Рішення
від 25.02.2021 по справі 581/62/21
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/62/21

Провадження № 2/581/66/21

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

25 лютого 2021 року сел. Липова Долина

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі: головуючого - судді Бутенка Д.В., за участю секретаря судового засідання - Бочкун Л.І., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в сел. Липова Долина цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Синівської сільської ради про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

Сутність заявленої до суду вимоги

У лютому 2021 року ОСОБА_1 в особі представника адвоката Маківського В.В. звернувся до суду з вказаним вище позовом, який мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Синівка Липоводолинського району Сумської області помер його батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на території Синівської сільської ради, яка складалася із земельної ділянки площею 0,2071 га, кадастровий номер 5923282600:05:002:0096, та житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , яку позивач прийняв у встановленому законом порядку. За свого життя батько позивача склав заповіт на його ім`я. Як спадкоємець за заповітом після смерті свого батька, позивач звернувся до Липоводолинської районної державної нотаріальної контори, державним нотаріусом заведена спадкова справа № 124/2020. Оформити свої спадкові права на житловий будинок та погосподарські будівлі, що обліковувалось за його батьком, він не може, оскільки на дане домоволодіння відсутні правовстановлюючі документи. Просив суд визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок та господарські будівлі по АДРЕСА_1 .

Позиція позивача, відповідача по даній справі

Позивач у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, про підтримання заявленого позову в повному обсязі.

Представник відповідача адвокат Маківський В.В. подав заяву про розгляд справи у його відсутність та про підтримання заявлених позовних вимог.

Від представника відповідача за посадою ОСОБА_3 надійшла заява про фактичне визнання позову та про розгляд справи без його присутності.

Процесуальні дії суду у даній справі

Ухвалою судді Липоводолинського районного суду Сумської області від 05 лютого 2021 року у даній справі відкрито провадження, призначено підготовче судове засідання на 25 лютого 2021 року о 09 год. 30 хв. 25 лютого 2021 року ухвалено рішення суду по суті спору на стадії підготовчого провадження у зв`язку з визнанням позову відповідачем.

Установлені судом фактичні обставини справи

Із фотокопій паспорта громадянина України та свідоцтва про народження вбачається те, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Колядинець Липоводолинського району Сумської області, його батьками записані: батько - ОСОБА_2 та мати - ОСОБА_4 (а.с.6-10).

Із фотокопії Державного акту на право приватної власності на землю серія ЯЕ № 197981 вбачається те, що ОСОБА_2 на підставі рішення 7 сесії 5 скликання Колядинецької сільської ради від 28 грудня 2006 року, є власником земельної ділянки площею 0,2071 га, яка розташована у с. Колядинець Липоводолинського району Сумської області та призначені для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (а.с.12-13).

Із фотокопії дублікату заповіту від 18 вересня 2020 року вбачається те, що 05 січня 2018 року ОСОБА_2 склав заповіт (реєстраційний № 119), яким заповів ОСОБА_1 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що йому буде належати за законом чи за заповітом (а.с. 22-23).

Із фотокопії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 69 років помер ОСОБА_2 у с. Синівка Липоводолинського району Сумської області (а.с.11).

Із фотокопії витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 18 вересня 2020 року № 61717759 вбачається те, що після смерті ОСОБА_2 державним нотаріусом Липоводолинської районної державної нотаріальної контори 18 вересня 2020 року заведена спадкова справа 124/2020 (номер у спадковому реєстрі 66432030) (а.с. 26).

Згідно з фотокопією довідки № 643 від 27 листопада 2020 року, виданої Колядинецькою сільською радою Липоводолинського району Сумської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно до 18 грудня 2017 року проживав та був зареєстрований у АДРЕСА_2 , заповіт від імені ОСОБА_2 виконавчим комітетом сільської ради не посвідчувався, спадкоємцями першої черги за законом є: син - ОСОБА_1 , син - ОСОБА_5 , інформацією щодо інших спадкоємців за законом сільська рада не володіє (а.с.24).

Згідно з фотокопією довідки № 642 від 27 листопада 2020 року, виданої Колядинецькою сільською радою Липоводолинського району Сумської області, земельні ділянки площами 1,29 га та 0,20 га, які знаходяться за адресою АДРЕСА_1 належали ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.25).

Відповідно до складеного станом на 11 грудня 2020 року ФОП ОСОБА_6 технічного паспорту на домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається те, що домоволодіння складається з житлового будинку літ. А-1 побудованого в 1982 році, загальною площею - 95,7 кв.м., житловою площею - 60,3 кв.м., прибудови літ. а побудованої в 1982 році, літньої кухні літ Б побудованої в 1982 році, прибудови літ. б побудованої в 1982 році, сараю літ. В побудованого в 1991 році, гаражу літ. Г побудованого в 1991 році, гаражу1 літ. Г1 побудованого в 1982 році, сараю літ. Д побудованого в 1982 році, сараю літ. Е побудованого в 1982 році, вбиральні літ. У побудованої в 1982 році, воріт літ. № 1 , огорожі літ. № 2 . Порушень будівельних норм та правил (включаючи, грубі порушення) при технічній оцінці стану будинку не виявлено (а.с.14-19).

Із фотокопії звіту про оцінку майна від 14 січня 2021 року, складеного ПП РОМЕНЕКС-Л , вбачається те, що вартість житлового будинку з господарськими спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , становить 80700 грн. 00 коп. (а.с. 20-21).

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, прийнятої державним нотаріусом Липоводолинської районної державної нотаріальної контори Мельником В.О. від 01 лютого 2021 року № 48/02-31, встановлено, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 через відсутність документального підтвердження права власності на вищезазначений житловий будинок (а.с. 27).

Із витягу із спадкової справи № 124/2020, яка зберігається в Липоводолинській районній державній нотаріальній конторі вбачаються ті обставини, що після смерті ОСОБА_2 за даними Спадкового реєстру заведена спадкова справа № 124/2020 за заявою ОСОБА_1 , як спадкоємця померлого ОСОБА_2 за заповітом (позивача у справі), спадкоємцем за законом ОСОБА_5 подана заява державному нотаріусу про відмову від належної йому частки в спадщині (як за законом, так і заповітом), де б вона не знаходилась, та з чого б не складалась, на користь сина померлого - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , інших спадкоємців після смерті зазначеної особи державним нотаріусом не установлено (а.с. 42-46).

Норми права, які підлягають застосуванню у даній справі:

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України спадщину складають всі права та обов`язки, які б належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що застосовується, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Висновки суду по суті заявленої вимоги

Оцінюючи зібрані у справі докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, про достовірне встановлення обставини, яка доводить правомірне набуття шляхом будівництва за свого життя ОСОБА_2 (батьком позивача) права власності на житловий будинок із господарськими будівлями і спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 . Позивач протягом установленого для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька строку її подав, проте через відсутність правовстановлюючого документу на зазначене вище спадкове домоволодіння ОСОБА_1 не може отримати нотаріальні правоустановлюючі документи на зазначену спадщину та зареєструвати право власності на неї, а тому право позивача на спадщину підлягає захисту саме в ефективний спосіб шляхом визнання за ним права власності на вищевказане домоволодіння з капітальними господарськими спорудами.

Разом із цим, суд уважає, що сарай літ. Е , вбиральня літ. У , ворота літ. № 1 , огорожа літ. № 2 не мають капітального фундаменту і за своєї сутністю є тимчасовими спорудами та відповідно не можуть бути об`єктами нерухомості. Відповідно до ст. 181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Також дерев`яні будівлі, будівлі з дерев`яними стовпами та конструкції, які взагалі не мають фундаменту, не підлягають реєстрації як тимчасові споруди, і такі споруди, які не пов`язані фундаментом із землею, в експлуатацію не приймаються і право власності на них, як на об`єкти нерухомості, відповідно до закону не виникає. Із урахуванням наведеного, у задоволенні заявленого позову в частині визнання права власності на вищевказане спадкове некапітальне майно слід відмовити у зв`язку з його безпідставністю.

До цього, на думку суду, зазначене вище інше капітальне нерухоме майно померлого спадкодавця може бути включено до складу спадщини, оскільки має характеристики об`єктів нерухомості та має економічну цінність, ним можна користуватися, а тому таке право на майно захищається судом (ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, п. 40, 41, 64, 65 рішення Європейського суду з прав людини від 27 квітня 1979 року у справі Маркс проти Бельгії ).

За таких обставин, позов є частково обґрунтованим та законним і відповідно підлягає частковому задоволенню, а визнання позову відповідачем підлягає прийняттю в тій частині, яка не суперечить зазначеним вище нормам закону.

Керуючись ст. 12, 263-265, ч. 4 ст. 200, ст. 206, 273 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , а саме на: житловий будинок літ. А-1 , загальною площею - 95,7 кв.м., житловою площею - 60,3 кв.м., прибудову літ. а , літню кухню літ Б , прибудову літ. б , сарай літ. В , гараж літ. Г , гараж1 літ. Г1 , сарай літ. Д , як набуте ним у порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 в с. Синівка Липоводолинського району Сумської області.

У задоволенні позову в частині визнання права власності на інші некапітальні господарські споруди відмовити у зв`язку з його безпідставністю.

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду через Липоводолинський районний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Липоводолинський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 (зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_2 ).

Представник позивача: адвокат Маківський Віталій Вікторович (зареєстрована адреса: АДРЕСА_3 ).

Відповідач: Синівська сільська рада (місце знаходження юридичної особи: вул. Спортивна, буд. 2, с. Синівка, Роменський район, Сумська область, код ЄДРПОУ 04388455).

Повне рішення суду складено 25 лютого 2021 року.

Суддя Д. В. Бутенко

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.02.2021
Оприлюднено26.02.2021
Номер документу95156180
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —581/62/21

Рішення від 25.02.2021

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні