Постанова
від 03.12.2009 по справі 2а-2030/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ

АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2009 року Справ а №2а-2030/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окру жний адміністративний суд у складі :

Суддя Остап' юк С.В.

за участю секретаря: Дутчак Л.В.

представника позивача : управління Пенсійного фонд у України в Галицькому район і Івано-Франківської області Марунчака М.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом прокурора Г алицького району Івано-Франк івської області в інтересах держави в особі управління П енсійного фонду України в Га лицькому районі до Зак ритого акціонерного товарис тва «Галицький комбінат буді вельної індустрії» про стягнення заборгованості п о відшкодуванню витрат на ви плату та доставку призначени х пенсій за віком на пільгови х умовах в сумі 1936,04 гривень, -

ВСТАНОВИВ :

22 липня 2009 року прокурор Г алицького району Івано-Франк івської області в інтересах держави в особі управління П енсійного фонду України в Га лицькому районі Івано-Франкі вської області (далі - позив ач) звернувся в суд з адмініст ративним позовом до Закритог о акціонерного товариства «Г алицький комбінат будівельн ої індустрії» (далі - відпов ідач) про стягнення заборгов аності по відшкодуванню витр ат на виплату та доставку при значених пенсій за віком на п ільгових умовах в сумі 1936,04 гри вень.

Позов мотивовано тим, що в ідповідач не відшкодував пон есені управлінням Пенсійног о фонду України в Галицькому районі Івано-Франківської о бласті витрати на виплату та доставку пільгових пенсій з а віком, призначених відпові дно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» працівникам відповідача О СОБА_2 та ОСОБА_3 в розмір і 1936,04 гривень.

Представник позивач а в судовому засіданні позов ні вимоги підтримав з підста в вказаних в позовній заяві.

Відповідача в судове з асідання повторно не з' явив ся, хоча належним чином повід омлявся про дату, час та місце розгляду справи представник ом позивача в друкованих зас обах масової інформації, сво їм правом на подання письмов ого заперечення проти позову представник відповідача не скористався.

Прокурор в судове засі дання не з»явився.

Розглянувши позовну заяв у, заслухавши пояснення пред ставника позивача, до слідивши докази, суд прийшов до висновку, що адміністрати вний позов слід задовольнити повністю з наступних мотиві в.

Судом встановлено, що відпо відач є юридичною особою, зар еєстрованою Галицькою район ною державною адміністраціє ю, як суб' єкт підприємницьк ої діяльності та зареєстрова ною в управлінні Пенсійного фонду України в Галицькому р айоні як платник страхових в несків.

Виключно Законом України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » визначаються: принципи та с труктура системи загальнооб ов' язкового державного пен сійного страхування; коло ос іб, які підлягають загальноо бов' язковому державному пе нсійному страхуванню; перелі к платників страхових внескі в, їх права та обов' язки; поря док нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками.

Статтею 5 вказаного Закону й ого дію поширено на регулюва ння відносини, що виникають м іж суб' єктами системи загал ьнообов' язкового державно го пенсійного страхування. Д ія інших нормативно-правових актів на ці правовідносини м оже поширюватися лише у випа дках, передбачених цим Закон ом, або в частині, що йому не су перечить.

Пунктом 2 Прикінцевих полож ень Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» встано влено, що до запровадження пе нсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, які працювали а бо працюють на підземних роб отах, на роботах з особливо шк ідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України, та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, пенсії призначають ся за нормами цього Закону в р азі досягнення пенсійного ві ку та наявності трудового ст ажу, передбаченого Законом У країни «Про пенсійне забезпе чення». При цьому зберігаєть ся порядок покриття витрат н а виплату і доставку цих пенс ій, що діяв до набрання чиннос ті цим Законом.

Інструкція про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затверджена Постан овою правління Пенсійного фо нду України від 19.12.2003 року за №21-1 встановлює обов' язок підпр иємств здійснювати відшкоду вання витрати Пенсійного фон ду на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах відповідно до части ни 2 «Прикінцевих положень» З акону України «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування».

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідач зоб ов' язаний здійснювати відш кодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах.

В судовому засіданні встан овлено, що за відповідачем ра хується заборгованість по ві дшкодуванню понесених позив ачем витрат на виплату і дост авку призначених пенсій за в іком, призначених на пільгов их умовах за період з 01 квітня 2009 року по 31.06.2009 року в розмірі 1936,0 4 гривень.

Пунктом 6.4 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої Постановою правлінн я Пенсійного фонду України в ід 19.12.2003 року за №21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодуван ня на поточний рік визначаєт ься відділами надходження до ходів органів Пенсійного фон ду України щорічно у розраху нках фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій, призначених відповідн о до частини 2 Прикінцевих пол ожень Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року т а протягом 10 днів з новопризна чених (перерахованих) пенсій .

Пункт 6.8. вказаної Інструкці ї встановлює, що підприємств а щомісяця до 25-го числа внося ть до Пенсійного фонду зазна чену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах.

Враховуючи вищевикладені норми, суд зазначає, що обов' язок визначення сум відшкоду вання витрат на виплату і дос тавку пенсій покладено на по зивача, відповідач зобов' яз аний здійснити відшкодуванн я зазначених витрат в розмір ах визначених позивачем, під ставою для відшкодування вка заних сум є розрахунки цих ви трат, який надсилається відп овідачу.

Судом встановлено, що позив ачем направлено на адресу ві дповідача розрахунок фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій, призн ачених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» за період з 01 квітн я 2009 року по 31 червня 2009 року з роз рахунком суми витрат за вище вказаний період на суму 1936,04 гр ивень .

Відповідно до частин и другої статті 19 Конституції України органи державної вл ади та органи місцевого само врядування, їх посадові особ и зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Таким чином, суд приходит ь до висновку, що несплата Зак ритого акціонерного товарис тва «Галицький комбінат буді вельної індустрії» понесени х управлінням Пенсійного фон ду України в Галицькому райо ні Івано-Франківської витрат на виплату та доставку призн ачених пенсій за віком, призн ачених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» за період 01 квітня 2 009 року по 31 червня 2009 року в розм ірі 1936,04 гривень вчинена всупер еч частини 2 Прикінцевих поло жень Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування», пунк ту 6 Інструкції про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України, затверджена Пост ановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за №21-1, а позовні вимоги є такими, що підлягають до задоволенн я.

На підставі статті 124 Конс титуції України, керуючись с таттями 158-163, 167 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнит и повністю .

Стягнути з Закритого а кціонерного товариства «Га лицький комбінат будівельно ї індустрії», 77100, вулиця Вітовс ького, 37, місто Галич, Івано-Фра нківська область, ідентифіка ційний код 03577272 на користь упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Галицькому районі Іван о-Франківської області, 77100, вул иця Шевченка, 10, місто Галич, Ів ано-Франківська область забо ргованість з відшкодування с ум витрат на виплату і достав ку пенсії за віком, призначен ої на пільгових умовах в розм ірі 1936 (одна тисяча дев' ятсот тридцять шість) гривень 04 коп ійки.

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду. Від повідно до статті 186 КАС Украї ни про апеляційне оскарження постанови подається заява п ротягом 10 днів з дня складення постанови в повному обсязі. А пеляційна скарга на постанов у суду першої інстанції пода ється протягом 20 днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. Заява про апеляці йне оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівсь кого апеляційного адміністр ативного суду через Івано-Фр анківський окружний адмініс тративний суд.

Відповідно до статті 254 КАС України постанова суду наби рає законної сили після закі нчення 10-денного строку подан ня заяви про апеляційне оска рження, якщо таку заяву не бул о подано. Якщо було подано зая ву про апеляційне оскарження , але апеляційна скарга не бул а подана у 20-денний строк, пост анова набирає законної сили після закінчення цього строк у. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя С.В. Остап' юк

Постанова в повному обся зі складена 08.12.2009 року.

Дата ухвалення рішення03.12.2009
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9526971
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2030/09/0970

Постанова від 03.12.2009

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні