Постанова
від 21.04.2010 по справі 2а-7258/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 квітня 2010 р. сп рава № 2а-7258/10/0570

час прийняття постанови : 10-00

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Шинкарь ової І.В.

при секретарі Горюновій Л.С .

за участю

представника позивача Іванов О.О. за дов. від 02.09.2009 р.

відповідача не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у Київському районі міста До нецьк до Донецького обласног о фонду милосердя та здоров' я про припинення юридичної о соби, -

ВСТАНОВИВ:

Державною податковою інсп екцією у Київському районі м іста Донецьк заявлено позов до Донецького обласного фонд у милосердя та здоров' я про припинення юридичної особи.

Позивач у позовній заяві за значає, що Донецький обласни й фонд милосердя та здоров' я зареєстрований Управління м юстиції державної адмініст рації Донецької області 13 січ ня 1999 року. В порушення вимог ст атті 9 Закону України №1251 від 25 ч ервня 1991 року «Про систему опо даткування», відповідач не н адає податкову звітність з 16 к вітня 2002 року та по теперішній час. Відповідач заборговано сті перед бюджетом не має. Кер уючись пунктом 17 частини 1 ста тті 11 Закону України «Про держ ану податкову службу в Украї ні», просить суд припинити юр идичну особу - відповідача (ар к. справи 3).

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити, н адавши пояснення аналогічні тим, що викладені у позовній з аяві.

Відповідач до судового зас ідання не з' явився. Запереч ення на позовну заяву не нада в. Відповідно до статті 35 Коде ксу адміністративного судоч инства України, вважається, щ о повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена з а адресою, внесеною до відпов ідного державного реєстру.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд вваж ає позов таким, що підлягає за доволенню, з наступних підст ав.

Донецький обласний фонд ми лосердя та здоров' я зареєст рований Управлінням юстиції державної адміністрації Дон ецької області 21 липня 1993 року, є об' єднанням громадян - г ромадською організацією, осн овною ціллю якої є надання вс ебічної допомоги малозабезп ечених ветеранів війни та тр уда, літнім, інвалідам, одинок им хворим та іншим категорія м населення (арк. справи 5), взят ий на облік платника податкі в Державною податковою інспе кцією у Київському районі (ар к. справи 8).

Право громадян на свободу о б'єднання є невід'ємним право м людини, закріпленим Загаль ною декларацією прав людини, і гарантується Конституцією та законодавством України.

Відповідно до ст. 19 Закону Ук раїни «Про об' єднання грома дян» від 16 червня 1992 року № 2461-XII, пр ипинення діяльності об'єднан ня громадян може бути провед ено шляхом його реорганізаці ї або ліквідації. Ліквідація об'єднання громадян здійсню ється на підставі статуту аб о рішення суду.

Контроль за джерелами та ро змірами надходжень, сплатою податків об'єднаннями громад ян здійснюють відповідно фін ансові органи та органи держ авної податкової інспекції ( частина 4 статті 25 зазначеного Закону).

Форми, порядок складання та подання фінансової звітност і про використання коштів та майна неприбутковими органі заціями передбачені Порядко м складання податкового звіт у про використання коштів не прибутковими установами й ор ганізаціями, затвердженого н аказом Державної податкової адміністрації України від 11 л ипня 1997 року №233, зареєстровано го в Міністерстві юстиції Ук раїни 06 серпня 1997 року за №290/2094.

Відповідно до підпункту 2 пу нкту 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25 червня 1991 року № 1251- ХІІ, пл атники податків і зборів (обо в' язкових платежів) зобов' язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідн о до законів декларації, бухг алтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів).

Пунктом 3 статті 10 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 року № 509- ХІІ передбачено, щ о державні податкові інспекц ії в районах у містах контрол юють своєчасність подання пл атниками податків бухгалтер ських звітів і балансів, пода ткових декларацій, розрахунк ів та інших документів, пов' язаних з обчисленням податкі в, інших платежів.

Відповідач не надає податк ову звітність до податкової інспекції з 24 квітня 1999 року, що підтверджено матеріалами сп рави, зокрема, висновком про н еподання податкових деклара цій та документів фінансової звітності №16/15-413 від 05 березня 201 0 року (арк. справи 9).

Таким чином, рік, протягом я кого суб' єкт підприємницьк ої діяльності не звітувався перед відповідними податков ими органами, повинен обчисл юватися з дати, коли необхідн а звітність була надана в ост анній раз.

Станом на 05 лютого 2010 року, від повідач не має заборгованост і перед бюджетом, що підтверд жено довідкою Державної пода ткової інспекції у Київськом у районі міста Донецьк від 10 л ютого 2010 року (арк. справи 7).

Відповідно до частини 1 стат ті 3 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів» від 15 травня 2003 року № 755-ІV, ді я цього Закону поширюється н а державну реєстрацію всіх ю ридичних осіб незалежно від організаційно-правової форм и, форми власності та підпоря дкування, а також фізичних ос іб - підприємців. Підставами д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи, що не пов'язано з ба нкрутством юридичної особи, згідно з абзацом 5 частини 2 ст атті 38 Закону України № 755- ІV, є н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону.

Пункт 17 частини 1 статті 11 Зак ону України «Про державну по даткову службу в Україні» ві д 4 грудня 1990 року № 509-ХІІ встано влює, що органи державної под аткової служби у випадках, в м ежах компетенції та у порядк у, встановлених законами Укр аїни, мають право звертатися у передбачених законом випа дках до судових органів із за явою (позовною заявою) про ска сування державної реєстраці ї суб'єкта підприємницької д іяльності.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво на звернення до суду з по зовом про припинення громадс ької організації як юридично ї особи, взятої ними на податк овий облік.

Враховуючи викладене, а так ож те, що відповідач не спрост ував ненадання податкових де кларацій та документів фінан сової звітності до податково го органу протягом року, вимо ги позивача про припинення п ідприємницької діяльності в ідповідача є обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 4 1-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 1 85-186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податково ї інспекції у Київському рай оні міста Донецьк до Донецьк ого обласного фонду милосерд я та здоров' я про припиненн я юридичної особи - задовольн ити.

Припинити юридичну особу: Д онецького обласного фонду ми лосердя та здоров' я (83073, Донец ька область, місто Донецьк, ву л. Університетська, будинок 9 1, ЄДРПОУ 02024387).

У день набрання постановою законної сили направити коп ію постанови державному реєс тратору за місцем реєстрації юридичної особи.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 21 квітня 2 010 року в присутності представ ника позивача.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження.

Заява про ап еляційне оскарження постано ви суду подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі - з дня ск ладення в повному обсязі - до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Шинкарьова І.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.04.2010
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу9529980
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7258/10/0570

Ухвала від 23.07.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Постанова від 21.04.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні