Рішення
від 03.03.2021 по справі 569/22127/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/22127/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2021 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Харечка С.П.,

при секретарі Гожа Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування-

ВСТАНОВИВ :

28 грудня 2020 року ОСОБА_1 звернулась до Рівненського міського суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування .

В обґрунтування позову вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка ( рідна сестра її батька ) ОСОБА_3 , яка постійно проживала в АДРЕСА_1 . Вказує, що спадкоємцем за законом першої черги був її чоловік, ОСОБА_4 . На день своєї смерті ОСОБА_3 склала заповіт, за яким заповіла її, належну їй на праві особистої власності земельну ділянку, площею 0,2300 га цільове призначення якої ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Рівненської міськради. Після смерті тітки ОСОБА_3 , вона згідно заповіту отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, площею 0.2300 га, для ведення особистого селянського господарства , розташовану на території Рівненської міськради. Свідоцтво про право на спадщину за заповітом видане мені Другою Рівненською державною нотаріальною конторою 10 жовтня 2013 року, за реєстром №1-667. Зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер чоловік тітки, ОСОБА_4 . Він на день своєї смерті склав заповіт на її ім`я, за яким заповів її квартиру АДРЕСА_2 , яка належала йому па праві особистої приватної власності. Вказує, що вона отримала свідоцтво про право на спадщину на квартиру згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Зазначає, що подружжя ОСОБА_5 не мали власних дітей і тому і ОСОБА_3 і ОСОБА_4 склали заповіт на її ім`я. Вона доглянула їх до смерті та здійснила поховання. Після смерті тітки. ОСОБА_3 , проходив розподіл земель, що належали підприємству. ( Рівненський Плодорозсадник )на якому ОСОБА_3 пропрацювала все своє трудове життя. Земельну ділянку площею 60,6563 га (цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ) кадастровий номер земельної ділянки 5610100000:01:073:0084 , розташована в м.Рівне розподілили між всіма працівниками підприємства та передали всім працівникам у власність. Згідно Витягу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_3 стала власником в спільній частковій власності в земельній ділянці, і її частка складає 1/171 частину земельної ділянки, (площа всієї ділянки 60. 6563 га). Вказує, що вона звернулась до Другої Рівненської державної нотаріальної контори , щоб оформитись в правах на спадщину після смерті тітки на частку в земельній ділянці. Спадщину після смерті тітки я прийняла , так як в 2013 році отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку. Однак нотаріус відмовила її в видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті тітки, так як її частка в спадщині, а саме вище вказана частка в земельній ділянці залишилась спадщиною, що не охоплена заповітом і має успадкуватись за законом. У зв`язку з цим звертається до суду з даним позовом.

Позивач в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність її представника. Вказала, що позовну заяву підтримує та просить суд її задовільнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги визнає повністю. Справу просить суд розглядати у його відсутність.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка постійно проживала в АДРЕСА_1 .

На день своєї смерті ОСОБА_3 склала заповіт, за яким заповіла ОСОБА_1 , належну їй на праві особистої власності земельну ділянку, площею 0,2300 га цільове призначення якої ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Рівненської міськради.

Після смерті ОСОБА_3 , позивач згідно заповіту отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, площею 0.2300 га, для ведення особистого селянського господарства , розташовану на території Рівненської міськради. Свідоцтво про право на спадщину за заповітом видане Другою Рівненською державною нотаріальною конторою 10 жовтня 2013 року, за реєстром №1-667.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , який на день своєї смерті склав заповіт на ім`я позивачки, за яким заповів її квартиру АДРЕСА_2 , яка належала йому па праві особистої приватної власності. Позивач отримала свідоцтво про право на спадщину на квартиру згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Після смерті ОСОБА_3 , проходив розподіл земель, що належали підприємству.

Земельну ділянку площею 60,6563 га (цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ) кадастровий номер земельної ділянки 5610100000:01:073:0084 , розташована в м.Рівне розподілили між всіма працівниками підприємства та передали всім працівникам у власність.

Згідно Витягу ж Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_3 стала власником в спільній частковій власності в земельній ділянці , і її частка складає 1/171 частину земельної ділянки, (площа всієї ділянки 60. 6563 га).

Позивач звернулась до Другої Рівненської державної нотаріальної контори, щоб оформити права на спадщину після смерті тітки на частку в земельній ділянці.

Нотаріус відмовила позивачу в видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті тітки, так як її частка в спадщині, а саме вище вказана частка в земельній ділянці залишилась спадщиною, що не охоплена заповітом і має успадкуватись за законом.

Згідно ст.ст. 15 , 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Вибір способу захисту своїх прав покладається на позивача.

Згідно ч.1, 2 п.1 ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, тощо. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною 2 статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. (стаття 1218 ЦК України ).

Згідно Витягу ж Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності вбачається, що державний акт на право власності на землю підтверджується ЯЛ№788622, виданий 11.10.2010 року.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (стаття 1268 ЦК України ). Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (стаття 1296 ЦК України ).

Оскільки ОСОБА_6 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 , є спадкоємцем за законом п`ятої черги, відповідач визнав позовні вимоги, і не заперечував проти їх задоволення, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 4, 11, 12, 258, 259, 264, 265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування - задовільнити.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на 1/171 частину земельної ділянки в м.Рівне, Рівненської області, (площа всього об`єкта 60,6563 га ) цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 5610100000:01:073:0084, як на спадкове майно.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Суддя: С.П.Харечко

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено04.03.2021
Номер документу95299437
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/22127/20

Рішення від 03.03.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні