Ухвала
від 23.02.2021 по справі 450/997/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 450/997/19 Головуючий у 1 інстанції: МельничукІ.І.

Провадження № 22-ц/811/1127/20 Доповідач в 2-й інстанції: Ніткевич А. В.

Категорія: 19

У Х В А Л А

судового засідання

23 лютого 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого - судді Ніткевича А.В.,

суддів: Бойко С.М., Копняк С.М.,

секретаря Юзефович Ю.І.

з участю представників відповідача ПП Біоаспект Вельгоша Т.М., Сабана М.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 12 лютого 2020 року в складі судді Мельничук І.І. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Головного управління Дерожгеокадастру у Львівській області, реєстраційної служби Пустомитівського районного управління юстиції, приватного підприємства Біоаскпект , третя особа Годовицько-Басівська сільська рада Пустомитівського району Львівської області про визнання недійсним та скасування наказу, визнання недійсним свідоцтва про право на земельну ділянку, визнання недійсним акта приймання-передачі земельної ділянки та скасування держаної реєстрації права власності,-

встановила:

В провадженні Львівського апеляційного суду перебуває цивільна справа за апеляційною скаргою Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 12 лютого 2020 року в складі судді Мельничук І.І. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Головного управління Дерожгеокадастру у Львівській області, реєстраційної служби Пустомитівського районного управління юстиції, приватного підприємства Біоаскпект , третя особа Годовицько-Басівська сільська рада Пустомитівського району Львівської області про визнання недійсним та скасування наказу, визнання недійсним свідоцтва про право на земельну ділянку, визнання недійсним акта приймання-передачі земельної ділянки та скасування держаної реєстрації права власності

18 лютого 2021 року на адресу суду надійшло клопотання за підписом сільського голови Сокільницької сільської ради про відкладення розгляду справи у зв`язку з тим, що на даний час триває процедура реорганізації Сокільницької сільської ради шляхом приєднання Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Льівської області.

В судовому засіданні 23 лютого 2021 року з ініціативи суду поставлено на вирішення питання про залучення до участі у справі Сокільницьку сільську раду Львівського району Львівської області як правонаступника третьої особи Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області.

Представники відповідача ПП Біоаспект Вельгош Т.М. та ОСОБА_4 вирішення питання про залучення Сокільницьку сільську раду Львівського району як правонаступника третьої особи Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області поклали на розсуд суду.

Інші учасники справи, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не прибули, не повідомили суд про причину неявки.

На переконання колегії суддів, матеріалів справи достатньо для розгляду питання по суті, а тому вважає за можливе відповідно до ч. 2 ст. 372 ЦПК України розглядати справу за відсутності осіб, що не з`явилися.

Заслухавши думку представників відповідача ПП Біоаспект Вельгоша Т.М., ОСОБА_4 , перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до такого висновку.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Відповідно до статті 2 Закону України Про місцеве самоврядування місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Згідно із статтею 7 -1 Закону України Про місцеве самоврядування до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України. Рішення Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 718-р. на виконання статті 7-1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Львівської області згідно із додатком. Додаток до вищезазначеної постанови передбачає утворення Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, до складу якої увійшла Годовицько-Басівська сільська рада Пустомитівського району Львівської області.

6 грудня 2020 року набув чинності прийнятий 17.11.2020 року Верховною Радою України Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій № 1009-IX.

Вказаним Законом України внесені зміни до ряду законів України, в тому числі Закону Про місцеве самоврядування в Україні . Зокрема, вказаним Законом передбачено у розділі V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні доповнити пунктом 6-1 такого змісту: до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

- у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

- сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

- не пізніше завершення другої сесії новообраної ради у порядку, визначеному цим пунктом, починається реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні сільські, селищні, міські ради припиняються як юридичні особи з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом;

- юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Момент набуття повноважень місцевими радами визначено Законом України Про місцеве самоврядування .

Так, у частини 1, 8 статті 45 Закону України Про місцеве самоврядування передбачають, що сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення), районна, обласна рада складається з депутатів, які обираються жителями відповідного села, селища, міста, району в місті, району, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від15 липня 2020 року № 795-IX на 25 жовтня 2020 року було призначено чергові місцеві вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які проводились, серед іншого, на території Сокільницької сільської ради Львівського району, Львівської області.

12 листопада та 24 листопада 2020 року відбулись, відповідно, перша та друга сесія Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області.

Рішенням № 10 від 24.11.2020 ІІ-гої сесії Сокільницької сільської ради вирішено реорганізувати Сокільницьку сільську раду шляхом приєднання Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області. Визначено, що Сокільницька сільська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Годовицько-Басівської сільської ради, затверджено порядок здійснення заходів, пов`язаних із реорганізацією.

Виходячи із норм Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій , правонаступником прав та обов`язків Годовицько-Басівської сільської ради стала Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області.

Враховуючи вищенаведене, наявні підстави для залучення до участі в справі Сокільницьку сільську раду Львівського району Львівської області як правонаступника третьої особи Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області.

Керуючись ст. 55, 260, 381 ЦПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

Залучити Сокільницьку сільську раду Львівського району Львівської області (місцезнаходження вул. Січових Стрільців, 1, село Сокільники, Львівського району, Львівської області, код ЄДРПОУ 04369682) як правонаступника третьої особи Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області.

Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 23 лютого 2021 року.

Головуючий: А.В. Ніткевич

Судді: С.М. Бойко

С.М. Копняк

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.02.2021
Оприлюднено02.03.2021
Номер документу95227380
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —450/997/19

Постанова від 25.05.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Постанова від 25.05.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні