Ухвала
від 24.02.2021 по справі 700/635/19
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/635/19

Номер провадження № 1-кп/699/51/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.02.2021 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Корсунь-Шевченківський кримінальне провадження №12018250200000172 щодо обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Тептієвка Богуславськогорайону Київськоїобласті,зареєстрованого тажителя АДРЕСА_1 ,громадянина України,пенсіонера,раніше несудимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Органами досудового розслідування ОСОБА_4 , обвинувачується в тому, що він 16.06.2018 року, близько 12 години 00 хвилин, керуючи автомобілем ЗАЗ VIDA реєстраційний номер НОМЕР_1 , та рухаючись по автодорозі сполученням біля с. Бужанка Лисянського району Черкаської області, зі сторони с.Тихонівка Лисянського району Черкаської області в напрямку с.Бужанка Лисянського району Черкаської області, порушив вимоги пункту 10.1 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 №1306, перебуваючи на заокругленні автодороги, що знаходиться біля відстійних споруд «Бужанського цукрового заводу» в с.Бужанка Лисянського району Черкаської області, перед перестроюванням та зміною напрямку руху свого автомобіля ліворуч, не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, виїхав на зустрічну смугу руху, при цьому не переконавшись, що смуга зустрічного руху вільна від транспортних засобів, де допустив зіткнення з автомобілем Volkswagen Polo, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який рухався в зустрічному для нього напрямку руху, під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В результатіданої дорожньо-транспортноїпригоди пасажиравтомобіля ЗАЗVIDAреєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_7 ,згідно звисновком судово-медичноїекспертизи №05-9-01/192від 30.08.2018,отримала тілесніушкодження увигляді переломівправого шилоподібноговідростка променевоїкістки ішилоподібного відросткаліктевої кісткибез зміщення,синця направому передпліччі,які відносятьсядо категоріїсередньої тяжкості тілесних ушкоджень, що спричинили тривалий розлад здоров`я, тілесні ушкодження у вигляді синця на лівому коліні, які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

Порушення правил безпеки дорожнього руху водієм автомобіля ЗАЗ VIDA реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_4 , а саме вимог пункту 10.1. Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 №1306, відповідно до висновку судової авто-технічної експертизи №4/342 від 19.06.2019, знаходиться в причинному зв`язку з виникненням дорожньо-транспортної пригоди та настанням наслідків у вигляді спричинення середньої тяжкості тілесних ушкоджень потерпілій ОСОБА_8 .

Вказані дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч. 1 ст. 286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Будучи допитаним у суді обвинувачений ОСОБА_4 показав, що причиною ДТП стало те, що під час руху у нього раптово погіршився стан здоров`я, йому стало зле, внаслідок чого він втратив контроль на своїм автомобілем, що призвело до зіткнення з іншим транспортним засобом.

24.02.2021 року обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням, у якому просив звільнити його від кримінальної відповідальності відповідно до ст.48 КК України внаслідок зміни обстановки, оскільки він протягом двох років не керує транспортними засобами, є особою похилого віку, стан його здоров`я значно погіршився, у зв`язку з чим він перестав бути суспільно небезпечною особою, та закрити дане кримінальне провадження.

Свідок ОСОБА_9 у суді показав, що обвинувачений є його батьком. Останній після ДТП повністю відмовився від керування транспортними засобами, оскільки у нього значно погіршився стан здоров`я і він потребує сторонньої допомоги. Через хворобу батько на даний час вживає велику кількість медичних препаратів, в т.ч. седативних, що виключає можливість керування транспортними засобами.

Прокурор щодо задоволення клопотання не заперечував та вважає за доцільне звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.286 КК України у зв`язку із зміною обстановки.

Потерпіла ОСОБА_7 звернулася до суду з клопотанням про розгляд справи у її відсутність, матеріальних та моральних претензій не має (а.с. 81 том 1).

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, розглянувши клопотання відповідно до вимог ст.ст. 285, 286 КПК України, з`ясувавши думку прокурора, обвинуваченого приходить до наступного висновку.

У відповідності до вимог ст. 48 КК України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Кримінальне правопорушення у скоєнні якого обвинувачується ОСОБА_4 передбачене ч.1 ст.286 КК України, є нетяжкий злочин.

В судовому засіданні встановлено, що є підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження в зв`язку із зміною обстановки, оскільки обвинувачений вперше вчинив нетяжкий злочин, вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність і ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Враховуючи викладене обвинувачений ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки, кримінальне провадження підлягає закриттю.

Наслідки звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження роз`яснені та зрозумілі.

Згідно п.1ч.2ст.284КПК України,кримінальне провадженнязакривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.3 ст.288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Таким чином, вчинене кримінальне правопорушення поставлене в провину обвинуваченому дійсно мало місце, в його діях наявний склад злочину. Також, наявні умови та підстави для звільнення його від кримінальної відповідальності.

Цивільний позов Фермерського господарства «ОЛТАЮЛ АГРО ПЛЮС» до ОСОБА_4 підлягає залишенню без розгляду у зв`язку із закриттям кримінального провадження і згідно ч.7 ст.128 КПК України цивільний позов може бути пред`явлений в порядку цивільного судочинства.

Речові докази у кримінальному провадженні:

- автомобіль ЗАЗ VIDA н.з. НОМЕР_1 , який поміщено на зберігання на майданчик тимчасового тримання до сектору поліцейської діяльності № 2 Звенигородського районного відділу поліції Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області, повернути власнику ОСОБА_4 ;

- автомобіль Volkswagen Polo н.з. НОМЕР_2 , який за ухвалою слідчого судді передано на зберігання ФГ «ОЛТАЮЛ АГРО ПЛЮС» (код за ЄРДПОУ 38884626, юридична адреса: вул. Молодіжна, 23, с. Синьки Благовіщенського району Кіровоградської області, 26411), - залишити у розпорядженні останнього.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні в загальній сумі 6404,00 грн. підлягають стягненню з обвинуваченого в дохід держави.

Заходи забезпечення кримінального провадження не обирались.

Керуючись ст.48 КК України, ст.ст.284 286, 371, 372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження №12018250200000172 щодо обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.286КК України закрити у зв`язку із зміною обстановки.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Тептієвка Богуславськогорайону Київськоїобласті,зареєстрованого тажителя АДРЕСА_1 ,громадянина України,пенсіонера,паспорт серії НОМЕР_3 виданий 09.07.1996року МінськимРУГУ МВСУкраїни вм.Києві,РНОКПП НОМЕР_4 , інші відомості про особу суду невідомі, в дохід держави документально підтверджені процесуальні витрати в сумі 6404,00 грн. за проведення судових експертиз.

Речові докази у кримінальному провадженні:

- автомобіль ЗАЗ VIDA н.з. НОМЕР_1 , який поміщено на зберігання на майданчик тимчасового тримання до сектору поліцейської діяльності № 2 Звенигородського районного відділу поліції Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області, повернути власнику ОСОБА_4 ;

- автомобіль Volkswagen Polo н.з. НОМЕР_2 , який за ухвалою слідчого судді передано на зберігання ФГ «ОЛТАЮЛ АГРО ПЛЮС» (код за ЄРДПОУ 38884626, юридична адреса: вул. Молодіжна, 23, с. Синьки Благовіщенського району Кіровоградської області, 26411), - залишити у розпорядженні останнього.

Цивільний позов ФГ «ОЛТАЮЛ АГРО ПЛЮС» до ОСОБА_4 залишити без розгляду у зв`язку із закриттям кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу95146579
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —700/635/19

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 20.01.2021

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Храпко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні