Ухвала
від 26.02.2021 по справі 607/3499/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.02.2021 Справа №607/3499/21

Провадження 1-кс/607/1247/2021

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області клопотання старшого слідчого відділення СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділення СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42017211180000070 від 28 листопада 2017 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.190 КК України із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду у будівлі КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» ТОР (код ЄДРПОУ:14030985) а саме, лікувального корпусу №2, К, загальною площею 2270,2 кв.м, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль вул. Тролейбусна 14, якому присвоєний реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 402806061101, яке на праві власності належить Тернопільській обласній раді, код ЄДРПОУ:24630220. Із можливістю залученням експертів Тернопільського відділення КНІДСЕ, представника підрядної організації «ВБК Комплекс Буд», інженера технагляду, а також володільця (користувача) вказаного об`єкту з метою підтвердження або спростування відомостей про вчинення правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що у провадженні відділення СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017211180000070 від 28 листопада 2017 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.190 КК України, за фактом можливого привласнення коштів державного та місцевого бюджету у м. Тернополі з боку службових осіб ТОВ «ВБК Комплекс Буд» (код ЄДРПОУ 41210925, м. Київ вул. Звіринецька, буд. 63) та КП «Тернопількомунінвест» (код ЄДРПОУ 32865587, м. Тернопіль, вул. Київська, буд. 3А) під час виконання робіт з реконструкції лікувального корпусу №2, з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО-КУТОР «Тернопільський обласний наркологічний диспансер».

Як зазначає слідчий, відповідно до проведеного аналізу інформації розміщеної на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (www.prozorro.gov.ua) встановлено, що КП «Тернопількомунінвест» (код ЄДРПОУ 32865587) проведено тендерну, процедуру відкриті торги, за наслідками якого було визнано ТОВ «ВБК Комплекс Буд» (код ЄДРПОУ 41210925) переможцем тендерної закупівлі, а саме: реконструкція лікувального корпусу №2, з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО-КУТОР «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» (кошторисна вартість вказаного будівництва становить 21865, 230 млн. грн., в тому числі будівельні роботи 14902, 056., обладнання 2604, 299 млн.грн., інші витрати 4358,875 млн.грн.).

Так, відповідно до договору №3 від 06 жовтня 2017 року укладеного між КП «Тернопількомунінвест» та ТОВ «ВБК Комплекс Буд» договірна ціна робіт з будівництва об`єкту становить 18199000,000 грн., (у тому числі ПДВ 3033166,67 грн.). Станом на даний час ТОВ «ВБК Комплекс Буд» освоєно бюджетних коштів на суму 2669561 грн., (в тому числі ПДВ 444926,9 грн.).

За наявними даними, в проектно-кошторисній документації, яка готувалася на замовлення КП «Тернопількомунінвест», встановлено максимальні розцінки на роботи та матеріали, що дозволяє ТОВ «ВБК Комплекс-Буд» виконувати роботи за цінами вищими ніж середньоринкові. Таким чином, службові особи ТОВ «ВБК Комплекс Буд» незаконно привласнюють бюджетні кошти внаслідок включення у акти виконаних робіт завищених даних під час застосування матеріалів та виконаних робіт.

Слідчий також вказує, що в ході досудового розслідування до Тернопільського відділення КНІДСЕ було призначено судову будівельно-технічну експертизу. З метою встановлення фактичної вартості виконаних будівельних робіт підрядником на об`єкті «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль».

Зокрема до Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області 24.02.2021 року надійшов лист від експерта Тернопільського відділення КНІДСЕ, щодо забезпечення проведення огляду, у приміщеннях Тернопільського обласного наркологічного диспансеру за адресою вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 02.10.2019 року змінилася назва КУТОР «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» а відтак, станом на 25.02.2021 вище вказана юридична особа має власну назву КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради.

Відтак, метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження у слідчого виникла необхідність у проведені огляду у приміщені КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» ТОР (код ЄДРПОУ:14030985) а саме, лікувального корпусу №2, К, загальною площею 2270,2 кв.м, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль вул. Тролейбусна 14, якому присвоєний реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 402806061101, яке на праві власності знаходиться у Тернопільської обласної ради, код ЄДРПОУ:24630220. Із можливістю залученням експертів Тернопільського відділення КНІДСЕ, представника підрядної організації «ВБК Комплекс Буд», інженера технагляду.

Слідчий також звертає увагу, що органом досудового розслідування не скеровувалися запити про надання добровільної згоди на проведення огляду, до власників земельної ділянки та орендарів, враховуючи загрозу приховування та знищення доказів по даному кримінальному провадженні. Окрім того, можливість проведення огляду за згодою власника житла згідно з положеннями ч. 1ст. 233 КПКє безпідставним, оскільки ця норма закону не регламентує проведення огляду житла, а встановлює винятки із загального правила (недоторканність житла та іншого володіння особи) - можливість проникнення в житло тільки на підставі ухвали слідчого судді чи за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або у невідкладних випадках, зазначених у ч. 3ст. 233 КПК України.

Крім того, оскільки огляд проведений згодою власника може бути визнаний, як не допустимий доказ у даному кримінальному провадженні, відтак у слідчого виникла необхідність у подані даного клопотання до слідчого судді.

В судовому засіданні старший слідчий відділення СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів у ньому наведених та просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, приходжу до наступних висновків:

Статтею 30 Конституції України та статтею 13 КПК України гарантовано недоторканність житла чи іншого володіння особи. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з вимогамист. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правиламиКПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частини 1, 2 ст. 234 КПК України визначають, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання про дозвіл на обшук мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Крім цього, за змістом ч. 5 ст. 234 КПК України для отримання дозволу на обшук прокурор, слідчий мають довести наявність достатніх підстав вважати, що 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, Тернопільським РУП ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017211180000070 від 28 листопада 2017 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.190 КК України. З короткого викладу обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення вбачається, що посадові особи, ТОВ «ВБК» під час виконання цивільно-правових угод, укладених з іншою юридичною особою публічного права, шахрайським способом здійснюють заволодіння грошовими коштами у великих розмірах.

Окрім цього слідчим суддею встановлено, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за фактом можливого привласнення коштів державного та місцевого бюджету у м. Тернополі з боку службових осіб ТОВ «ВБК Комплекс Буд» (код ЄДРПОУ 41210925, м. Київ вул. Звіринецька, буд. 63) та КП «Тернопількомунінвест» (код ЄДРПОУ 32865587, м. Тернопіль, вул. Київська, буд. 3А) під час виконання робіт з реконструкції лікувального корпусу №2, з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО-КУТОР «Тернопільський обласний наркологічний диспансер».

Так, в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні №42017211180000070 від 28 листопада 2017 року, постановою слідчого СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_5 від 22 липня 2020 року призначено судову будівельно-технічну експертизу, з метою встановлення фактичної вартості виконаних будівельних робіт підрядником на об`єкті «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль».

Як вбачається з клопотання експерта Тернопільського відділення КНІДСЕ №956/957/20-22 від 24 лютого 2021 року, останній просить забезпечити можливість проведення 04.03.2021 натурного обстеження та натурних обмірів виконаних будівельних робіт на об`єкті «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль»

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Безкоштовного запиту від 25 лютого 2021 року КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» ТОР (код ЄДРПОУ:14030985), а саме: лікувальний корпусу №2, К, загальною площею 2270,2 кв. м, за адресою: м. Тернопіль вул. Тролейбусна 14, якому присвоєний реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 402806061101, на праві власності належить Тернопільській обласній раді, код ЄДРПОУ:24630220.

Таким чином, слідчим суддею встановлено та підтверджено долученими до клопотання матеріалами, що на даний час у кримінальному провадженні№42017211180000070 від 28 листопада 2017 року, призначено судову будівельно-технічну експертизу, з метою проведення якої експерт просить здійснити огляд об`єкта «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль».

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, приймаючи до уваги, що для проведення призначеної експертизи експертам необхідно здійснити огляд вищевказаного приміщення, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання підлягає до задоволення

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділення СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду задовольнити.

Надати дозвіл стороні обвинувачення у кримінальному провадженні №42017211180000070 від 28 листопада 2017 року на проведення огляду у будівлі КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» ТОР (код ЄДРПОУ:14030985) а саме, лікувального корпусу №2, К, загальною площею 2270,2 кв. м, за адресою: м. Тернопіль вул. Тролейбусна 14, якому присвоєний реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 402806061101, яке на праві власності належить Тернопільській обласній раді, код ЄДРПОУ:24630220, з участю експертів Тернопільського відділення КНІДСЕ, представника підрядної організації «ВБК Комплекс Буд», інженера технагляду, а також володільця (користувача) вказаного об`єкта,з метою проведення експертизи призначеної згідно постанови слідчого СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_5 від 22 липня 2020 року.

Строк дії ухвали встановити протягом двадцяти днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95225427
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —607/3499/21

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні