Ухвала
від 24.02.2021 по справі 8/84-38
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

24 лютого 2021 року Справа № 8/84-38 Суддя Господарського суду Волинської області Кравчук А. М., розглянувши заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях

про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником

у справі № 8/84-38

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна по Волинській області, м. Луцьк

до відповідача Колективного сільськогосподарського підприємства "Боратин", с. Боратин

про стягнення 73 443 грн. 84 коп.

Суддя Кравчук А. М.

Секретар судового засідання Ведмедюк М. П.

Представники:

від позивача: н/з

від відповідача: н/з

Встановив: на адресу суду надійшла заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях № 14-21-07358 від 30.12.2020 про заміну сторони (стягувача) у виконавчому документі - наказі Господарського суду Волинської області від 26.08.2008 №8/84-1 про примусове виконання рішення від 14.08.2008.

В обґрунтування заявленої вимоги вказує, що згідно наказу Фонду державного майна України від 06.03.2019 № 232 "Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" Регіональне відділення ФДМ України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків РВ ФДМУ по Львівській області, РВ ФДМУ по Закарпатській області та РВ ФДМУ по Волинській області.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, юридична особа- Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області (Київський майдан 9, м. Луцьк, Волинська обл., код ЄДРПОУ 13347870) є припинена 01.12.2020.

Ухвалою суду від 17.02.20121 заяву Регіонального відділення ФДМ України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 24.02.20121 з повідомленням учасників справи та Луцького районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Волинській області.

Представники сторін в судове засідання не з`явилися.

В судове засідання 10.02.2021 представники заявника, боржника не з`явились, хоч були належним чином повідомлені, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення відправлення № 4301039334466, № 4301039334474, списком розсилки поштової кореспонденції від 18.02.2021, витягом щодо відстеження пересилання поштових відправлень з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта".

Відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд встановив:

Згідно рішення Господарського суду Волинської області від 14.08.2008 у справі № 8/84-38 стягнуто з Колективного сільськогосподарського підприємства "Боратин" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Волинській області 72 490 грн. 54 коп. основного боргу з урахуванням індексу інфляції, 953 грн. 30 коп. пені, а всього 73 443 грн. 84 коп.

26.08.2008 на виконання вказаного рішення судом видано наказ №8/84-1.

27.07.2018 державним виконавцем Луцького районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Волинській області відкрито виконавче провадження з примусового виконання наказу суду №8/84-1.

Наказом Фонду державного майна України від 06.03.2019 № 232 "Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" постановлено утворити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях як юридичну особу публічного права, що розташоване у м. Львові, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області.

Зазначеним наказом також визначено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Волинській області.

Наказом Фонду державного майна України від 15.05.2019 №459 визначено, що днем початку роботи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є 15 травня 2019 року.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, юридична особа - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області (Київський майдан, 9, м, Луцьк, Волинська обл., код ЄДРПОУ 13347870) є припинена 01.12.2020.

Статтею 124 Конституції України, з якою кореспондуються положення статті 18 Господарського процесуального кодексу України, встановлено імперативний припис, згідно якого судові рішення є обов`язковими до виконання на всій території України і виконуються в порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Отже, суд дійшов висновку, що право вимоги в даному випадку перейшло до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, яка, як заінтересована особа, має право звернутися до суду із заявою про заміну стягувача у виконавчому документі.

Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, правонаступництва.

Згідно до ч. 1 ст. 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 статті 516 ЦК України визначено, що заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Водночас, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі (у тому числі на стадії виконання судового рішення) необхідною умовою є наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Отже, заміна кредитора у зобов`язанні в даному випадку відбулася шляхом правонаступництва.

Внаслідок правонаступництва до нового кредитора перейшли права і обов`язки кредитора у відносинах. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях стало правонаступником Волинського регіонального відділення Фонду державного майна України у цих відносинах, яке вибуло із них. А тому новий кредитор (заявник) - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях отримало право вимоги до боржника за судовим рішенням у даній справі.

Враховуючи викладене, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Волинській області, що юридична особа - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області припинена на підставі рішення щодо реорганізації, суд вважає, що заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про заміну сторони у виконавчому документі її правонаступником є обґрунтованою та такою, що не суперечить нормам законодавства України, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", ст.ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд , -

ухвалив:

1. Заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про заміну сторони у виконавчому документі її правонаступником задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області (Київський майдан, 9, м. Луцьк, Волинська обл., код ЄДРПОУ 13347870) її правонаступником- Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях (79000, м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3, код ЄДРПОУ 42899921) у виконавчому документі - наказі Господарського суду Волинської області № 8/84-1 від 26.08.2008 про примусове виконання рішення від 14.08.2008 по справі № 8/84-38.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України

Ухвала суду підписана 01.03.2021.

Ухвали суду підлягають оскарженню до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя А. М. Кравчук

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено02.03.2021
Номер документу95201389
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/84-38

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 26.07.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук А.М.

Рішення від 22.07.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук А.М.

Ухвала від 08.07.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук А.М.

Ухвала від 25.07.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук А.М.

Постанова від 22.11.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні