наказу Міністерства фінансів Украї ни «Про зупинення дії ліценз ій міністерства фінансів Укр аїни на провадження організа ції діяльності з проведення азартних ігор» № 650 від 08 травня 2009 року було призупинено дію в сіх ліцензій, виданих останн ім, на проведення грального б ізнесу до 07 червня 2009 року. Ця за борона стосувалась також і г осподарської діяльності ТОВ «Світ Розваг» у сфері гральн ого бізнесу.

Таким чином, позивачеві вна слідок зазначених заходів бу ла спричинена шкода в розмір і 35 053, 85 грн.

Як вбачається з матеріалів справи постановою Харківськ ого окружного адміністратив ного суду від 21 серпня 2009 року у справі № 2а-39348/09/2070 було визнано п ротиправним та скасовано п. 1 Н аказу Міністерства фінансів України від 08.05.2009 року № 650 «Про з упинення дії ліцензії Мініст ерства фінансів України на п ровадження організації з про ведення азартних ігор» в час тині зупинення дії ліцензії ТОВ «Світ Розваг» від 26.04.2006 року № 082927 серії АВ.

Дана постанова набрала чин ності та відповідно до ст. 124 Ко нституції України є обов'язк овою для виконання на всій те риторії України та що, відпов ідно до ст. 72 КАСУ, є підставою д ля звільнення від доказуванн я у цій справі.

Тобто, протиправність дії с уб"єкта владних повноважень є доведеною, а тому позовні ви моги щодо зобов"язання відпо відної сторони про поверненн я коштів на відшкодування по зивачеві шкоди, завданої нез аконним рішенням є обгрунтов аними.

Відповідно до абз. 2 ч. З ст. 2 За кону України "Про патентуван ня деяких видів підприємниць кої діяльності суб'єкт підпр иємницької діяльності, який припинив діяльність, до 15 числ а місяця, що передує звітному , письмово повідомляє про при пинення такої діяльності від повідний державний податков ий орган. При цьому торговий п атент повертається до податк ового органу, а суб'єкту підпр иємницької діяльності повер тається надмірно сплачена су ма вартості торгового патент у.

Враховуючи, що в даному випа дку позивач втратив можливі сть здійснювати господарськ у діяльність не з власної іні ціативи, а внаслідок втручан ня державних органів шляхом прийняття рішення, тому не ма в можливості сповістити від повідний податковий орган в термін, передбачений законом , про припинення своєї діяльн ості та скористатися правом на повернення у добровільном у порядку надмірно сплаченої суми вартості торгових пате нтів, у зв"язку з чим безпідста вними є посилання представни ка відповідача-1 на зазначену обставину як підставу для ві дмови у задоволені адміністр ативного позову.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України правовий порядок в Україні ґрунтується на зас адах, відповідно до яких ніхт о не може бути примушений роб ити те, що не передбачено зако нодавством. Органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Згідно ч.ч.1, 2, 3 статті 9 КАСУ су д при вирішенні справи керує ться принципом законності, в ідповідно до якого: органи де ржавної влади, органи місцев ого самоврядування, їхні пос адові і службові особи зобов 'язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України. Суд в ирішує справи на підставі Ко нституції та законів України , а також міжнародних договор ів, згода на обов'язковість як их надана Верховною Радою Ук раїни.

Відповідно до ст. 2 КАСУ завд анням адміністративного суд очинства є захист прав, свобо д та інтересів фізичних осіб , прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правов их відносин від порушень з бо ку органів державної влади, о рганів місцевого самоврядув ання, їхніх посадових і служб ових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних упр авлінських функцій на основі законодавства, в тому числі н а виконання делегованих повн оважень. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи безді яльність суб'єктів владних п овноважень, крім випадків, ко ли щодо таких рішень, дій чи бе здіяльності Конституцією чи законами України встановлен о інший порядок судового про вадження. У справах щодо оска рження рішень, дій чи бездіял ьності суб'єктів владних пов новажень адміністративні су ди перевіряють, чи прийняті (в чинені) вони:

1) на підставі, у межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України;

2) з використанням повноваже ння з метою, з якою це повноваж ення надано;

3) обґрунтовано, тобто з урах уванням усіх обставин, що маю ть значення для прийняття рі шення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупереджен о);

5) добросовісно;

6) розсудливо;

7) з дотриманням принципу рі вності перед законом, запобі гаючи несправедливій дискри мінації;

8) пропорційно, зокрема з дот риманням необхідного баланс у між будь-якими несприятлив ими наслідками для прав, своб од та інтересів особи і цілям и, на досягнення яких спрямов ане це рішення (дія);

9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийнятт я рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Таким чином, в даному випадк у відповідна сторона - ДПІ у Ко мінтернівському районі м. Ха ркова не дотримала вимоги за кону про захист охороняємих прав та інтересів юридичної особи у сфері публічно-право вих відносин, на підставі, у ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України, а тому су д має правові підстави для за доволення адміністративног о позову, а саме: зайво сплачен і кошти мають бути повернені позивачеві з Державного бюд жету України в особі відпові дача-2, до повноважень якого ві дноситься вирішення зазначе ного, відповідно до положенн я ст.48 Бюджетного кодексу Укра їни.

Керуючись ст.ст. 9, 11, 128, 159 КАСУ , ст.ст. 19, 124 Конституції України , Законом України "Про патенту вання деяких видів підприємн ицької діяльності", суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Зобов"язати державну пода ткову інспекцію у Комінтерні вському районі м.Харкова, Гол овне управління Державного к азначейства України у Харків ській області повернути тов ариству з обмеженою відповід альністю "Світ Розваг" ( м. Харк ів-57, вул. Сумська, 14, код 32134446) на р/р 2666901011037 філії ВАТ "Кредобанк", МФО 350415 за рахунок Державного бюдж ету України вартість торгови х патентів на здійснення пос луг у сфері грального бізнес у за період з 08.05.2009 року по 07.06.2009 ро ку в розмірі 35053 (тридцять п"ть т исяч п"ятдесят три) грн.85 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд протяг ом 10 днів з дня її проголошенн я, шляхом подання заяви про а пеляційне оскарження, а в раз і складання постанови у повн ому обсязі відповідно до ст. 16 0 КАСУ з дня складання постано ви в повному обсязі. Апеляцій на скарга подається протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виг отовлено 29.04.10р.

Суддя Самойлова В.В.

Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено15.07.2010
Номер документу9513632
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1472/10/2070

Ухвала від 18.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Ухвала від 14.03.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Постанова від 28.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні