Ухвала
від 25.02.2021 по справі 760/4397/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/1490/21

Справа №760/4397/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2021 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №32020110000000030 від 28.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До слідчогосудді надійшлозазначене клопотанняпро накладенняарешту натимчасово вилученемайно, з метою збереження речових доказів, які виявлені та вилучені у ході проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: приміщеннях кімнати №2, що розташовані на 2-му поверсі ТЦ «Глобус», а також інших приміщеннях за вказаною адресою, які фактично використовуються ОСОБА_4 , а саме: мобільний телефон «Samsung», SH-A605FN, s/n НОМЕР_1 з сім- картою; ноутбук «DELL» P14F W9PJYCS1, темно-сірого кольору із зарядним пристроєм; персональний комп`ютер «DELL» s/n FCOQR4J; ноутбук «Lenovo» s/n PF1SVJ24, чорного кольору.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Київській області, за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020110000000030, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що службові особи ПП «Тех-маш» (код 36618610) протягом 2019 року, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість по операціям з придбання товарів, робіт (послуг), що оформлювалися лише документально з ПП «Поло-Інвестбуд» (код 35026677), службові особи якого, в свою чергу, у податковій звітності підприємства відобразили придбання товарів у ПП «Отомото» (код 42860501), які фактично не постачались, за рахунок підміни номенклатури товарів, умисно ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 8,7 млн. грн.,що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, які в сім тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Встановлено, що протягом червня-листопада 2019 року службовими особамиПП «Отомото» на замовлення фізичних осіб здійснено ввезення транспортних засобів з Європина митну територію України,загальною вартістю понад 144,6 млн. грн.При цьому, останніми здійснено розмитнення імпортованих транспортних засобів із заниженням їх митної вартостіна Рівненській, Волинській та Житомирській митницях ДФС. В подальшому, імпортовані транспортні засоби службовими особами підприємства реалізовані на території України фізичним особам по ринковій ціні за готівкові кошти, при цьому у податковому та бухгалтерському обліках підприємства вказані операції не відображено.

Крім того, встановлено, що у зв`язку з проведенням вищевказаних імпортних операцій, підприємством здійснювалось накопичення сум ПДВ, які в подальшому використовувались для незаконного формування податкового кредиту суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки, шляхом документального оформлення безтоварних операцій з продажу імпортованих транспортних засобів.

Одним із підприємств, якому незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ на суму 11,0 млн. грн. являється ПП «Поло-Інвестбуд» (код 35026677). В подальшому, службовими особами підприємства «вигодонабувача» здійснено підміну номенклатури товарів, документально реалізованих на ПП «Тех-Маш» (код 36618610), а саме: реалізовано не транспортні засоби, а інструменти та послуги з реконструкції та будівельних робіт.

Також, встановлено, що особами причетними до незаконної діяльності для здійснення імпортних операцій в період 2019-2020 років використовувались та використовуються на даний час реквізити ПП «Тракс-Логістик» (код 43339618) та ПП «Мювмент» (код 43554027), якими задекларовано імпорт транспортних засобів з країн Європи придбаних у ідентичних підприємств нерезидентів, що свідчить про продовження останніми вчинення кримінального правопорушення.

Проведеним оглядом цінових позицій ринку транспортних засобів на території Європи та вартості транспортних засобів придбаних у підприємств нерезидентів, підконтрольних організаторам злочинної діяльності, встановлено заниження реальної (ринкової) вартості транспортних засобів у 2-2,5 рази, що відповідно вплинуло на заниження податків та митних платежів.

Обставинами, що свідчать про безтоварність операцій по реалізації транспортних засобів в адресу підприємств реального сектору економіки, є зокрема: відсутність в податкових накладних підприємств-імпортерів ідентифікуючих ознак або VIN-кодів транспортних засобів, реєстрація транспортних засобів на фізичних та юридичних осіб, відмінних від документально відображених, розрахунок у готівковій формі між особами, причетними до незаконної діяльності та замовниками транспортних засобів.

Таким чином, службові особи ПП «Отомото», ПП «Тракс-Логістик» та ПП «Мювмент» сприяли ухиленню від сплати податків підприємствам реального сектору економіки шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, внаслідок документального оформлення безтоварних операцій з продажу імпортованих транспортних засобів.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що до незаконної діяльності, пов`язаної з ввезенням та розмитненням транспортних засобів із заниженням їх митної вартості з використанням реквізитів вищевказаних підприємств безпосередньо причетний гр. ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , який бере участь у розмитненні транспортних засобів за дорученням від службових осіб ПП «Отомото», ПП «Тракс-Логістик» та ПП «Мювмент», здійснює підготовку та подання документів до митниці, необхідних для розмитнення ввезених з-за кордону транспортних засобів, присутній під час огляду транспортних засобів на митниці під час їх розмитнення, надає вказівки підконтрольним йому особам щодо підготовки документів, необхідних для продажу та реєстрації транспортних засобів на території України, здійснює документальну реалізацію транспортних засобів через імпортерів, проводить розрахунки із замовниками та покупцями транспортних засобів, спілкується із особами щодо реалізації попередньої змови у вигляді ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

04.02.2021 на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва проведено обшук в нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: приміщеннях кімнати №2, що розташовані на 2-му поверсі ТЦ «Глобус», а також інших приміщеннях за вказаною адресою, які фактично використовуються ОСОБА_4 в незаконній діяльності, в ході якого виявлено та вилучено:

мобільний телефон «Samsung», SH-A605FN, s/n НОМЕР_1 з сім- картою; ноутбук «DELL» P14F W9PJYCS1, темно-сірого кольору із зарядним пристроєм; персональний комп`ютер «DELL», s/n FCOQR4J; ноутбук «Lenovo» s/n PF1SVJ24, чорного кольору.

Прокурор посилається на те, що комп`ютерна техніка та мобільний телефон є знаряддями злочину та в подальшому будуть використані для проведення комп`ютерно-технічних експертиз, оскільки інформація, що міститься на них, має доказове значення у кримінальному провадженні.

05.02.2021 комп`ютерну техніку та мобільний телефон, які вилучено в ході обшуку і на які відповідно до ухвали слідчого судді не було надано прямий дозвіл на вилученнявизнано речовими доказами.

Вважає, що незастосування заборони розпорядження майном призведе до їх приховування, зникнення, втрати, а тому така заборона підлягає застосуванню, а тому, виникла необхідність у накладенні арешту на майно, вилучене в ході проведення обшуку.

Від прокурора надійшла заява про розгляд клопотання без його участі, клопотання просив задовольнити з підстав викладених у ньому.

Власник вилученого майна та його представник у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання та надані докази, вбачається наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації уюридичної особи, для забезпеченняцивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Положеннями ч.2,3цієї статтіпередбачено,що арештмайна допускаєтьсяз метоюзабезпечення : 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києві від 27.01.2021 року було надано дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: приміщень кімнати №2, що розташовані на 2-му поверсі ТЦ «Глобус», а також інших приміщень за вказаною адресою, які фактично використовуються в діяльності ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), та які на праві власності належать ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 ), ПП «Октопус-2015» (код НОМЕР_6 ), ТОВ «Вортекс» (код 32872201), ПАТ «Дельта Банк» (код 34047020), ТОВ «Діамант центр» (код 38131372), з метою відшукання та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів ПП «Отомото» (код 42860501), ПП «Тракс-Логістик» (код 43339618) та ПП «Мювмент» (код 43554027) за період з 01.01.2019 року по дату виконання ухвали слідчого судді, а саме:

документів щодо проведення митного оформлення транспортних засобів, митних декларацій, вантажно-митних декларацій з додатками, контрактів та додатків до них, міжнародних товарно-транспортних накладних, інвойсів, договорів (угод) та додатків до них, специфікацій, сертифікатів відповідності, рахунків-фактур, податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів приймання-здачі виконаних робіт (послуг), актів приймання передачі ТМЦ, актів оглядів, актів звірок, закупівельних актів, довіреностей, платіжних доручень, прибуткових касових ордерів та платіжних квитанцій до них, банківських виписок, журналів ордерів та головних книг, чорнових записів, печаток, штампів фізичних осіб-підприємців, підприємств-нерезидентів, аркушів паперу з відтисками таких печаток.

Надано дозвіл на огляд та копіювання інформації, що має значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, з комп`ютерної техніки, жорстких дисків, серверів, електронних носіїв інформації (зокрема, флеш-карток, оптичних лазерних дисків), на яких міститься інформація в електронному вигляді щодо проведених імпортних операцій та поставлених товарів, наданих послуг, з мобільних телефонів, в яких міститься інформація щодо осіб та їх номерів мобільних телефонів, які є замовниками та покупцями транспортних засобів, з відеореєстраторів, на яких містяться записи з камер відеоспостереження, а у разі якщо доступ до вищевказаних електронних інформаційних систем або їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту на вилучення вищевказаних техніки та носіїв інформації.

Як вбачається з матеріалів клопотання, а саме копії протоколу обшуку від 04.02.2021 року, в ході проведення обшуку були вилучені, зокрема, мобільний телефон «Samsung», SH-A605FN, s/n НОМЕР_1 з сім - картою; ноутбук «DELL» P14F W9PJYCS1, темно-сірого кольору із зарядним пристроєм; персональний комп`ютер «DELL» s/n FCOQR4J; ноутбук «Lenovo» s/n PF1SVJ24, чорного кольору, на які і просить прокурор накласти арешт в поданому клопотанні.

Разом з тим, ухвалою слідчого судді від 27.01.2021 року не було надано дозвіл на вилучення комп`ютерної техніки та мобільних телефонів. Прокурор зазначив, що володільцем вилучених речей був наданий доступ до інформації, що міститься на цих пристроях, але слідчим у зв`язку з великим обсягом інформації довелося вилучити ноутбук та мобільні телефони, які постановою від 05.02.2021 року визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Проте, вказане процесуальне рішення органу досудового розслідування є передчасним, належним чином необґрунтованим та немотивованим, винесеним без належного врахування обставин вчинення зазначеного кримінального правопорушення та доведення, що вказане майно є таким, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно, зокрема, є доказом злочину та підлягає обтяженню.

При цьому, слід звернути увагу, що не самі по собі електронні носії інформації, до яких за логікою слідства можливо віднести в тому числі і транспортні телекомунікаційні мережі, в даному випадку можуть бути використані стороною обвинувачення у доказуванні вини осіб, причетних до протиправної діяльності, а інформація, яка на них міститься і доступ до якої володільцем було надано добровільно.

Між тим,ст.265КПК Українипередбачає порядок фіксації та збереження інформації, отриманої з телекомунікаційних мереж за допомогою технічних засобів та в результаті зняття відомостей з електронних інформаційних систем.

Згідно положень цієї статті зміст інформації, що передається особами через транспортні телекомунікаційні мережі, з яких здійснюється зняття інформації, зазначається у протоколі про проведення зазначених негласних слідчих (розшукових) дій. При виявленні в інформації відомостей, що мають значення для конкретного досудового розслідування, в протоколі відтворюється відповідна частина такої інформації, після чого прокурор вживає заходів для збереження знятої інформації.

Зміст інформації, одержаної внаслідок здійснення зняття відомостей з електронних інформаційних систем або їх частин, фіксується на відповідному носієві особою, яка здійснювала зняття та зобов`язана забезпечити обробку, збереження або передання інформації.

Таким чином,вбачається,що органдосудового розслідуванняне дотримавсяпорядку,встановленого ст.265КПК Українита ухвалислідчого суддівід 27.01.2021року,не вживзаходів длязняття тазбереження інформації,доступдо вищевказанихелектронних інформаційнихсистем небув обмеженийїх власником, а вилучив, які не підлягали вилученню, електронні носії інформації, що можуть містити документи в електронному вигляді, на оглядта копіюванняінформації з яких було надано дозвіл.

Отже, правовою підставою арешту майна є наявність сукупності обставин, яка дає змогу вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

Разом з тим, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати як визначені ст. 170 КПК України правові підставі для арешту майна, так і вимоги ст. 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини, яка визначає, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

З огляду на наведене, слідчий суддя вважає, що клопотання задоволенню не підлягає.

Крім того, ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 10.02.2021 року відмовлено у задоволенні клопотання прокурора нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майна у кримінальному провадженні №32020110000000030 від 28.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 173 КПК України відмова у задоволенні або часткове задоволення клопотання про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього або частини тимчасово вилученого майна.

Керуючись ст.ст. 98, 131, 170-173, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №32020110000000030 від 28.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України відмовити.

Зобов`язати орган досудового розслідування повернути тимчасово вилучене в результаті проведення обшуку 04 лютого 2021 року у приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: приміщеннях кімнати №2, що розташовані на 2-му поверсі ТЦ «Глобус», а також інших приміщеннях за вказаною адресою, які фактично використовуються ОСОБА_4 , майно особам, у яких воно було вилучене, а саме: а саме: мобільний телефон «Samsung», SH-A605FN, s/n НОМЕР_1 з сім - картою; ноутбук «DELL» P14F W9PJYCS1, темно-сірого кольору із зарядним пристроєм; персональний комп`ютер «DELL» s/n FCOQR4J; ноутбук «Lenovo» s/n PF1SVJ24, чорного кольору.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.02.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95214233
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —760/4397/21

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні