Ухвала
від 24.02.2021 по справі 756/808/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

24.02.2021 Справа № 756/808/21

Унікальний № 756/808/21

Провадження №1кп/756/871/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2021 року м.Київ

Оболонський районний суд м. Києва у складі:

Головуючого судді: ОСОБА_1

за участю: секретаря: ОСОБА_2

за участю прокурора: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Оболонського районного суду м. Києва клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

який обвинувачуються у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

В клопотанні вказується, що в кінці вересня 2017 року ОСОБА_4 , перебуваючи в м. Києві біля станції метро «Дарниця» зустрівся із невстановленою досудовим розслідуванням особою, яка повідомила останньому про можливість зареєструвати на його ім`я підприємство за грошову винагороду, без справжнього наміру ведення господарської діяльності, шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

Усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих йому невстановленою досудовим розслідуванням особою, ОСОБА_4 з корисливих спонукань, погодився на таку пропозицію.

В подальшому,на наступнийдень, ОСОБА_4 ,реалізуючи злочиннийнамір,направлений навнесення вдокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації юридичноїособи,завідомо неправдивихвідомостей,зустрівшись ізневстановленою досудовимрозслідуванням особоюу м.Києві білястанції метро«Вокзальна»,звідки вонинаправилися донотаріуса,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_3 ,в присутностіневстановленої досудовимрозслідуванням особи,отримав наступнідокументи:Довіреність від14.09.2017підписана ОСОБА_4 на представленняйого інтересіву всіхбез виключеннявідділах державноїреєстрації юридичнихосіб-підприємців,органах статистики,органах нотаріатупри державнійреєстрації зміндо відомостейпро юридичнуособу,що міститьсяу Єдиномудержавному реєстріюридичних осіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формуваньв особі ОСОБА_5 ,яка приживаєза адресою: АДРЕСА_4 .;Протокол№2Загальних ЗборівУчасників ТОВ«Інтер ТрейдСіті» (кодЄДРПОУ 41233853,) від 13.09.2017 року - який містить неправдиві відомості щодо ведення до складу учасників Товариства ОСОБА_4 , на підставі Договору купівлі-продажу корпоративних прав (про передачу частки учасника в статутному капіталі)№1від 13вересня 2017року;встановлення розмірчастки ТОВ«Інтер ТрейдСіті» ОСОБА_4 - 990, 00 (99%), ОСОБА_6 -10, 00 (1%); про призначення на посаду директора Товариства ОСОБА_4 та уповноважити новопризначеного керівника Товариства ОСОБА_4 провести державну реєстрацію змін до Єдиного державного реєстру; Статут TOB «Інтер Трейд Сіті» (код СДРПОУ 41233853) від 13.09.2017 року.

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти установчих документів ТОВ «Інтер Трейд Сіті» містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для реєстрації підприємства на його ім`я, ОСОБА_4 , діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїм підписом, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вчинив їх підроблення.

Крім того, ОСОБА_4 розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та посадової особи вищезазначеного підприємства наміру не мав та у подальшому їх не виконував, оскільки не мав бажання займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал вказаного підприємства не формував, правами засновника та службової особи підприємства не користуватиметься, фінансово-господарською та поточною діяльністю підприємства не займався.

У подальшому, невстановлена особа, використовуючи раніше підписані за наведених обставин ОСОБА_4 документи, що містили вказані неправдиві відомості, здійснила проведення державної реєстрації ТОВ «Інтер Трейд Сіті» шляхом подачі цих документів до відділу державної реєстрації, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців.

Отже, ОСОБА_4 виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленими досудовим розслідуванням особою, з корисливих мотивів, фактично підписавши довіреність на представлення його інтересів в органах державної влади від імені інших осіб, що свідчать про подальшу реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Інтер Трейд Сіті», які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив підроблення документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав. Обвинувачений клопотання підтримав, пояснив суду, що вину у вчинені злочинів визнає, згоден на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, просив суд закрити провадження в зв`язку з закінченням строків давності.

З`ясувавши думку учасників судового провадження, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволеннювиходячи з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом: у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ст.49 КК України,особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Як вбачається з обвинувального акту, кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , відповідно до ст.5,12 КК України, відноситься до категорії кримінальних проступків, оскільки воно мало місце в вересні 2017 року, а санкція ст.205-1 ч.2 КК України, яка діяла на той час(в редакції Закону №835-7 від 26.11.2015) передбачала покарання у вигляді штрафу до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі до п`яти років.

За таких обставин, оскільки, з моменту вчинення кримінального проступку минуло більше трьох років, обвинувачений проти звільнення від кримінальної відповідальності не заперечує, тому суд вважає за можливе звільнити його від кримінальної відповідальності в зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

Речові докази не надавались. Процесуальні витрати відсутні.

Керуючисьст.49 КК України, п.1 ч.2 ст.284, ст.286,288 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 -задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 звільнити від кримінальної відповідальності в зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження №32020100000000474, відкрите відносно нього 21.09.2020 року за ч.2ст.205-1 КК України- закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом 7 днів з моменту її оголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95212122
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, який обвинувачуються у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —756/808/21

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Родіонов С. О.

Ухвала від 20.01.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Родіонов С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні