Ухвала
від 03.03.2021 по справі 760/5119/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/5119/21

1-кс/760/1700/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участюсекретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ Солом`янського управління поліції ГУ НП у місті Києві ОСОБА_3 , розглянувшиу закритомусудовому засіданніклопотання слідчого СВ Солом`янського управління поліції ГУ НПу містіКиєві ОСОБА_3 про проведення огляду у кримінальному провадженні №12020100090005492 від 05.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Солом`янського управління поліції ГУ НПу містіКиєві ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Солом`янського районногосуду м.Києва з клопотанням про проведення огляду у кримінальному провадженні №12020100090005492 від 05.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, просить надати дозвіл групіслідчих укримінальному провадженніу складіслідчих слідчоговідділу Солом`янськогоуправління поліціїГУ НПу м.Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та прокурорамКиївської місцевоїпрокуратури ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ,а такожспівробітникам Службибезпеки України,в порядкуст.40КПК Україниіз залученнямпрацівників Міністерстванадзвичайних ситуаційУкраїни,на оглядземельної ділянкикадастровий номер8000000000:72:116:0018та накомплекс будівельна ній,що заадресою м.Київ,вул.Вінницька 14/39,тобто території Державного підприємства Міністерства оборони України «Київський механічний завод» (код ЄДРПОУ 09540881, в тому числі на будівлі, підсобні, підвальні, адміністративні, офісні, виробничі, промислові, складські та інші приміщення, які використовуються зазначеним підприємством, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення осіб, які здійснюють господарську діяльність за вказаною адресою та встановлення інших об`єктивних обставин у справі.

В обґрунтуванняклопотаннястарший слідчийвказав,що слідчим відділом Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві проводиться досудове розслідування за матеріалами кримінального провадження, яке зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12020100090005492 від 05.11.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 05.11.2020 року до слідчого відділу Солом`янського УП ГУНП у м. Києві надійшов лист з Департаменту військової контррозвідки СБ України щодо ознак протиправних дій посадових осіб ДП МО України «Київський механічний завод» (м. Київ, вул. Вінницька 14/39, код ЄДРПОУ 09540881).

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що посадові особи ДП МО України «Київський механічний завод» організували злочинний механізм привласнення державних коштів службовими особами, який пов`язаний з розпорядження державним майном всупереч діючому законодавству наслідком якого є недоотримання державним Бюджетом грошових коштів в великих розмірах.

Зокрема, директором ДП МО України «Київський механічний завод» ОСОБА_16 , головним бухгалтером ОСОБА_17 та юристом ОСОБА_18 , всупереч вимог Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р. №786 «Про затвердження методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу», без погодження з Фондом державного майна України та здійснення відповідних розрахунків по відрахуванню орендної плати (70% - до державного бюджету, 30% - ДП МО України «Київський механічний завод»), передано у тимчасове користування юридичним та фізичним особам понад 6000 кв. метрів складських та адміністративних приміщень ДП МО України «Київський механічний завод», які розташовані за адресою м. Київ, вул. Вінницька, 14/39, під виглядом надання послуг по зберіганню товарно-матеріальних цінностей.

Згідно наявної інформації вказані договори зберігання товарно-матеріальних цінностей укладаються ДП МО України «Київський механічний завод» з метою заниження реальної вартості оренди та подальшого отримання від орендарів готівки у вигляді винагороди за неофіційну оренду. Крім того встановлено, що вказані договори зберігаються на території ДП МО України «Київський механічний завод» за адресою м. Київ, вул. Вінницька, буд. 14/39.

Згідно листа Київського міського БТІ від 28.01.2021 року №062/14-1026 (и - 2021) право власності за вказаною адресою не реєструвалось. В єдиному реєстрі прав власності на нерухоме майно також відсутня інформація, щодо власника майнового комплексу, розташованого за адресою м. Київ, вул. Вінницька, 14/39. Згідно публічної кадастрової карти України відсутня інформація щодо власника земельної ділянки 8000000000:72:116:0018 загальною площею 5,936 га, на якій розташований майновий комплекс ДП МО України «Київський механічний завод». Разом з цим встановлено, що територія ДП МО України «Київський механічний завод» за адресою м. Київ, вул. Вінницька, буд. 14/39 є державною власністю. Згідно єдиного реєстру адвокатів вказаний будинок адвокатами не використовується.

Під час здійснення досудового розслідування було проведення огляд онлайн сервісу GOOGLE MAPS, під час якого встановлено, що на території ДП МО України «Київський механічний завод» наявний ряд суб`єктів господарської діяльності, які користуються визначеною територією та приміщеннями.

Відповідно до листа регіонального відділення фонду державного майна України по місту Києву, за даними ІПС «Етап-Оренда» в регіональному відділенні обліковуються договори оренди, укладені ДП МО України «Київський механічний завод» та TOB «ТРАНС-К», ТОВ «КОВО-Україна».

Крім цього, відповідно до листа регіонального відділення фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях відсутня іформація щодо погоджених Регіональним відділенням договорів оренди, укладених ДП МО України «Київський механічний завод».

Під час здійснення досудового розслідування було надано доручення працівникам 1 управління Департаменту військової контррозвідки СБ України. Відповідно до листа, надісланого у відповідь на доручення встановлено, що в інформаційно-пошуковій системі «ЕТАП-ОРЕНДА» договори оренди державного нерухомого майна укладених між ДП МО України «КМЗ» та суб`єктами господарювання (фізичними та юридичними особами) у період з 2018 року по теперішній час в регіональному відділенні не обліковуються. Крім того встановлено, що інформація щодо актів оцінки та актів перевірок об`єктів нерухомості нежитлових будівель орендодавцем якого є ДП МО України «Київський механічний завод» в регіональному відділенні відсутня.

В подальшому в ході аналізу інформації отриманої з АІС «Архів податкової звітності - Єдиний реєстр податкових накладних» встановлено контрагентів звітності - Єдиний реєстр податкових накладних» встановлено контрагентів ДП МО України «Київський механічний завод», які здійснювали перерахування грошових коштів під виглядом оплати послуг з оренди нерухомого майна та оплати послуг зберігання за період 2018-2020 роки.

Крім тоговстановлено,що наданий часнайбільшими «неофіційними»орендарями ДПМО України«Київський механічнийзавод» (укладенідоговори зберіганняТМЦ)є:

- ТОВ «Укрпостачсервіс» (код ЄДРПОУ 23511364, податкова адреса - м. Київ, вул. Заломова, буд. 5, фактична адреса - м. Київ, вул. Вінницька, буд. 14/39). Проведеними заходами встановлено, що посадовими особами вказаного товариства організовано металобазу на території ДП МО України «Київський механічний завод» з організацією послуг з порізки, навантаження та транспортування металу. Згідно інформації ДПС встановлено, що ТОВ «Укрпостачсервіс» окрім оплати послуг зберігання також здійснює компенсацію вартості спожитої електроенергії в адресу ДП МО України «Київський механічний завод», що суперечить умовам договору зберігання та свідчить про виконання ТОВ «Укрпостачсервіс» енергозатратних робіт на території заводу. Про фактичне місцезнаходження ТОВ «Укрпостачсервіс» на території заводу також свідчить інформація з мережі Інтернет та прайс-листи товариства

- ТОВ «Авто Трейд Компані» (код ЄДРПОУ 22865605, офіс - м. Київ, вул. Волгоградська, буд. 41, склад - м. Київ, вул. Вінницька, буд. 14/39). Проведеними заходами встановлено, що посадовими особами вказаного товариства організовано логістичний склад на території ДП МО України «Київський механічний завод», де щодня працюють співробітники ТОВ «Авто Трейд Компані». Згідно інформації ДПС було встановлено, що вказане товариство окрім оплати послуг зберігання також здійснює компенсацію вартості спожитої електроенергії та водопостачання в адресу ДП МО України «Київський механічний завод», що суперечить умовам договору зберігання та свідчить про виконання ТОВ «Укрпостачсервіс» енергозатратних робіт на території заводу;

- пов`язані підприємства ТОВ «Сталь Світ» (м. Київ, вул. Михайла Бойчука, буд. 5, офіс 14, код ЄДРПОУ 41270440) та ТОВ "БУДМЕТАЛ2017" (м. Київ, вул. Черняховського, буд. 16/30, офіс 5, код ЄДРПОУ 41270209) під виглядом надання в оренду власного обладнання в адресу ДП МО України «Київський механічний завод» за символічну суму в 1000 грн., організували виробництво співробітниками заводу стовпів, опор тощо на вказаному обладнанні для власних потреб.

Проведеним досудовим розслідуванням є всі підстави вважати, що на території приміщеннях ДП МО України «Київський механічний завод», що за адресою м. Київ, вул. Вінницька 14/39 посадові особи зазначеного підприємства, всупереч законодавству України передають у тимчасове користування (оренду) юридичним та фізичним особам 6000 кв. метрів складських та адміністративних приміщень під виглядом послуг по зберіганню товарно-матеріальних цінностей, наслідком чого є гримання Державним бюджетом грошових коштів в великих розмірах. Враховуючи вищевикладене у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду на території та в приміщеннях ДП МО України «Київський механічний завод», заадресою м. Київ, вул. Вінницька 14/39, де можуть зберігатися техніка та інше обладнання за допомогою якого здійснюється господарська діяльність підприємств, установ та організацій, які не укладали договір оренди з ДП МО України «Київський механічний завод», а також документи, які можуть підтверджувати здійснення незаконної діяльності вказаних підприємств, установ та організацій, або предмети чи речі що можуть свідчити про причетність осіб до даного кримінального правопорушення, а також знаряддя вчинення то кримінального правопорушення.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав з підстав, зазначених у ньому, просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, перевіривши зміст клопотання на відповідність вимогам КПК України та дослідивши документи кримінального провадження, якими обґрунтовані доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно ст.223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Питання щодо проведення такої слідчої дії як огляд урегульовано ст.237 КПК України.

Так, ч.1 ст.237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

При цьому, за змістом ч. 2 цієї ж статті, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

При цьому, клопотання слідчого має відповідати вимогам ч.3 ст.234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про: 1)найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Необхідність долучення до клопотання слідчого оригіналів чи копій документів, якими він обґрунтовує своє клопотання, є необхідним з метою перевірки слідчим суддею обставин, визначених у ч.5 ст.234 КПК України.

Так, згідно з ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Отже, слідчий, ініціюючи проведення такої слідчої дії, як огляд житла чи іншого приміщення повинен довести наявність підстав, визначених положеннями ч.5 ст.234 КПК України.

Як вбачається з прохальної частини клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянкикадастровий номер8000000000:72:116:0018,площею 5,936га,та накомплекс будівельна ній,що заадресою м.Київ,вул.Вінницька 14/39,тобто території Державного підприємства Міністерства оборони України «Київський механічний завод» (код ЄДРПОУ 09540881), в тому числі на будівлі, підсобні, підвальні, адміністративні, офісні, виробничі, промислові, складські та інші приміщення, які використовуються зазначеним підприємством.

Однак, в порушення вимог ст.234 КПК України, у клопотанні не зазначено та не підтверджено відповідними документами актуальних відомостей щодо права власності чи іншого речового права на зазначені об`єкти нерухомого майна, а також щодо осіб у фактичному володінні яких знаходяться ці об`єкти.

Крім того,слідчим недоведено,що завстановлених обставиноглядземельноїділянки кадастровийномер 8000000000:72:116:0018,а також підсобних, підвальних, адміністративних, офісних, виробничих, промислових, складських та інших приміщень, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 , неможливо здійснити за добровільною згодою осіб, які володіють вказаними об`єктами, а також те, що вказана слідча дія є найбільш доцільним та ефективним способом для виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 233, 234, 235, 237, 309, 370, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Солом`янського управління поліції ГУ НПу містіКиєві ОСОБА_3 про проведення огляду у кримінальному провадженні №12020100090005492 від 05.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95297857
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні №12020100090005492 від 05.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —760/5119/21

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні