Ухвала
від 24.02.2021 по справі 355/227/21
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/227/21

Провадження № 6/355/21/21

У Х В А Л А

про відмову в задоволенні подання

24 лютого 2021 року Баришівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Коваленка К.В.

при секретарі Котенко Л.О.

розглянувши подання державного виконавця Баришівського районного відділу державної виконавчої служби ЦМУ МЮ (м. Київ) Беднарської Ю.П. про про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника юридичної особи ТОВ Баришівська ГНС ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В :

23.02.2021 року до суду надійшло подання державного виконавця Баришівського районного відділу державної виконавчої служби ЦМУ МЮ (м. Київ) Беднарської Ю.П. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника юридичної особи ТОВ Баришівська ГНС ОСОБА_1 , яке мотивоване тим, що в Баришівському районному відділі державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) з 19.11.2020 року перебуває на виконанні наказ виданий Господарським судом Київської області 19.10.2020 року по справі № 911/1658/20 про стягнення з ТОВ Баришівська ГНС (07500, Київська область. Баришівський район, смт. Баришівка. вул. Торфяна, 40 код ЄДРПОУ 40302318) на користь ТОВ РЕМБУДТРАНС боргу в сумі 329354,63 грн.

Державним виконавцем здійснювались заходи примусового виконання рішень. Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно за боржником не зареєстроване майно. Згідно отриманих відповідей було встановлено наступне:

• Грошові кошти, які перебувають па розрахункових рахунках в банківських установах, арештовані і на рахунках грошові кошти, що належать боржнику - відсутні;

• Зареєстрованої сільськогосподарської техніки за ТОВ Баришівська ГНС не виявлено;

• Зареєстровані правовстановлюючі документи на земельні ділянки за ТОВ Баришівська ГНС не виявлені;

• Право власності на нерухоме майно за ТОВ Баришівська ГНС не зареєстровано.

З метою перевірки майнового стану боржника за його місцезнаходженням, державним виконавцем був здійснений виїзд за адресою: АДРЕСА_1 . При виїзді за даною адресою було встановлено, що господарську діяльність смт. Баришівка, вул. Торфяна, 40 не проводить. На даній території знаходиться ТОВ Санта-Ойл .

Державний виконавець Баришівського районного відділу державної виконавчої служби ЦМУ МЮ (м. Київ) Беднарська Ю.П. в судове засідання не з`явилась. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася своєчасно та належним чином.

Дослідивши матеріали подання, матеріали виконавчого провадження, суд приходить до висновку, що подання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що на виконанні в Баришівському районному відділі державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) з 19.11.2020 року перебуває на виконанні наказ виданий Господарським судом Київської області 19.10.2020 року по справі № 911/1658/20 про стягнення з ТОВ Баришівська ГНС (07500, Київська область. Баришівський район, смт. Баришівка вул. Торфяна, 40 код ЄДРПОУ 40302318) на користь ТОВ РЕМБУДТРАНС боргу в сумі 329354,63 грн.

19.11.2020 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №63682363 та зобов`язано боржника подати декларацію про доходи та майно з виконання (а.с.5).

Державний виконавець зазначила, що на час звернення до суду з даним поданням вимога про сплату боргу боржником не виконана, боржник ухиляється від його виконання.

Доказів в підтвердження того, що ОСОБА_1 наразі є керівником юридичної особи ТОВ Баришівська ГНС , суду не надано.

Відповідно до ст. 33 Конституції України право кожного вільно залишати територію України може бути обмежено лише законом. Підстави для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон передбачені Законом України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України .

Відповідно вимог ч. 1, 3, 4 ст.441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця.

Згідно п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження виконавець має право звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника фізичної особи або керівника боржника юридичної особи за межи України - до виконання зобов`язань за рішенням.

Наказом Міністерства юстиції України 02.04.2012 № 512/5 затверджено Інструкцію з організації примусового виконання рішень (далі Інструкція).

Відповідно до п.1 розділу ХІІІ Інструкції, у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, що відповідно до Закону підлягає примусовому виконанню, питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця або за місцезнаходженням виконавчого округу за поданням приватного виконавця.

Отже, ухилення боржника від виконання судового рішення є обов`язковою обставиною для вирішення питання про обмеження його у праві виїзду за межі України.

При цьому, оскільки державний виконавець ініціює відповідне подання та скеровує його до суду, саме на нього покладається обов`язок доказування факту ухилення боржника від виконання судового рішення чи рішення іншого органу( посадової особи).

В ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України наведені підстави тимчасової відмови у виїзді за кордон, зокрема якщо є неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов`язання; боржник ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи); щодо нього подано цивільний позов до суду.

Частиною 2 цієї ж статті даного Закону передбачено, що громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, передбачених пунктами 1-9 частини першої цієї статті.

Законом не передбачене обов`язкове обмеження в праві виїзду за межі України за наявності невиконаних зобов`язань, а встановлена лише така можливість при наявності відповідних підстав.

Зі змісту ч. 1 ст. 5 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України вбачається, що паспорт в розумінні даного Закону - це паспорт громадянина України для виїзду за кордон і проїзний документ дитини.

Як було зазначено вище, що право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон виникає лише у разі ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду (чи рішенням інших органів) зобов`язань.

Факт ухилення боржника від виконання рішення має підтверджуватись сукупністю доказів, які державний виконавець зазначає у поданні.

Необхідною умовою для встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника фізичної особи за межі України є наявність встановленого факту про те, що боржнику відомо про рішення, яким на нього покладені відповідні зобов`язання, примусове виконання якого здійснюється державною виконавчою службою.

Закон уповноважує суд обмежити вже існуюче право особи на виїзд за кордон, коли останній має намір чи вчинив такі дії і вже отримав дозвіл про це від уповноваженого державного органу.

З матеріалів подання вбачається, що державним виконавцем не надано доказів, що саме ОСОБА_1 наразі є керівником юридичної особи ТОВ Баришівська ГНС .

За таких обставин суд вважає зазначене подання немотивованим, та таким, що не підлягає до задоволення.

Керуючись ст.4,6 Закону України Про порядок виїзду з України та вїзду в Україну громадян України , від 21.01.1994 року, ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , ст. 441 ЦПК України, суд-

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити в задоволенні подання державного виконавця Баришівського районного відділу державної виконавчої служби ЦМУ МЮ (м. Київ) Беднарської Ю.П. про про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника юридичної особи ТОВ Баришівська ГНС ОСОБА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали.

Суддя Баришівського районного суду К. В. Коваленко

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено26.02.2021

Судовий реєстр по справі —355/227/21

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні