Рішення
від 02.03.2021 по справі 910/19745/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

02.03.2021Справа № 910/19745/20 Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикіної С.О, розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лазурний блюз" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БАРТІОН ГРУП" про стягнення 214 991,30 грн., без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2020 року до Господарського суду міста Києва звернувся позивач з позовом до відповідача, в якому просив про стягнення з відповідача 214 991,30 грн. заборгованості за щомісячні внески на утримання багатоквартирного будинку №15-А по вул. Ованеса Туманяна в м.Києві та прибудинкової території, на експлуатацію неподільного та загального майна зазначеного будинку, внеску на охорону та платежі за опалення будинку за період з лютого 2018 року по 30 листопада 2020 року на підставі ст.ст. 382, 549, 625 ЦК України, з яких 194 318,27 грн. сума основного боргу, 12 980,53 грн. інфляція, 7 692,50 грн. 3% річних.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.12.2020 року відкрито провадження, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами.

Заперечень щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного без виклику сторін від сторін у встановлений законом строк не надано.

Відповідач відзив на позов не надав.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 29.01.2013 року проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лазурний блюз", яке діє на підставі статуту.

На підставі рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лазурний блюз" (далі - ОСББ) від 28.04.2015 року, яке з 01 червня 2015 року виконує функції управління будинку та щомісячні внески членів об`єднання та/або власників приміщень на утримання багатоквартирного будинку 15-А по вул. Ованеса Туманяна в м.Києві та прибудинкової території, експлуатацію неполільного та загального майна встановлено у наступних розмірах:

- 4,40 грн. за 1 метр квадратний площі житлових приміщень;

- 6,50 грн. за 1 метр квадратний площі нежитлових приміщень.

В період з 21 травня 2015 року по 29 травня 2015 року проведене письмове опитування членів ОСББ за результатами якого затверджено щомісячний внесок на організацію цілодобової охорони прибудинкової території (далі - внесок на охорону), у розмірі 150,00 грн. з квартири або нежитлового приміщення з подальшим зменшенням внеску для житлових приміщень по мірі зростання кількості внесків, що його сплачують та обов`язковим перерахунком оплати для всіх приміщень з метою вирівнювання виплачених сум внеску на охорону між власниками, що почали сплачувати пізніше. Обов`язок прийняття рішення про зменшення внеску та його перерахунок покладений на правління ОСББ.

Протоколом засідання правління ОСББ 10.10.2015 року прийняте рішення про зменшення внеску на охорону для житлових приміщень з 01.11.2015 року та призначено його у розмірі 100,00 грн. в місяць з квартири.

Крім того, на підставі рішення загальних зборів ОСББ від 26.11.2019 року було покладено обов`язок щодо організації опалення будинку в опалювальному сезоні 2019/2020 років та погоджено підписання договорів із суб`єктами господарювання щодо забезпечення початку опалювального сезону 2019-2020 р.р.

Рішенням загальних зборів ОСББ від 26.11.2019 року затверджено методику нарахування платежів за опалення будинку та встановлено обов`язковий для всіх співвласників платіж за опалення будинку, який нараховується і сплачується відповідно до вказаної методики.

Відповідач є власником квартир за №324а, №324б, №359, №380а, №380б, № 396а, №396б, №332б, №527 та приміщення №649 в будинку №15-А по вул. Ованеса Туманяна в м.Києві з 16.02.2018 року, що підтверджується витягом №235373801 від 02.12.2020 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Поясненнями позивача, які викладені в позовній заяві, рішеннями загальних зборів ОСББ "Лазурний блюз" від 28.04.2015 року, 10.10.2015 року та від 26.11.2019 року, витягом №235373801 від 02.12.2020 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, розрахунком позивача здійсненим за період з 01.02.2018 року по 30.11.2020 року підтверджується факт наявності у відповідача заборгованості щодо сплати щомісячних внесків на утримання будинку та прибудинкової території, експлуатацію неподільного та загального майна, внесок на охорону та платежі за опалення будинку, у зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість за спірний період у розмірі 194 318,27 грн.

Заперечень щодо надання відповідачу вказаних в позовній заяві послуг з утримання будинку та прибудинкової території, з охорони і опалення будинку та контррозрахунку заборгованості за спірний період відповідачем суду не надано. Доказів оплати щомісячних внесків на утримання будинку та прибудинкової території, експлуатацію неподільного та загального майна, внесків на охорону будинку та платежів за опалення будинку за спірний період відповідачем суду не надано.

У статті 1 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" зазначено, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Об`єднання є юридичною особою, що створюється відповідно до закону.

Об`єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.

Майно об`єднання утворюється з: майна, переданого йому співвласниками у власність; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.

Статтею 16 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема, приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Статтею 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до статті 322 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із статтею 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласником багатоквартирного будинку є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласники зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників.

Частинами 1, 2 статті 11 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" визначено, що управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за рішенням зборів співвласників (загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) і згодою управителя та зазначається у договорі з управителем.

Відповідно до частини 1-3 статті 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2 - 1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Зазначене також кореспондується зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України відповідно до яких зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що права позивача, за захистом яких він звернувся до суду порушено відповідачем, а тому позовні вимоги в частині стягнення 194 318,27 грн. заборгованості є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Також позивач просив суд стягнути з відповідача 12 980,53 грн. інфляційних втрат та 7 692,50 грн. 3% річних.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позовні вимоги в частині стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних та інфляційних втрат є обґрунтованими та підлягають задоволенню за розрахунком позивача, який відповідає умовам договору та вимогам закону.

Позивач в позовній заяві заявив про відшкодування на його користь з відповідача витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 18 500,00 грн.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу позивачем надано належні та допустимі докази, а саме: договір про надання правової допомоги №12-05/22 від 02.12.2020 року, акт приймання передавання наданих послуг №1 до договору про надання правової допомоги №12-05/22 від 02.12.2020 року, платіжне доручення №1652 від 03.12.2020 року на суму 18 500,00 грн., ордер на надання правової допомоги серія КВ №421996, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №4314.

Таким чином, відповідно до вимог ст. 129 ГПК України витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 18 500,00 грн., а також витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 232, 233, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БАРТІОН ГРУП" (вул. Звіринецька, 63, м.Київ, 01014, код ЄДРПОУ 40947810) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лазурний блюз" (вул.Ованеса Туманяна 15-А, м.Київ, 02002, код ЄДРПОУ 38576494) 194 318 (сто дев`яносто чотири тисячі триста вісімнадцять) грн. 27 коп. основного боргу, 12 980 (дванадцять тисяч дев`ятсот вісімдесят) грн 53 коп. інфляційних нарахувань, 7 692 (сім тисяч шістсот дев`яноста дві) грн. 50 коп. 3% річних, 3 225 (три тисячі двісті двадцять п`ять) грн. 00 коп. судового збору та 18 500 (вісімнадцять тисяч п`ятсот) грн. 00 коп. витрат на правничу допомогу.

Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню в порядку та у строк, які визначені розділом IV ГПК України.

Повне рішення складено 02.03.2021р.

Суддя С.О. Чебикіна

Дата ухвалення рішення02.03.2021
Оприлюднено04.03.2021

Судовий реєстр по справі —910/19745/20

Рішення від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні