Рішення
від 13.08.2007 по справі 4390-2007
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

4390-2007

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 211

РІШЕННЯ

Іменем України

13.08.2007Справа №2-8/4390-2007

За позовом - Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради, м. Ялта

До відповідача – ТОВ фірми «Турбо», м. Ялта

Про розірвання договору купівлі – продажу, повернення майна та стягнення штрафу у розмірі 36864,00грн..

За зустрічним позовом – ТОВ фірми «Турбо», м. Ялта

До відповідача - Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради, м. Ялта

Про спонукання до укладання додаткової угоди.   

Суддя Чумаченко С.А.    

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача – Фролова М.Ю., пред-к за дов. №1 від 17.07.2006 року.

Від відповідача – Кромська О. М., пред-к за дов. від 10.07.2007 року.

Сутність спору: Фонд комунального майна Ялтинської міської Ради звернувся до Господарського Суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до ТОВ фірми «Турбо», просить розірвати договір купівлі – продажу від 12.09.2003 року №26 укладений між Фондом комунального майна Ялтинської міської Ради та ТОВ фірмою «Туро». Зобов'язати ТОВ фірму «Турбо» повернути Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради комунальне майно (окреме індивідуально визначене майно) – нежилі приміщення, розташовані за адресою: м. Ялта вул. Київська, 26, літ. А, загальною площею 98,3кв.м., шляхом підписання акту приймання – передачі майна. Стягнути з ТОВ фірми «Турбо» на користь Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради штраф у розмірі 36864грн..

Представник відповідача, ТОВ «Турбо» представив відзив на позовну заяву відповідно до якого просить відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

ТОВ фірма «Турбо» звернулася з зустрічною позовною заявою до Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради, просить спонукати Фонд комунального майна Ялтинської міської Ради до укладення додаткової угоди, додаток №1, до договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року щодо проведення за погодженням Управління головного архітектора м. Ялти реконструкцію будівлі протягом 5 років.

Фонд комунального майна Ялтинської міської Ради представив відзив на позовну заяву згідно до якого просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Справа слуханням відкладалась, в судовому засіданні оголошувалась перерва в порядку ст. 77 Господарського Процесуального Кодексу України.

   Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд –

ВСТАНОВИВ:

12.09.2003 року між Фондом комунального майна Ялтинської міської Ради – продавцем та ТОВ фірмою «Турбо» укладений договір купівлі – продажу.

Відповідно до п.1 даного договору, продавець продав, а покупець придбав комунальне майно – окреме індивідуально визначене майно – нежилі приміщення, орендовані ТОВ фірмою «Турбо», розташовані за адресою: Україна, АР Крим, м. Ялта, вул. Київська, 26, літер А', - об'єкт приватизації.

Згідно до п.1.2. вищевказаного договору, об'єктом приватизації є нежилі приміщення кафе, загальною площею 98,3кв.м., розташовані за адресою: України, АР Крим, м. Ялта, вул. Київська, 26, Літер А', у відповідності з переліком майна, що передається за договором.

Пунктом 1.3. договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року передбачено, що право власності на об'єкт приватизації переходить до покупця з моменту нотаріального посвідчення договору.

Згідно до п.2.2. даного договору покупець зобов'язаний внести за об'єкт приватизації 122880грн. протягом 30 календарних дня з моменту підписання договору.

Відповідно до п.5.1. вищевказаного договору, покупець зобов'язаний зокрема у встановлені договором строки сплатити ціну продажу об'єкта приватизації, провести за погодженням з Управлінням головного архітектора м. Ялти реконструкцію будівлі протягом 3-х років з моменту приватизації.

Пунктом 7.3. договору купівлі – продажу, у випадку невиконання покупцем умов даного договору (окрім невиконання умов, відповідальність за яке передбачена п.п.7.1., 7.2., 7.5., даного договору) покупець зобов'язаний сплатити на користь продавця штраф у розмірі 30% від ціни продажу об'єкта приватизації.

12.09.2003 року даний договір посвідчений приватним нотаріусом Ялтинського міського нотаріального округу Автономної Республіки Крим. Зареєстрований в реєстрі за №1261.

Від імені Ялтинської міської Ради у відповідності зі ст. 23 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малої приватизації) та п.4 Програми приватизації майно, яке знаходиться в комунальній власності Ялтинської міської Ради на 2000-2002 роки, договір зареєстрований Фондом комунального майна Ялтинської міської Ради у книзі реєстрації договорів купівлі – продажу. Книга №03, стр. 03, под.№236.

12.09.2003 року між Фондом Комунального майна Ялтинської міської Ради та ТОВ фірмою «Турбо» підписаний акт приймання – передачі майна, окремого індивідуально визначеного майна, нежилих приміщень, орендованих ТОВ фірмою «Турбо», розташованих за адресою: України, АР Крим, м. Ялта, вул. Київська, 26, літер А', а саме нежилі приміщення кафе площею 98,3кв.м..

Згідно пояснень ТОВ фірми «Турбо» та наявними матеріалам справи, ТОВ фірма «Турбо» на виконання п.5.1. договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року, у 2003 році звернулась до Ялтинської міської Ради про надання дозволу на розробку проекту відводу земельної ділянки площею 98,3кв.м., та прилеглої літньої площадки 52,7кв.м., (загальна площа 151кв.м.) розташованого за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26А для реконструкції будівлі відповідно до договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року.

31.03.2004 року Ялтинська міська Рада направила на адресу ТОВ фірми «Турбо» листа №385/04 з повідомленням того, що клопотання про надання дозволу на розробку проекту відводу земельної ділянки загальної площею 0,0151га в тому числі під реконструкцію будівлі площею 0,0098га та прилеглої до неї літньої площадки площею 0,0052га за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26А розглянуто, проте надано дозвіл на складання проекту землеустрою по відводу земельної ділянки лише під будівлею.  

Судом встановлено, що 14.04.2004 року, 09.06.2004 року, 28.09.2004 року, 18.5.2005 року, 26.09.2005 року відповідач неодноразово звертався до Ялтинської міської Ради з проханням про надання дозволу на розробку проекту відводу земельної ділянки площею 52,7кв.м., прилеглої літньої площадки, що розташована за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26А для реконструкції будівлі відповідно до договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року.

Також неодноразово ТОВ фірмою «Турбо» на адресу продавця за договором купівлі – продажу від 12.09.2003 року, Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради надсилалися додаткові угоди щодо зміни підпункту 6 пункту 5.1., а саме продовження строків погодження з Управлінням головного архітектора м. Ялти реконструкції будівлі протягом 3 років з моменту підписання даної додаткової угоди, у зв'язку з затриманням оформлення документів.

Однак, тільки 14.12.2005 року Рішенням №41, 37-ї сесії 4-го скликання Ялтинської міської Ради «Про надання дозволу ТОВ фірмі «Турбо» на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки площею 0,0151га для обслуговування кафе з літньою площадкою за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26, літ. А на землях Ялтинської міської Ради» вирішено надати дозвіл ТОВ фірмі «Турбо» на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки орієнтовною площею 0,00980га для обслуговування кафе за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26, літ. А на землях Ялтинської міської Ради.

Відповідно до ч.1 ст. 123 Земельного Кодексу України, надання земельних  ділянок  юридичним  особам  у  постійне користування  здійснюється  на  підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами  відведення цих ділянок.

Згідно до ч.1 ст. 125 Земельного Кодексу України, право   власності  та  право  постійного  користування  на земельну  ділянку  виникає  після  одержання  її   власником   або користувачем  документа,  що  посвідчує  право  власності чи право постійного користування  земельною  ділянкою,  та  його  державної реєстрації.

Відповідно до ч.3 ст. 125 Земельного Кодексу України, приступати   до   використання   земельної   ділянки    до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Таким чином, ТОВ фірма «Турбо» має право приступати до використання земельної ділянки площею 0,0151га за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26, літ. А тільки після надання дозволу Управління архітектури м. Ялти та укладання  договору оренди щодо даної земельної ділянки,

Суд зазначає, що ТОВ фірма «Турбо» вжила всі залежні від неї заходи для виконання договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року, неодноразово інформував позивача про затримання оформлення документів по незалежним від волі товариства обставинам. Звертався з пропозиціями про продовження договору в частині строку передбаченого для реконструкції об'єкту. Проте  Фонд комунального майна Ялтинської міської Ради на дані звернення ТОВ фірми «Турбо», у встановлені законодавством строки, не реагував.

Відповідно до ч.1 ст. 655 Цивільного Кодексу України, за  договором  купівлі-продажу  одна  сторона  (продавець) передає або зобов'язується  передати  майно  (товар)  у  власність другій стороні (покупцеві),  а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 ст. 526 Цивільного Кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов  договору  та  вимог  цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог -  відповідно до   звичаїв   ділового  обороту  або  інших  вимог,  що  звичайно ставляться.

Згідно до ч.1 ст. 614 Цивільного Кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності  її  вини  (умислу  або  необережності),  якщо  інше  не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання.

Відповідно до ст. 188 Господарського Кодексу України, зміна та розірвання    господарських   договорів   в односторонньому порядку не допускаються,  якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона  договору,  яка  вважає  за  необхідне змінити або розірвати договір,  повинна надіслати  пропозиції  про  це  другій стороні за договором. Сторона  договору,  яка  одержала  пропозицію про зміну чи розірвання  договору, у двадцятиденний  строк  після   одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У   разі   якщо   сторони  не  досягли  згоди  щодо  зміни (розірвання)  договору  або  у  разі   неодержання   відповіді   у встановлений   строк   з   урахуванням   часу   поштового   обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Суд вважає обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги за зустрічним  позовом, а саме щодо спонукання Фонду комунального майна Ялтинської міської Ради укласти додаткову угоду від 13.07.2007 року, додаток №1 до договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року щодо проведення за погодженням Управління головного архітектора м. Ялти реконструкцію будівлі протягом 5 років.

Отже строк виконання зобов'язання ТОВ фірми «Турбо», щодо проведення погодження Управління головного архітектора м. Ялти реконструкції будівлі за договором купівлі – продажу від 12.09.2003 року складає 5 років.

Таким чином основний позов, щодо розірвання договору купівлі продажу від 12.09.2003 року №236 укладеного Фондом комунального майна Ялтинської міської Ради та ТОВ фірми «Турбо» у зв'язку з невиконанням протягом 3 років реконструкції будівлі, що знаходиться за адресою: м. Ялта, вул. Київська, 26, літ.А  не підлягає задоволенню на підставі продовження строку реконструкції будівлі на 5 років.

Згідно ст. 33 Господарського Процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

В судовому засіданні 13.08.2007 р. оголошена вступна та резолютивна частині рішення.

Повний текст рішення підписано 17.08.2007 р.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 77, 82-84 ГПК України, суд –

ВИРIШИВ:

1.          Зустрічний позов задовольнити.

2.          Спонукати Фонд комунального майна Ялтинської міської Ради (98600, АР Крим,

м. Ялта, пл. Радянська, 1, р/р35412002000331 в ВДК у АРК (м. Сімферополь,

вул. Севастопольська, 19) МФО 824026, ЄДРПОУ 24503042) укласти з ТОВ фірмою «Турбо» (98612, м. Ялта, вул. Весенняя, 9, кв.21, р/р26008301440627/980 у Ялтинській філії банку АКБ «Національний кредит» (м. Ялта, вул. Васильєва, 16) МФО 384715, ЄДРПОУ 20666190) додаткову угод, додаток №1, до договору купівлі – продажу від 12.09.2003 року щодо проведення за погодженням Управління головного архітектора м. Ялти реконструкцію будівлі протягом 5 років.

3.          В задоволенні первісного позову відмовити.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чумаченко С.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення13.08.2007
Оприлюднено21.09.2007
Номер документу952558
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4390-2007

Рішення від 13.08.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чумаченко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні