Ухвала
від 24.02.2021 по справі 592/2149/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/2149/21

Провадження № 1-кс/592/1163/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку,-

встановив:

Слідчий своє клопотання, погоджене з прокурором, мотивує тим, що слідчим управління ГУ ДФС у Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 16.01.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22021200000000002 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ТОВ «Еластомер», ДП Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова, ДП «Завод імені В.О. Малишева», діючи умисно, вчиняють дії направлені на зниження обороноздатності України, шляхом системного постачання до підприємств оборонно-промислового комплексу України неякісної продукції, в т.ч. сумнівного походження, що використовується у бронетанковій техніці.

Так, досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що службовими особами ТОВ «Еластомер» (ЄДРПОУ 31787346, м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 168) у 2018-2020 роках уклало низку договорів з підприємствами оборонно-промислового комплексу України та поставило наступну продукцію: ДП Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова втулки верхнього важеля бронетранспортеру, втулки нижнього важеля бронетранспортеру, буферу ходу віддачі бронетранспортеру та втулки провушини амортизатора, загальною вартістю 9,1 млн. грн.; ДП «Завод імені В.О. Малишева» - ланки тракту бронетранспортеру, башмаки тракту бронетранспортеру, пальці тракту бронетранспортеру, загальною вартістю 1,2 млн. грн.;

Однак, за отриманими даними, продукція поставлена ТОВ «Еластомер» до вказаних підприємств оборонно-промислового комплексу України не відповідає визначеним технічним умовам, що унеможливлює ефективне використання бронетехніки, на яку вона встановлюється, тим самим знижуючи обороноздатність держави в період збройного конфлікту на сході України.

Згідно наявних даних, у 2018-2020 роках ТОВ «Еластомер» постачало до окремих військових частин (в/ч НОМЕР_1 та в/ч НОМЕР_2 ) Збройних сил України аналогічну продукцію, комплексна судова експертиза якої показала невідповідність визначеним технічним умовам та наявність дефектів, що не можуть бути усунуті, що призводить до неможливості подальшої експлуатації.

Разом з цим, у 2017 році з метою отримання сертифікату виробництва, який засвідчує можливість виготовляти та постачати гумотехнічні вироби спеціального призначення ТОВ «Еластомер» зверталося до ДП «Український науково-дослідний конструкторсько-технологічний інститут еластомерних матеріалів і виробів», що підпорядкований ДК «Укроборонпром». Водночас, враховуючи низку виявлених недоліків в частині технологічного обладнання та забезпечення системи технічного контролю, ТОВ «Еластомер» було відмовлено в наданні вказаного сертифікату, визнано його «умовно кваліфікованим» з терміном усунення недоліків до 31.12.2017, про що повідомлено безпосередньо підприємству та ДП «Завод імені В.О. Малишева». На даний час недоліки не усунуті, вищевказаних сертифікат не отриманий.

Таким, чином, в період збройного конфлікту на сході України, службові особи ТОВ «Еластомер», за сприяння представників ДП Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова та ДП «Завод імені В.О. Малишева», свідомо організували тривале та системне постачання Збройним силам України бронетанкової техніки з комплектуючими невідповідної якості, що фактично пов`язано з наданням допомоги іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України, шляхом зниження її обороноздатності та унеможливлення ефективного використання військової техніки.

При цьому, службові особи ТОВ «Еластомер», за сприяння представників ДП Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова та ДП «Завод імені В.О. Малишева», використовують спеціально створену ланцюгову мережу підприємств з ознаками фіктивності, шляхом проведення безтоварних операцій з перетворенням на певному етапі номенклатури товарів народного вжитку, на частини, вузли, агрегати, деталі, та спеціальне обладнання до бронетанкової техніки. Придбання вказаної спеціальної продукції (товарів), здійснюється від підприємств також підконтрольних зазначеним фігурантам кримінального провадження. В свою чергу, такі підприємства відображають придбання товарів від юридичних осіб з ознаками фіктивності, що використовуються в схемах по обготівкуванню грошових коштів та протиправному формуванні податкового кредиту з ПДВ для підприємств реального сектору економіки.

Зокрема встановлені підприємства, які використовуються у вказаній протиправній схемі для здійснення постачання схемного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки: ПНВП «АКАМ»: ТОВ «Агро-буд-інвест компані» (код ЄДРПОУ 411420112), ТОВ «Алкосбит» (код ЄДРПОУ 41161920), ТОВ «Сістемс про» (код ЄДРПОУ 40108096), ТОВ «Грейсмонт» (код ЄДРПОУ 41634423), які за наявними даними, сприяють документальному оформленню фактично безтоварних операцій.

На зазначених підприємствах з ознаками фіктивності безпосередньо здійснювалась підміна номенклатури товарів народного вжитку на каучук марки СФ-26. Формування податкового кредиту з ПДВ здійснювалося за рахунок документів придбання фактично безтоварними операціями товарів народного вжитку: ТОВ «Агро-буд-інвест компані» (код ЄДРПОУ 411420112) продукти харчування, одяг, будівельні матеріали; ТОВ «Алкосбит» (код ЄДРПОУ 41161920) продукти харчування; ТОВ «Сістемс про» (код ЄДРПОУ 40108096) продукти харчування, цигарки; ТОВ «Грейсмонт» (код ЄДРПОУ 41634423) продукти харчування, цигарки.

В подальшому зазначені підприємства здійснюють заміну (скрутку) номенклатури документально оформлених товарів народного вжитку на необхідну замовнику продукцію, після чого, через транзитні підприємства: ТОВ «Алітус Трейд» (код ЄДРПОУ 41444460), а від нього до ТОВ «Стандарт Днепр» (код ЄДРПОУ 34513011), шляхом проведення фактично безтоварних операцій, штучно завищують вартість продукції, яка в подальшому документально реалізовується останнім підприємству ТОВ «Акам».

Отримані дані свідчать, що такий товар фактично постачається за готівку з території РФ поза податковим обліком. ТОВ «РІФ-03»: ТОВ «Торгівельний дім РТД» (код ЄДРПОУ 34409800), яке за наявними даними, сприяє документальному оформленню фактично безтоварних операцій.

На зазначеному підприємстві з ознаками фіктивності безпосередньо здійснювалась підміна номенклатури товарів народного вжитку на каучук марки СФ-26. Формування податкового кредиту з ПДВ здійснювалося за рахунок документів придбання фактично безтоварними операціями товарів народного вжитку:

В подальшому зазначене підприємство здійснює заміну (скрутку) номенклатури документально оформлених товарів народного вжитку на необхідну замовнику продукцію, після чого, шляхом проведення фактично безтоварних операцій, штучно завищують вартість продукції, яка в подальшому документально реалізовується останнім підприємству ТОВ «РІФ-03».

Вказане підтверджується тим, що зазначені підприємства внесені органами Державної податкової служби до переліку ризикових, а реєстрація їх податкових накладних неодноразово блокувалася на підставі Постанови КМУ №1165 від 11.12.2019 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», у зв`язку з тим, що їх фінансові господарські операції мають ознаки ризиковості.

При цьому, вищезазначений товар фактично постачається за готівку з території Російської Федерації поза податковим обліком. Крім того, використання вищезазначеного ланцюгу фінансово-господарських операцій фактично дозволяє легалізувати товар (сировину) сумнівного та контрафактного походження, що в свою чергу, може мати негативний вплив на якість кінцевого продукту, який постачається державним підприємствам оборонно-промислового комплексу України та Збройним силам України та, як наслідок, знижує обороноздатність держави.

Виходячи з викладеного, у слідства є достатні підстави вважати, що за місцем знаходження ТОВ «РІФ-03, за адресою: м. Суми, вул. Івана Піддубного (попередня назва Воєводіна), буд. 4, можуть зберігатись речі, предмети та документи, що мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, зокрема: установчі, реєстраційні та звітні документи ТОВ «РІФ-03» (код ЄДРПОУ 32463294), а також ТОВ «Еластомер» (код ЄДРПОУ 3331787346), ПНВП «АКАМ» (код ЄДРПОУ 30653670), ТОВ «Агро-буд-інвест компані» (код ЄДРПОУ 411420112), ТОВ «Алкосбит» (код ЄДРПОУ 41161920), ТОВ «Сістемс про» (код ЄДРПОУ 40108096), ТОВ «Грейсмонт» (код ЄДРПОУ 41634423), ТОВ «Алітус Трейд» (код ЄДРПОУ 41444460), ТОВ «Стандарт Днепр» (код ЄДРПОУ 34513011), ТОВ «Торгівельний дім РТД» (код ЄДРПОУ 34409800), які за наявними даними, сприяють документальному оформленню фактично безтоварних операцій; печатки, штампи, бухгалтерська документація вказаних підприємств; документація щодо постачання продукції ТОВ «РІФ-03» до ТОВ «Еластомер», в тому числі товаросупровідні та інші документи (договори, товаротранспортні накладні, акти виконаних робіт, акти звіряння, акти прийому-передачі, видаткові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки тощо); документація щодо походження, якості, транспортування, переміщення, передачі, купівлю-продажу товарів (продукції), що постачались/постачаються до ТОВ «Еластомер»; чекові книжки, готівкові грошові кошти; комп`ютерна техніка (системні блоки, вінчестери, ноутбуки, нетбуки, планшети тощо), електронні носії інформації (флеш-накопичувачі, флеш-картки, картки пам`яті, зовнішні накопичувачі, компакт-диски тощо), відеореєстратори та системи відеоспостереження (відеонагляду), на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, паперові носії інформації та чорнові записи (записні книжки, щоденники, блокноти зошити з записами тощо); мобільні телефони з сім-картками за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, а також інші речі, предмети та документи, в яких можуть міститись відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень та які мають значення для швидкого, повного і неупередженого розслідування кримінального провадження.

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукання знарядь кримінальних правопорушень та майна, яке здобуто в ході їх вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем знаходження ТОВ «РІФ-03, за адресою: м. Суми, вул. Івана Піддубного (попередня назва Воєводіна), буд. 4.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, власником нерухомого майна за вказаною адресою є ТОВ «РІФ-03».

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку, просив клопотання задовольнити.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Вважаю за необхідне зазначити, що проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали, вважаю, що клопотання є обґрунтованим і підлягає задоволенню, оскільки документи містять достатньо доказів, що за вказаною слідчим адресою можуть знаходитись зазначені у клопотанні речі, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказом під час судового розгляду.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234 КПК України, ст.30 Конституції України,-

постановив:

Клопотання слідчого заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ «РІФ-03, за адресою: м. Суми,

вул. Івана Піддубного (попередня назва Воєводіна), буд. 4, з метою виявлення та вилучення речей, предметів та документів, що мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, зокрема: установчих, реєстраційних та звітних документів ТОВ «РІФ-03» (код ЄДРПОУ 32463294), а також ТОВ «Еластомер» (код ЄДРПОУ 3331787346), ПНВП «АКАМ» (код ЄДРПОУ 30653670), ТОВ «Агро-буд-інвест компані» (код ЄДРПОУ 411420112), ТОВ «Алкосбит» (код ЄДРПОУ 41161920), ТОВ «Сістемс про» (код ЄДРПОУ 40108096), ТОВ «Грейсмонт» (код ЄДРПОУ 41634423), ТОВ «Алітус Трейд» (код ЄДРПОУ 41444460), ТОВ «Стандарт Днепр» (код ЄДРПОУ 34513011), ТОВ «Торгівельний дім РТД» (код ЄДРПОУ 34409800); печаток, штампів, бухгалтерської документації вказаних підприємств; документації щодо постачання продукції ТОВ «РІФ-03» до ТОВ «Еластомер», в тому числі товаросупровідних та інших документів (договори, товаротранспортні накладні, акти виконаних робіт, акти звіряння, акти прийому-передачі, видаткові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки тощо); документації щодо походження, якості, транспортування, переміщення, передачі, купівлю-продажу товарів (продукції), що постачались/постачаються до ТОВ «Еластомер»; чекових книжок, готівкових грошових коштів; комп`ютерної техніки (системних блоків, вінчестерів, ноутбуків, нетбуків, планшетів тощо), електронних носіїв інформації (флеш-накопичувачі, флеш-картки, картки пам`яті, зовнішні накопичувачі, компакт-диски тощо), відеореєстраторів та систем відеоспостереження (відеонагляду), на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, паперових носіїв інформації та чорнових записів (записні книжки, щоденники, блокноти зошити з записами тощо); мобільних телефонів з сім-картками за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, а також інших речей, предметів та документів, в яких можуть міститись відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень та які мають значення для швидкого, повного і неупередженого розслідування кримінального провадження.

Строк дії ухвали п`ятнадцять днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу95156073
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/2149/21

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні