Постанова
від 27.04.2010 по справі 3220/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"27" квітня 2010 р. № 2а- 3220/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі

Головуючого судді Панченк о О.В.

за участю секретаря судово го засідання Венглюк Т.В.,

за участю сторін:

представник позивача - не пр ибув.

представник відповідача - н е прибув.

представник третьої особи - не прибув.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні Харківського окружного адміністративного суду адмі ністративну справу за позово м Державної податкової інсп екції у Комінтернівському ра йоні міста Харкова до Прива тної фірми "АЛЬТЕРНАТИВА", тре тя особа: Управління Державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємці в Харківської міської ради п ро скасування державної реє страції ,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інсп екція у Комінтернівському ра йоні м. Харкова (надалі позива ч), звернулася до Харківськог о окружного адміністративно го суду з позовом, в якому прос ить суд скасувати державну р еєстрацію приватної фірми «А ЛЬТЕРНАТИВА» (надалі відпові дач), обгрунтовуючи позовні в имоги тим, що рішенням викона вчого комітету Комінтернівс ької районної в м. Харкові рад и за № 04058870Ю0010122 від 05.05.2000р. у відпові дності з чинним законодавств ом України зареєстровано при ватна Фірма «АЛЬТЕРНАТИВА». Дану юридичну особу було взя то на облік як платника подат ків 27.03.2003 р. за № 84 в органах держа вної податкової служби та ст аном на 22.12.2009 підприємство пере буває на обліку в ДПІ у Комінт ернівському районі м. Харков а. Зареєструвавшись як юриди чна особа, при складанні Держ авного бюджету України врахо вується як платник встановле них Законами України податкі в та обов'язкових платежів. Не сплата податків тягне за соб ою неможливість сплати соціа льних допомоги, дотацій, заро бітної плати установ, пенсій , стипендій та інших відрахув ань громадянам України. Відп овідач ситематично з 14.07.2004р. не подає податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності та інших відомосте й про свою господарсько-екон омічну діяльність, податків до бюджету не сплачує, що підт верджується довідкою № 18310/10/28-214 в ід 10.12.2009р. Згідно довідки від 25.02. 10 підприємство немає заборго ваності з податків і зборів (о бов'язкових платежів), що конт ролюються ДПІ Комінтернівсь кого району м. Харкова. Станом на 19.02.2010р. відсутня заборговані сть відповідача із сплати по датків, зборів (обов'язкових п латежів). Відповідно до довід ки про наявність розрахунков их рахунків, у вищевказаної ю ридичної особи розрахункові рахунки відсутні.

У судове засідання позивач свого представника не напра вив, про час, дату та місце суд ового засідання був повідомл ений належним чином, надав су ду заяву, в якій просив слухат и справу за відсутністю пред ставника ДПІ.

Відповідач, в судове засіда ння не прибув, поштовий конве рт з повідомленням повернувс я до суду з відміткою про те що за вказаною адресою адреат н е значиться.

Згідно ч. 8 ст. 35 КАС України вв ажається, що повістку вручен о юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесе ною до відповідного державно го реєстру, або за адресою, як а зазначена її представником , і це підтверджується підпис ом відповідної службової осо би.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув , про час, дату та місце судово го засідання був повідомлени й належним чином, про що в мате ріалах справи свідчить повід омлення про вручення поштово го відправлення, причини нея вки суду не повідомив.

Враховуючи наведене, суд ді йшов до висновку про можливі сть розгляду справи за відсу тністю вказаних осіб.

Суд, дослідивши матеріали с прави, проаналізувавши дока зи у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенн ю з наступних підстав:

Приписами ст. ст. 8. 9, 10 Закону У країни “Про державну податко ву службу в Україні” визначе ні функції органів державної податкової служби, до яких на лежить, зокрема здійснення к онтролю за додержанням закон одавства про податки, інші пл атежі; контроль своєчасності подання платниками податкі в бухгалтерських звітів і ба лансів, податкових деклараці й, розрахунків та інших докум ентів, пов'язаних з обчисленн ям податків, інших платежів, а також перевірка достовірнос ті цих документів щодо прави льності визначення об'єктів оподаткування і обчислення п одатків, інших платежів; здій снення контролю за додержан ням порядку проведення готів кових розрахунків за товари (послуги) у встановленому пор ядку, організацією виконання актів законодавства у межах своїх повноважень, здійснен ням систематичного контролю за їх реалізацією, застосува нням у випадках, передбачени х законодавством фінансової санкції до суб' єктів підпр иємницької діяльності за пор ушення законодавства, тощо.

Відповідно до ст. 4, ч. 1 ст. 5, п. 2 ч . 1 ст. 9 Закону України "Про сист ему оподаткування" платникам и податків і зборів (обов'язко вих платежів) є юридичні і фіз ичні особи, на яких згідно з за конами України покладено обо в'язок сплачувати податки і з бори (обов'язкові платежі); обл ік платників податків і збор ів (обов'язкових платежів) зді йснюється органами державно ї податкової служби та іншим и державними органами відпов ідно до законодавства; платн ики податків і зборів (обов'яз кових платежів) зобов'язані: п одавати до державних податко вих органів та інших державн их органів відповідно до зак онів декларації, бухгалтерсь ку звітність та інші докумен ти і відомості, пов'язані з обч исленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платеж ів).

Згідно п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону Укра їни "Про державну податкову с лужбу в Україні", ч. 1 ст. 33, абз. 4 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців", органи державної податк ової служби у випадках, в межа х компетенції та у порядку, вс тановлених законами України , мають право: звертатися у пер едбачених законом випадках д о судових органів із заявою (п озовною заявою) про скасуван ня державної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльн ості; юридична особа припиня ється, зокрема, за судовим ріш енням; підставами для постан овлення судового рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є: н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону.

Судом встановлено, що рішен ням виконавчого комітету Ком інтернівської районної в м. Х аркові ради за № 04058870Ю0010122 від 05.05.2000р . у відповідності з чинним зак онодавством України зареєст ровано приватну Фірму «АЛЬТЕ РНАТИВА».

27.03.2003 р. вказану юридичну особ у було взято на облік як платн ика податків за № 84 в органах д ержавної податкової служби, станом на 22.12.2009 р. фірма «АЛЬТЕР НАТИВА» перебуває на обліку в ДПІ у Комінтернівському ра йоні м. Харкова.

В порушення п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Зако ну України "Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами ", ч. 6 ст. 128 Господарського кодек су України, приватна фірма «А ЛЬТЕРНАТИВА» з 14.07.2004 року, не по дає до ДПІ у Комінтернівском у районі м. Харкова податкові декларації та документи бух галтерської звітності, інші відомоості про свою господар сько - економічну діяльність , податків до бюджету не сплач ує.

Згідно довідки ДПІ у Комінт ернівському районі м. Харков а, ПФ "Альтернатива" заборгова ності зі сплати податків не м ає.

З аналізу норм ч.2 ст. 46 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних та фізичних о сіб -підприємців" слідує, що фа ктичне ненадання протягом ро ку та більше фінансової звіт ності, свідчить по суті про пр ипинення діяльності.

Враховуючи вищевказане, су д вважає за необхідним зазна чити, що юридична особа, ухил яючись від подачі податков ої звітності, перешкоджає св оїми діями державі здійснюва ти контроль за додержанням п одаткового законодавства, пр авильністю обчислення, повно тою та своєчасністю сплати п одатків, зборів (обов'язкових платежів), а також неподатков их платежів, що виключає своє часне виявлення та відвернен ня правопорушень та злочинів у сфері оподаткування.

Позивачем заявлена вимога про скасування державної ре єстрації ПФ "АЛЬТЕРНАТИВА". За коном України “Про державну податкову службу”в ст. 11 перед бачено право податкових орга нів на звернення до суду із з аявою (позовною заявою) про ск асування державної реєстрац ії суб'єкта підприємницької діяльності. Спеціальним За кон, який регулює спірні пр авовідносини є Закон Укр аїни “Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, який пере дбачає припинення юридичної особи, а не скасування держав ної реєстрації юридичної осо би.

Керуючись вимогами ч. 2 ст. 11 К АС України, суд приходить до в исновку про необхідність зад оволення зазначених позовн их вимог саме шляхом припине ння підприємницької діяльно сті ПФ “АЛЬТЕРНАТИВА” у зв' язку з неподанням відповідач ем податкових декларацій та фінансової звітності протяг ом року.

Судові витрати з відповіда ча відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни з відповідача не стягу ються.

На підставі викладеного ке руючись ст. 4, ч. 1 ст. 5, п. 2 ч. 1 ст. 9 Зак ону України "Про систему опод аткування", п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону У країни "Про державну податко ву службу в Україні", ч. 1 ст. 33, аб з. 4 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців", ст.ст. 2, 4, 7, 86, 94, 158, 160-163, 167, 186 Код ексу адміністративного судо чинства України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Державної податкової ін спекції у Комінтернівському районі міста Харкова до При ватної фірми "АЛЬТЕРНАТИВА", т ретя особа: Управління Держа вної реєстрації юридичних ос іб та фізичних осіб підприєм ців харківської міської ради про скасування державної р еєстрації - задовольнити.

Припинити підприємницьку діяльність приватної фірми "АЛТЕРНАТИВА" (м. Харків, пр. Мос ковський, 118, код 30713053).

Копії постанови направити сторонам. < Текст > < сума ст ягнення (цифрами) > < Текст > .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повно му обсязі - відповідно до ст.160 К АС України з дня складання по станови у повному обсязі, і по данням після цього протягом двадцяти днів апеляційної ск арги, з подачею її копії до апе ляційної інстанції або без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о апеляційна скарга подаєтьс я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Повний текст постанови виготовлено 05 травня 2010 року.

Суддя Панченко О.В.

Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено13.07.2010
Номер документу9530519
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3220/10/2070

Ухвала від 25.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Ухвала від 25.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Постанова від 27.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні