Рішення
від 01.03.2021 по справі 180/1960/20
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/1960/20

2-о/180/2/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2021 р.

Марганецький міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої - судді Тананайської Ю.А.,

за участю секретаря - Новоселецької К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Марганці цивільну справу № 180/1960/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: об`єднана територіальна громада Нікопольського району, в особі Нікопольської районної ради Дніпропетровської області, приватний нотаріус Марганецького міського нотаріального округу Кучугурна Людмила Михайлівна про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Марганецького міського суду Дніпропетровської області із заявою про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В заяві заначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 . Після його смерті, на підставі складеного ним заповіту нею було отримано свідоцтво про право власності на спадкове майно - 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 . Незадовго до дня смерті її батько повідомив їй, що після смерті її бабусі - ОСОБА_3 залишилася спадщина - земельний пай, але її батько не встиг прийняти спадщину тому що сам захворів. Її бабуся - ОСОБА_3 після тривалої хвороби померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день її смерті, ОСОБА_2 , проживав разом зі своєю матір`ю, але не був зареєстрований за місцем проживання в будинку АДРЕСА_2 . Місцем його реєстрації є: АДРЕСА_3 .

Земельна ділянка, яка залишилась після смерті ОСОБА_3 , ніким не успадкована. ІІ представник, яка діє на підставі довіреності - ОСОБА_4 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька, однак їй відмовлено у зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують постійне проживання ОСОБА_2 разом на день смерті ОСОБА_3 . Відмова нотаріуса позбавляє заявника можливості реалізувати право на спадщину після смерті батька.

Просить суд встановити факт спільного проживання спадкоємця ОСОБА_2 зі своєю матір`ю, спадкодавцем - ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_2 в період часу з 2005 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто до дня смерті спадкодавця - ОСОБА_3

Заявник на розгляд справи не з`явилася, в надані заяві про встановлення факту, зазначила, що розгляд справи просить проводити без її участі.

Представник заінтересованої - Нікопольської районної ради на розгляд справи не з`явився, повідомлялися належним чином про час, дату та місце розгляду справи. Заяв чи клопотань не надходило.

Приватний нотаріус Кучугурна Л.М. надала суду заяву про слухання справи без її участі.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, тобто, встановлення факту, від якого залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, та за відсутності спору про це право.

Відповідно до ч.1 ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Частиною 1 ст.1258 ЦК України встановлено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. За ч.1 ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за його життя та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Тобто, предметом доказування при розгляді справ про встановлення факту проживання однією сім`єю, передусім, є сукупність обставин, що є, згідно із законом, основними ознаками сім`ї: спільне проживання, пов`язаність спільним побутом, наявність взаємних прав та обов`язків.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що, крім юридичних фактів, які зазначені в частині першій вказаної статті, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення факту постійного проживання станом на час відкриття спадщини зі спадкодавцем- є необхідною умовою для видачі свідоцтва про право на спадщину.

За змістом норм статей 1268 1269 ЦК України, порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того, чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Частиною 1 ст.1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.2 ст.1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї. У випадку, якщо спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, він має подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини.

Згідно з п. 3.22 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5, у разі відсутності у паспорті спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання, доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем.

Згідно з роз`ясненнями, що містяться у п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 №7, виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів. Особа може звернутися до суду з заявою про встановлення цих фактів, яка, в разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому розглядаються заяви про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до п.23 цієї ж Постанови, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З наданих та досліджених судом доказів встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини:

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , розпочинаючи з 2005 року постійно, проживали разом та вели спільне господарство за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується довідкою виданою 22.09.2020 року головою квартального комітету № 39 Марганецької міської ради ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть Сергії НОМЕР_1 , виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Марганецького міського управління юстиції Дніпропетровської області 27 травня 2010 року, актовий запис № 360.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть Сергії НОМЕР_2 , виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Марганецького міського управління юстиції у Дніпропетровській області 17 жовтня 2011 року, актовий запис № 635.

ОСОБА_6 , яка діє на підставі довіреності від імені ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурної Людмили Михайлівни з проханням видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3.480 га, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області. Зазначена земельна ділянка належала ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та була матір`ю спадкодавця ОСОБА_2 . Письмовою відповіддю приватного нотаріуса Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурної Л.М. відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3.480 га, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області. Причина відмови - не подані документи необхідні для вчинення нотаріальної дії, а саме документи, що підтверджують прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 19.10.2013 року приватним нотаріусом Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурною Л.М., ОСОБА_7 , після смерті свого батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 отримала спадщину, яка складається з квартири, що становить Ѕ частину від житлового будинку з господарчими будівлями за АДРЕСА_4 . Спадкова справа № 10-2012, зареєстровано в реєстрі за № 1358. Згідно Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 19.10.2013 року приватним нотаріусом Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурною Л.М., ОСОБА_7 , після смерті свого батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 отримала спадщину, яка складається із земельної ділянки площею 0,4500 га переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1222981000:04:003:0755, яка розташована на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області. Спадкова справа № 10-2012, зареєстровано в реєстрі за № 1364. Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 19.10.2013 року приватним нотаріусом Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурною Л.М., ОСОБА_7 , після смерті свого батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 отримала спадщину, яка складається із земельної ділянки площею 0,2300 га переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1222981000:04:003:1476, яка розташована на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області. Спадкова справа № 10-2012, зареєстровано в реєстрі за № 1367.

Оскільки для встановлення факту постійного проживання батька заявника зі своє матір`ю, на день її смерті законом не визначено іншого, окрім судового порядку, а встановлення вказаного факту необхідно для прийняття спадщини, вимоги заявника підлягають задоволенню.

Враховуючи вище викладене, керуючись ст. ст. 3, 12, 258, 259, 265, 273, 315, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 на час відкриття спадщини, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення до Дніпровського апеляційного суду через Марганецький міський суд Дніпропетровської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , зареєстрована: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа - об`єднана територіальна громада Нікопольського району, в особі Нікопольської районної ради Дніпропетровської області, місце знаходження: Дніпропетровська обл., м. Нікополь, вул. Шевченка, 130.

Заінтересована особа: приватний нотаріус Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кучугурна Людмила Михайлівна, місце знаходження: Дніпропетровська область, місто Марганець, Північний Квартал, 13.

Повний текст рішення виготовлено 01 березня 2021 року.

Суддя: Ю. А. Тананайська

СудМарганецький міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.03.2021
Оприлюднено05.03.2021
Номер документу95336418
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —180/1960/20

Рішення від 01.03.2021

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні