Рішення
від 17.02.2021 по справі 554/9144/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.02.2021 Справа № 554/9144/19

Провадження № 2/554/507/2020

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

17 лютого 2021 року м.Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави в складі:

головуючого - судді Гольник Л.В.,

секретаря судового засідання - Плаксюк І.Ю.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , третя особа Перша полтавська державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування,

в с т а н о и в:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якому просив визнати за ним ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування за законом на 3/20 частин домоволодіння по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку літ. А-1, загальною площею 87,4 кв.м., житловою площею 39,8 кв.м., житлового будинку літ. Б-1 загальною площею 118,8 кв.м., житловою площею 66, 2 кв.м., господарські будівлі і споруди: гараж літ. Г , кухня літ. З , гараж літ. И , сарай літ. Л , гараж літ. Н , оглядова яма літ. н , вбиральня літ. н3 , вбиральня літ. О , сарай літ. С , сарай літ. Ф , вбиральня літ. Ц , літній душ літ. Х , літній душ літ. Ш , погріб літ. а6 , огорожа № 1, огорожа № 4, ворота № 5, що належали його батькові ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вимог позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_8 , після смерті якого позивач є спадкоємцем першої черги. У зв`язку з цим, відкрилася спадщина на частку в домоволодінні по АДРЕСА_1

Для належного оформлення своїх спадкових прав, позивач звернувся до Першої полтавської державної нотаріальної контори. Проте не зміг оформити право власності на частину домоволодіння, оскільки нотаріусом було повідомлено про неможливість видати в порядку встановленому Законом України Про нотаріат свідоцтво про право на спадщину внаслідок того, що за життя спадкодавця виникли розбіжності у розмірі частки у домоволодіння по АДРЕСА_1 після виділення частин, які належать ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , перерахунок часток у праві спільної часткової власності не зробили та державну реєстрацію права власності не провели.

Позивач вважає, що невизначеність частки у спільній частковій власності позбавляє його права отримати у спадщину спадкове майно. Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності.

Ухвалою суду від 22.06.2020 року було відкрито провадження у справі в загальному позовному провадженні та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 13.08.2020 року призначено судову будівельно-технічну експертизу та зупинене провадженні у справі.

Ухвалою суду від 10.11.2020 року після отримання висновку експертизи відновлено провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

У листопаді 2020 року позивач подав заяву про збільшення позовних вимог, у яких просив суд визнати за позивачем право власності в порядку спадкування за законом на 19/100 частин домоволодіння по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку літ. А-1 загальною площею 87,4 кв.м., житловою площею 39,8 кв.м., житловий будинок літ. Б-1 загальною площею 118,8 кв.м., житловою площею 66, 2 кв.м., господарські будівлі і споруди: гараж літ. Г , кухня літ. З , гараж літ. И , сарай літ. Л , гараж літ. Н , оглядова яма літ. н , вбиральня літ. н3 , вбиральня літ. О , сарай літ. С , сарай літ. Ф , вбиральня літ. Ц , літній душ літ. Х , літній душ літ. Ш , погріб літ. а6 , огорожа № 1, огорожа № 4, ворота № 5, що належали його батькові ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1

Ухвалою суду від 07.12.2020 року підготовче провадження закрите та справа призначена до судового розгляду на 17.02.2021 року.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат Божко Т.Б. позовні вимоги з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог підтримала, просила їх задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомленими про день і час слухання справи через оголошення на сайті судової влади України. Заяви про розгляд справи за його відсутністю суду не надавали, про причини неявки не інформували, відзив на позовну заяву та будь-які клопотання до суду не подавали.

Ураховуючи викладене, а також те, що позивач не заперечував проти ухвалення заочного рішення, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі ст. ст. 280-281 ЦПК України.

Представник третьої особи Першої полтавської державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи їх без участі. Відзиву, клопотань та заперечень проти позову до суду не надавав.

Суд заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи і докази в їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_8 на підставі договору купівлі-продажу від 03.04.1978 року, посвідченого Першою полтавською державною нотаріальною конторою, зареєстровано в реєстрі №1-1911, зареєстрованого у Полтавському міжміському бюро технічної інвентаризації у реєстрову книгу № 75 за реєстровим № 62 26.06.1980 року, належала 1/10 частина домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 на земельній ділянці 1774 кв.м (а.с. 6-7).

Рішенням Виконавчого комітету Октябрської районної у м. Полтаві ради від 12.08.2003 року № 333 Про зміну ідеальних часток між співвласниками вирішено оформити право приватної власності на співвласників по АДРЕСА_1 - ОСОБА_8 - 3/25 частини. Полтавському колективному підприємстві Інвентаризатор оформити видачу співвласникам свідоцтва про право власності взамін існуючих у них правових документів (а.с. 8).

У відповідності до інформації, наданої 28.10.2019 року ПП ПБТІ Інвентаризатор частка ОСОБА_8 на домоволодіння по АДРЕСА_1 становить 3/20 частини.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 21.05.2020 року частка ОСОБА_8 у домоволодінні по АДРЕСА_1 становить 1/10 частину (а.с. 11-14).

Висновком судового експерта Авдєєвої Н.М. № 48 від 23.10.2020 року обраховано та визначено , що померлому ОСОБА_8 належало 19/100 частини домоволодіння по АДРЕСА_1 (а.с. 72-81).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Шевченківським районним у місті Полтаві. ВДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області Серія НОМЕР_1 15.03.2019 року (а.с. 24).

У визначений законом шестимісячний строк позивач ОСОБА_2 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, подав всі документи, які підтверджували родинні зв`язку, місце відкриття спадщини та правовстановлюючі документи на спадкове майно. 05.12.2019 року державний нотаріус Першої полтавської державної нотаріальної контори видала мені постанову № 2309/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з розбіжностями у документах, оcкільки неможливо встановити склад спадкового майна (а.с.24).

Відповідно до ч.1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

ОСОБА_2 є спадкоємцем першої черги за законом після померлого ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 від 17.01.1996 року (а.с.23).

Як передбаченост. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1ст.19 ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до п. 4.15, 4.18 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Пунктом 17 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав передбачено, що частка суб`єкта права спільної сумісної власності визначається зокрема, при поділі майна, виділі частки зі спільного майна, зверненні стягнення на майно учасника спільної власності за його боргами, відкритті після нього спадщини.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

За змістом ст.13 Конвенції про захист прав і основоположних свобод кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Враховуючи вище викладене, суд приходить до переконання про наявність законних підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 10 , 12 , 81 , 89 , 263-265 ЦПК України , ст. ст. 328 , 1216-1218 , 1261 ЦК України , суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування за законом на 19/100 частин домоволодіння по АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: житлового будинку літ. А-1 загальною площею 87,4 кв.м., житловою площею 39,8 кв.м., житлового будинку літ. Б-1 загальною площею 118,8 кв.м., житловою площею 66, 2 кв.м., господарських будівель і споруд: гараж літ. Г , кухня літ. З , гараж літ. И , сарай літ. Л , гараж літ. Н , оглядова яма літ. н , вбиральня літ. н3 , вбиральня літ. О , сарай літ. С , сарай літ. Ф , вбиральня літ. Ц , літній душ літ. Х , літній душ літ. Ш , погріб літ. а6 , огорожа № 1, огорожа № 4, ворота № 5, що належали ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , уродженець м. Полтави, АДРЕСА_2 .

Відповідач 1: ОСОБА_3 , РНОКПП невідомий, АДРЕСА_2

Відповідач 2: ОСОБА_4 , РНОКПП невідомий, АДРЕСА_2

Відповідач 3: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП невідомий, проживає за адресою: АДРЕСА_2

Відповідач 4: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1

Відповідач 5: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_1

Третя особа: Перша полтавська державна нотаріальна контора, код ЄДРПОУ 02900149, місцезнаходження: м.Полтава, вул. Гоголя, буд. 11.

Повний текст рішення складено 03.03.2021 року у зв`язку з перебуванням судді у період з 28.02.2021 по 02.03.2021 у відрядженні.

Суддя Л.В.Гольник

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено04.03.2021
Номер документу95299266
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/9144/19

Рішення від 17.02.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Рішення від 17.02.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Рішення від 11.06.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Рішення від 11.06.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні