Ухвала
від 10.02.2021 по справі 910/19009/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення підготовчого засідання

м. Київ

10.02.2021Справа № 910/19009/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Селівона А.М. , при секретарі судового засідання Стеренчук М.О. , розглянувши матеріали господарської справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МФТВ" вул. Мартиросяна, буд. 8, м. Київ, 03186

до Державного реєстратора - Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ялової Наталії Олександрівни вул. Бойчука Михайла, буд. 1/2 , нежитл. прим. з №1 по №8, (група прим.№1) другого поверху (в літ. А), м. Київ, 01103

про визнання протиправною та скасування реєстраційної дії/запису

Представники сторін:

Від позивача не з`явився;

Від відповідача не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МФТВ" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Державного реєстратора - Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ялової Наталії Олександрівни про визнання протиправною та скасування реєстраційної дії/запису № 1000731110010034806 від 23.11.2020 року: державна реєстрація припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація щастя" (код ЄДРПОУ 41069226) в результаті її ліквідації, вчинену Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Яловою Наталією Олександрівною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на факт протиправного вчинення відповідачем реєстраційних дій щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації за умови відсутності відповідних правових підстав та отримання необхідного пакету документів, внаслідок чого ТОВ "Корпорація щастя", учасником якого є позивач, безпідставно припинено, чим порушено корпоративні права останнього, зокрема, на отримання частини майна (його вартості), що залишились після розрахунків з кредиторами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.12.2020 року позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.12.2020 року за результатами розгляду заяви б/н від 10.12.2020 року про усунення недоліків позовної заяви, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/19009/20, приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом на підставі ч.3 ст. 12 ГПК України постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 10.02.2021 року.

У підготовче засідання 10.02.2021 року уповноважені представники позивача та відповідача не з`явилися.

Про дату, час і місце розгляду даної справи позивач та відповідач повідомлені належним чином, що підтверджується наявними в матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень №№: 0105475124444 та № 0105475124452.

Про поважні причини неявки в судове засідання уповноважених представників позивача та відповідача суд не повідомлено.

Так, до початку судового засідання 11.01.2021 року від Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації на виконання вимог ухвали суду від 18.12.2020 року надійшла копія реєстраційної справи ТОВ Корпорація Щастя № 108-152 від 06.01.2021 року; 09.02.2021 року від гр. ОСОБА_1 надійшла заява про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Подані клопотання долучено судом до матеріалів справи.

Суд звертає увагу, що одним із елементів поняття справедливого судового розгляду є принцип рівності сторін, який також включає принцип змагальності процесу, що полягає у наданні рівних процесуальних можливостей сторонам у захисті їхніх прав і законних інтересів.

За приписами ст. 7 ГПК України господарський суд зобов`язаний забезпечити процесуальну рівність сторін. При цьому суд повинен: не допускати процесуальних переваг однієї сторони перед іншою; однаково вимагати від сторін виконання їхніх процесуальних обов`язків; однаковим чином застосовувати до сторін заходи процесуальної відповідальності.

У п. 87 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" (Заява № 65518/01) від 06.09.2005 року викладено правову позицію, відповідно до якої принцип змагальності процесу означає, що кожній стороні повинна бути надана можливість ознайомитися з усіма доказами та зауваженнями, наданими іншою стороною, і відповісти на них (рішення у справі Ruiz-Mateos). Тобто, невід`ємним принципом права на змагальний судовий процес є надання кожній стороні в судовому провадженні можливості розглянути й оспорити будь-який доказ чи твердження, наведені з метою справити вплив на рішення суду.

Зі змісту поданої гр. ОСОБА_1 заяви про залучення до участі у справі вбачається, що заявником не направлено та не надано доказів направлення копії відповідної заяви на адресу сторін у справі.

Таким чином, неотримання учасниками справи копії заяви гр. ОСОБА_1 про залучення до участі у справі в якості третьої особи порушує визначені законом засади змагальності, рівності учасників процесу перед законом і судом, а також позбавляє учасників справи можливості своєчасно ознайомитись з відповідними матеріалами, надати свої доводи і заперечення.

Будь - яких інших заяв та клопотань від сторін на час проведення судового засідання 10.02.2021 року, зокрема відзиву відповідача на позовну заяву, до суду не надходило.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу (наслідки неявки в судове засідання учасника справи); 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, у зв`язку з неявкою уповноваженого представника позивача та відповідача в судове засідання та неподання останнім відзиву на позовну заяву, з метою надання сторонам можливості реалізувати принцип змагальності, рівності всіх учасників процесу перед законом та судом, забезпечення участі представників у судовому засіданні та надання додаткових доказів в обґрунтування заявлених вимог та заперечень, а також з метою всебічного, повного і об`єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи, оцінки та дослідження доказів, суд приходить до висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 177, 179, 181, 183, 202, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Підготовче засідання відкласти на 18.03.21 о 14:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 10 .

2. Зобов`язати гр. ОСОБА_1 направити подану заяву про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача від 09.02.2021 року сторонам у справі та надати суду докази її направлення.

3. Вдруге встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив. Відповідачу надати суду докази направлення відзиву та заперечень на адресу позивача.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

Звернути увагу відповідача, що відповідно до ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті.

4. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов (якщо такий буде подано). Позивачу надати суду докази направлення відповіді на відзив на адресу відповідача.

5. Запропонувати учасникам справи надати суду письмові пояснення на заяву гр. ОСОБА_1 про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору від 09.02.2021 року.

6. Повідомити учасників справи, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви, пояснення можуть бути подані до суду у строк до 11.03.2021 року (включно) , з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України, а також з урахуванням основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема, змагальності та рівності всіх учасників процесу перед законом та судом.

7. Попередити учасників судового процесу про неприпустимість зловживання процесуальними правами, визначеного ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, а також невиконання процесуальних обов`язків та створення протиправних перешкод у здійсненні судочинства, та, відповідно, можливість застосування заходів процесуального примусу з підстав та в порядку, визначеному главою 9 ГПК України.

8. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання є необов`язковою. З урахуванням епідеміологічної ситуації в України, сторони можуть подати до суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

Звернути увагу учасників справи на тимчасовий характер вжитих судом процесуальних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед учасників відкритих судових засідань. Також інформуємо, що з метою запобігання виникненню та розповсюдженню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, у Господарському суді міста Києва запроваджено особливий режим роботи, згідно з яким, зокрема, працівникам Служби судової охорони, що здійснюють пропускний режим до приміщень суду, рекомендовано не допускати до залів судового засідання осіб, які не є учасниками судового процесу, та осіб з ознаками респіраторних захворювань.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Селівон

Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено04.03.2021

Судовий реєстр по справі —910/19009/20

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 22.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні