Вирок
від 04.03.2021 по справі 278/2730/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/2730/20

Провадження №1-кп/278/468/20

В И Р О К

іменем України

04 березня 2021 року, Житомирський районнийсуд Житомирськоїобласті ускладі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

представник потерпілої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060170000541 від 27 липня 2020 року по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Житомира, українця, громадянина України, одруженого, який має середню освіту, непрацюючого, який має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше несудимого

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.286 Кримінального кодексу України, -

В С Т А Н О В И В:

27 липня 2020 року близько 03 години 20 хвилин ОСОБА_4 керував технічно справним легковим автомобілем марки «FORD GALAXY» з реєстраційним номером « НОМЕР_1 » Республіки Болгарії та рухаючись по 20 км. +900 м. автодороги «Житомир-Сквира», поблизу с.Туровець, Житомирського району, Житомирської області, в напрямку м.Сквира в порушення вимог пунктів 10.1, 11.3, 12.1 Правил дорожнього руху України, не вибрав безпечної швидкості руху автомобіля, змінив напрямок руху автомобіля та допустив виїзд керованого ним автомобіля на зустрічну смугу руху, де скоїв зіткнення з автомобілем марки «PEUGEOT PARTNER» з реєстраційним номером « НОМЕР_2 », під керуванням водія ОСОБА_8 , який рухався у смузі руху в напрямку м.Житомира.

Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля марки «PEUGEOT PARTNER» ОСОБА_9 отримала тілесні ушкодження у виді тупої поєднаної травми тіла, забійної рани волосяної частини голови, струсу головного мозку, закритого перелому 9-го (дев`ятого) ребра зліва, які відносяться до середнього ступеню тяжкості тілесних ушкодження.

Порушення водієм ОСОБА_4 вимог пунктів 10.1, 11.3, 12.1 Правил дорожнього руху України, при керуванні ним автомобілем марки «FORD GALAXY» знаходяться у прямому причинному зв`язку із створенням аварійної обстановки, виникненням даної дорожньо-транспортної події та її наслідками.

Обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю та відповідаючи на запитання показав, що 27 липня 2020 року керючи транспортних засобом проявив неуважність за кермом, в наслідок чого допустив виїзд на зустрічну смугу руху, де відбулася дорожньо-транспортна пригода. Щиро розкаюється у вчиненому злочині та просить суворо не карати.

Вина обвинуваченого у скоєному іншими учасниками судового процесу також не оспорюється.

За клопотанням прокурора, підтриманим обвинуваченим та представником потерпілої, судовий розгляд проведено у відповідності до ч.3 ст.349 Кримінального процесуального кодексу України. При цьому ОСОБА_4 та іншим учасникам процесу судом роз`яснено, що в даному випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини справи в апеляційному порядку.

Суд вважає, що вина ОСОБА_4 у вчинені вказаного злочину доведена повністю, а тому кваліфікує його дії за ч.1 ст.286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілим середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Призначаючи покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який є злочином невеликої тяжкості, особу винного, який за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не судимий, думку представника потерпілої, який не наполягав на суворості покарання та погодився з мірою покарання яку просить прокурор, а також сукупність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих покарання обставин.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченому є визнання ним вини, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

На підставі викладеного, враховуючи вищевказані обставини справи, суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання, необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів у виді обмеження волі з позбавлення права керування транспортними засобами.

Разом з тим, ураховуючи особу обвинуваченого, наявність наведених вище обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості інкримінованого йому злочину, який вчинений із необережною формою вини, думку представника потерпілої, позицію прокурора про можливість виправлення обвинуваченого без ізоляції його від суспільства, суд вважає, що ОСОБА_4 можливо звільнити від відбування покарання з випробуванням у відповідності до ст.75 КК України.

Цивільний позов прокурора про стягнення з ОСОБА_4 витрат на лікування потерпілої ОСОБА_9 в розмірі 7028 гривень 04 копійки, суд задовольняє в повному обсязі, оскільки дані вимоги повністю підтверджуються довідкою про вартість перебування потерпілої на стаціонарному лікуванні.

Відповідно до ст.124 КПК України, суд стягує з обвинуваченого витрати пов`язані із проведенням експертиз у загальному розмірі 5230 гривень 40 копійок.

Долю речових доказів у даному кримінальному провадженні суд вирішує у порядку, передбаченому ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ч.3 ст.349, ст.ст.368-371, 373-376 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України та призначити йому покарання за у виді 1 (одного) року обмеження волі з позбавлення права керування транспортними засобами строком на 3 (три) роки.

На підставі ст.ст.75, 76 КК України, звільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 1 (один) рік не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, а саме буде періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти даний орган про зміну свого місця проживання, роботи.

Цивільний позов прокурора задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_4 накористь Комунальногонекомерційного підприємства«Лікарня» Пулинськоїселищної ради(смт.Пулини,вул.Незалежності,44,Червоноармійського району,Житомирської області,код ЄДРПОУ-01991949)-7028(сімтисяч двадцятьвісім) гривень 04 (чотири) копійки витрат на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_9 .

Стягнути з ОСОБА_4 накористь держави5230(п`ятьтисяч двістітридцять)гривень 40(сорок)копійок витрат на залучення експертів під час проведення судових експертиз технічного стану транспортного засобу, судової транспортно-трасологічної експертизи.

Арешт, накладений ухвалами Богунського районного суду м.Житомира від 30 липня 2020 року на автомобіль марки «FORD GALAXY» з реєстраційним номером « НОМЕР_1 » та автомобіль марки «PEUGEOT PARTNER» з реєстраційним номером « НОМЕР_2 » скасувати.

Речові докази, а саме: автомобіль марки «FORD GALAXY» з реєстраційним номером « НОМЕР_1 » та автомобіль марки «PEUGEOT PARTNER» з реєстраційним номером « НОМЕР_2 » - повернути законним володільцям.

На вирок може бути подана апеляція до Житомирського апеляційного суду через Житомирський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення. Вирок не може бути оскаржено з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися, і дослідження яких визнано судом недоцільним.

Вирок набирає законної сили після закінчення вказаного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо він не скасований, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95301789
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —278/2730/20

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Вирок від 04.03.2021

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 18.02.2021

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні