Ухвала
від 02.03.2021 по справі 554/1805/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 02.03.2021 Справа № 554/1805/21

Єдиний унікальний номер справи: №554/1805/21

Провадження № 1-кс/554/4168/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводиться за фактами того, що посадові особи філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» організували злочинну схему з розкрадання паливно-мастильних матеріалів (видобутої сировини) та матеріальних цінностей підприємства, які в подальшому реалізовуються за готівкові кошти суб`єктам підприємницької діяльності Полтавської області.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, 09.06.2020 на адресу органу досудового розслідування оперативним підрозділом УСР в Полтавській області ДСР НП України направлено рапорт та додані до нього матеріали із викладеними відомостями про те, що службові особи та працівники територіальних підрозділів (цехів та дільниць) ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» здійснюють розкрадання палива та видобутої сировини (конденсату) шляхом внесення до документів недостовірних відомостей щодо фактичних обсягів видобутої сировини (здійснюють відображення занижених показників). Внаслідок відображення в журналах недостовірних відомостей щодо обсягів фактично видобутої сировини формуються надлишки такої сировини, які в подальшому реалізовуються за грошові кошти приватним особам.

За результатами проведених у кримінальному провадженні заходів було встановлено наступний механізм вчинення злочину.

Майстер Чутівського УКПГ Машівського ЦВНГК філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» (Полтавська область, Чутівський район, село Войнівка, вулиця Лугова, 1) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , організував злочинну схему з розкрадання вуглеводневої сировини на території ввіреного йому в управління нафтогазоконденсатного промислового об`єкта, до якої залучив операторів зазначеного Чутівського УКПГ: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Так, ОСОБА_5 , будучи майстром Чутівського УКПГ, згідно своїх обов`язків організовує безперебійну роботу УКПГ (установка комплексної підготовку газу), надає відповідні вказівки обслуговуючому персоналу щодо виконання робіт по роботі УКПГ.

Сама УКПГ являє собою комплекс технологічного обладнання та допоміжних систем, що забезпечують збір та підготовку газового конденсату. На УКПГ проводяться наступні технологічні процеси: осушка та абсорбція газового конденсату. Газовий конденсат поступає на переробку до УПГК по магістральних газопроводах з місць видобутку.

Технологічні процеси на УКПГ постійно обслуговуються операторами з видобутку нафти та газового конденсату, які заступають на зміни.

ОСОБА_5 відповідно до розробленого ним плану злочинних дій, за попередньою змовою з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , надає вказівки останнім щодо зливання газового конденсату з технологічних відводів УКПГ. В свою чергу, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , маючи відповідну освіту, фах та будучи обізнаними у особливостях роботи УКПГ, на виконання вказівок майстра ОСОБА_5 , здійснюють викрадання газового конденсату з технологічних відводів УКПГ. Викрадений газовий конденсат поміщається до заздалегідь підготовлених ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ємності (каністри), які у подальшому зазначені особи виносять за межі УКПГ (на територію паркувального майданчика для службових транспортних засобів) та завантажують до транспортних засобів, якими вони користуються, а саме: ОСОБА_6 використовує транспортні засоби марки Dodge Ram Van, державний номерний знак НОМЕР_1 та УАЗ 3163-030, державний номерний знак НОМЕР_2 ; ОСОБА_8 використовує транспортний засіб марки ЗАЗ VIDA, державний номерний знак НОМЕР_3 ; ОСОБА_7 використовує транспортний засіб марки ВАЗ-2121, державний номерний знак НОМЕР_4 ; ОСОБА_5 використовує транспортний засіб марки Nissan Rogue, державний номерний знак НОМЕР_5 .

За зміну (робоча зміна 12 год.) в середньому ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вчиняють заволодіння газовим конденсатом в кількості 500 літрів.

Викрадений газовий конденсат перевозиться вищевказаними особами до місць зберігання, а саме до гаражного приміщення, яке знаходиться на території приватного домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 та до гаражного приміщення, що знаходиться в кооперативі «Автотурист» за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 152-а, гараж № НОМЕР_6 , ряд Г., яке належить ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , перебуваючи у дружніх, довірливих відносинах з слюсарем з ремонту технологічних установок Комплексно-ремонтної бригади УКПГ Східна-Полтава ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , залучили його до вчинення злочинів по розкраданню газового конденсату з Чутівського УКПГ Машівського ЦВНГК філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» у складі організованої групи. Так, ОСОБА_9 будучи обізнаним про злочинні наміри організованої групи очолюваної ОСОБА_5 , на виконання вказівок ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , приїздить на власному транспортному засобі ВАЗ-21099, державний номерний знак НОМЕР_7 , до Чутівського УКПГ, де завантажує до автомобіля заздалегідь викрадений ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 газований конденсат, який у подальшому перевозить до гаражного приміщення з відміткою «119», який знаходиться в житловому районі «Сади-2», поблизу будинку АДРЕСА_2 та яким користується ОСОБА_10 .

У подальшому, викрадений з Чутівського УКПГ Машівського ЦВНГК філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» газовий конденсат перевозиться зазначеними особами менеджеру АЗС «ТАТнефть» ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який будучи обізнаним про злочинну діяльність організованої групи очолюваної ОСОБА_5 , здійснює придбання у ОСОБА_5 та ОСОБА_12 , ОСОБА_8 викраденого газового конденсату за готівкові кошти, які при спільних зустрічах передає безпосередньо ОСОБА_12 . Такі зустрічі відбуваються на АЗС «ТАТнефть», які знаходяться на території міста Полтави:- АЗС «ТАТнефть», вул. Половка, 60-б, м. Полтава; - АЗС «ТАТнефть», вул. Європейська (Фрунзе), 189, м. Полтава; - АЗС «ТАТнефть», вул. Половки, 99, м. Полтава.

На зазначених АЗС безпосередньо здійснюється розвантаження викраденого газового конденсату та проводяться розрахунки. У подальшому ОСОБА_11 переливає попередньо викрадений ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 газовий конденсат до технологічних резервуарів АЗС «ТАТнефть», у яких зберігаються паливно мастильні матеріали, що у подальшому пропонуються до реалізації населенню. Тобто, менеджер АЗС «ТАТнефть» ОСОБА_11 , у порушення своїм службових обов`язків, норм техніки безпеки, умисно втручається у роботу АЗС та всупереч вимог ДСТУ, шляхом змішування паливно-мастильних матеріалів з газовим конденсатом погіршує якість паливно-мастильної продукції (бензину), що реалізовується та збільшує її кількість.

Також, у разі потреби, ОСОБА_11 здійснює придбання та збір викраденої сировини у ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 власними транспортними засобами Volkswagen Touareg, державний номерний знак НОМЕР_8 та Dodge Ram Van, державний номерний знак НОМЕР_9 , безпосередньо на місцях зберігання викраденої сировини, з метою подальшого самостійного переливання до технологічних резервуарів АЗС «Татнефть» або тимчасового зберігання за адресою проживання, а саме: АДРЕСА_3 .

Отримані внаслідок своєї злочинної діяльності грошові кошти члени організованої групи у складі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 розділяють між собою та розпоряджаються на власний розсуд.

Згідно положень чинного кримінального процесуального кодексу України орган досудового розслідування зобов`язаний забезпечити повне та об`єктивне дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення та зобов`язаний здійснити доказування обставин, які визначені положеннями ст. 91 КПК України.

У зв`язку із вказаним під час розслідування кримінального провадження виникла слідча та оперативна необхідність у проведенні обшуку на території та в будівлях (приміщеннях) АЗС ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна».

Встановлено, що АЗС ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» розміщується за адресою: м. Полтава, вул. Половка, 60-б, та в межах земельних ділянок з кадастровими номерами 5310136400:10:004:0354 та 5310136400:10:004:0353.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, земельна ділянка з кадастровим номером 5310136400:10:004:0354 перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Полтава в особі Полтавської міської ради, має цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, право оренди земельної ділянки зареєстровано за ТОВ «Полтава-Капітал» (код 32544734). Земельна ділянка з кадастровим номером 5310136400:10:004:0353 перебуває у приватній власності ТОВ «Полтава-Капітал» (код 32544734), має цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Проведення обшуку є необхідним з метою документування фактів вчинення злочину, відшукання слідів його вчинення та вилучення об`єктів, які містять відомості, що можуть свідчити про обставини вчинення злочину, а саме: мобільних телефонів, за допомогою яких здійснювався зв`язок між фігурантами, відео з камер спостереження, журналів обліку пального, журналів повірок резервуарів для зберігання пального, журналів заїзду транспортних засобів до підземних резервуарів, журналів прийому-передачі робочих змін, викраденої вуглеводневої сировини, каністр, шлангів, а також інших предметів, за допомогою яких здійснювалося вчинення злочинів, документів щодо призначення на посади та посадових інструкцій осіб, які є причетними до вчинення злочину, інших документів, в яких можуть міститися відомості, що вказують на обставини вчинення злочину (в т.ч. чорнові записи, блокноти, тощо), а також ємностей із заздалегідь підготовленим газовим конденсатом (та іншою сировиною), мобільних терміналів, носіїв інформації, в яких можуть міститися відомості щодо обставин вчинення злочину та осіб, які причетні до його вчинення, а також інших об`єктів, які зберегли на собі сліди вчинення злочину або слугували знаряддями його вчинення.

Такі об`єкти мають важливе значення для забезпечення повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження та можуть перебувати безпосередньо на території АЗС ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна», яка розміщується за адресою: м. Полтава, вул. Половка, 60-б, та в межах земельних ділянок з кадастровими номерами 5310136400:10:004:0354 та 5310136400:10:004:0353.

Слідча в судовому засіданні прохала клопотання задовольнити, пояснення надала аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12019170000000387 від 12.11.2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку на території та в приміщеннях (офісах, кабінетах, підсобних приміщеннях та ін.) АЗС ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна», яка розміщується за адресою: м. Полтава, вул. Половка, 60-б, та в межах земельних ділянок з кадастровими номерами 5310136400:10:004:0354 та 5310136400:10:004:0353, з метою документування фактів вчинення злочину, відшукання слідів його вчинення та вилучення об`єктів, які містять відомості, що можуть свідчити про обставини вчинення злочину, а саме: мобільних телефонів, за допомогою яких здійснювався зв`язок між фігурантами, відео з камер спостереження, журналів обліку пального, журналів повірок резервуарів для зберігання пального, журналів заїзду транспортних засобів до підземних резервуарів, журналів прийому-передачі робочих змін, викраденої вуглеводневої сировини, каністр, шлангів, а також інших предметів, за допомогою яких здійснювалося вчинення злочинів, документів щодо призначення на посади та посадових інструкцій осіб, які є причетними до вчинення злочину, інших документів, в яких можуть міститися відомості, що вказують на обставини вчинення злочину (в т.ч. чорнові записи, блокноти, тощо), а також ємностей із заздалегідь підготовленим газовим конденсатом (та іншою сировиною), мобільних терміналів, носіїв інформації, в яких можуть міститися відомості щодо обставин вчинення злочину та осіб, які причетні до його вчинення, а також інших об`єктів, які зберегли на собі сліди вчинення злочину або слугували знаряддями його вчинення.

Надати дозвіл на залучення працівників ДСНС України для здійснення під час проведення обшуку примусового відчинення (деблокування) приміщень із застуванням спеціальних засобів та пристроїв у разі виникнення потреби у здійсненні такого.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення02.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95246506
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/1805/21

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні