Рішення
від 06.05.2010 по справі 7/035-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01033, м.Київ-33, вул. Комінтерн у, 16 тел.230-31-77

Іменем України

РІШЕННЯ

"06" травня 2010 р. Справа № 7/035-10

Розглянувши справу за позо вом ТОВ "Васильківська ц ентральна районна аптека № 2"

До ФОП ОСОБА_1

Про стягнення 4008,85 грн.

суддя

за участю представникі в сторін:

від позивача: Барсученко О.В. - представник за довір еністю б/н від 05.01.2010 року,

від відповідача: не з' я вились,

секретар судового засід ання: Яцук Е.В.

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Василькі вська центральна районна апт ека №2» (далі - позивач) зверну лось до господарського суду Київської області з позовною заявою №1 від 03.03.2010 року (вх. №1046 ві д 16.03.2010 року) до Фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1 (далі - відповідач) про стягнення 4 008,8 5 грн.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач посилаєть ся на неналежне виконання ві дповідачем зобов' язань за д оговором оренди №10-В нежитлов ого приміщення від 01.10.2009 року щ одо своєчасної оплати орендн ої плати, а тому просить суд ст ягнути з відповідача 2 483,33 грн. основного боргу, 1 241,00 грн. штра фу, 175,05 грн. пені, 109,47 грн. інфляці йних збитків.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 22.03.2010 року було порушено проваджен ня у справі №7/035-10 та призначено її розгляд на 20.04.2010 року.

У зв' язку з неявкою в судов е засідання 20.04.2010 року представ ників відповідача належним ч ином повідомленого про дату. час та місце розгляду справи , про що свідчить наявне в мате ріалах справи повідомлення п ро вручення поштового відпра влення, розгляд справи відкл адався на 06.05.2010 року.

У судовому засіданні 06.05.2010 ро ку представник позивача підт римав позовні вимоги, вважає їх обґрунтованими і правомі рними та такими, що підлягают ь задоволенню з підстав, зазн ачених в позовній заяві.

Представники відповідача в судове засідання 06.05.2010 року н е з' явились, відповідач про дату, час та місце судового за сідання повідомлений належн им чином, про причини неявки с уд не повідомив, вимог ухвал с уду не виконав, відзиву на поз овну заяву не надав.

На підставі ст. 75 ГПК України , суд вважає за можливе розгля нути справу без участі відпо відача за наявними в ній мате ріалами, так як його нез' явл ення не перешкоджає вирішенн ю спору.

За згодою представника поз ивача, на підставі ч. 2 ст. 85 ГПК У країни у судовому засіданні 06.05.2010 року судом було оголошено вступну та резолютивну част ини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснен ня і доводи представника поз ивача, дослідивши наявні док ази в їх сукупності, суд встан овив

01.10.2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Васильківська центральна р айонна аптека №2» (орендодаве ць за договором, позивач у спр аві) та Фізичною особою-підпр иємцем ОСОБА_1 (орендар за договором, відповідач у спра ві) був укладений договір оре нди №10-В нежитлового приміщен ня (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1. договору орендодавець у відповідност і з цим договором передає, а ор ендар приймає в оренду, тобто в тимчасове і платне користу вання, нежиле приміщення 3-го п оверху (надалі приміщення) за адресою: м. Васильків, бул. Гру шевського, 26, загальною площею 17,4 кв. м., для використання в гос подарській діяльності оренд аря.

Як визначено п. 1.5. договору в ступ орендаря у тимчасове ко ристування приміщення наста є з моменту підписання акту п рийому-передачі нежилого при міщення, який є невід' ємною частиною даного договору.

Згідно п. 2.3. договору передач а приміщення у користування орендарю та повернення примі щення орендодавцю оформлюєт ься відповідними актами прий ому-передачі. Акт прийому-пер едачі приміщення підписуєть ся повноважними представник ами сторін та скріплюється п ечаткою орендаря.

Пунктом 3.1. договору сторона ми погоджено, що розмір оренд ної плати складає 1 490,00 грн. в т.ч . ПДВ. Орендна плата сплачуєть ся до 5 числа кожного місяця за поточний місяць. Орендна пла та за перший місяць оренди сп лачується орендарем протяго м 3-х банківських днів з момент у підписання акту приймання- передачі приміщення. Орендна плата за останній місяць оре нди сплачується орендарем пр отягом 3-х банківських днів з м оменту підписання договору.

Згідно п. 7.1. договору він вст упає в силу з моменту підписа ння його сторонами і діє до 31.03. 2010 року.

Пунктами 7.2., 7.3. договору визна чено, що даний договір може бу ти достроково розірваним у п евних випадках як з ініціати ви орендаря, так і з ініціатив и орендодавця.

Факт прийому - передачі нежи тлового приміщення в оренду відповідачу підтверджуєтьс я Актом прийому-передачі від 01.10.2009 року, складеним і підписа ним представниками сторін у відповідності з умовами Дого вору.

Господарським судом встан овлено, що 17.11.2009 року сторонами була підписана додаткова уг ода до договору оренди №10-В ві д 01.10.2009 року, якою сторони дійшл и згоди про розірвання з 20.11.2009 р оку договору оренди.

Як стверджує позивач, та нез аперечено відповідачем, оста нній в строк, визначений п. 3.1. д оговору, за жовтень - листоп ад 2009 року не сплатив орендну п лату.

Оскільки відповідач в пору шення умов договору орендну плату станом на 03.03.2010 року так і не сплатив, позивач звернувс я з позовом до суду.

З матеріалів справи судом в становлено, що орендна плата , передбачена договором, скла дає 1 490,00 грн. Враховуючи час ко ристування відповідачем оре ндованим майном, на момент ро згляду справи заборгованіст ь відповідача перед позиваче м становить 2 483,33 грн., з яких 1 490,00 грн. орендна плата за жовтень 2009 року та 993,33 грн. - за листопа д 2009 року.

Згідно зі статтею 173 ГК Украї ни господарським визнається зобов' язання, що виникає мі ж суб' єктом господарювання та іншим учасником (учасника ми) відносин у сфері господар ювання з підстав, передбачен их цим Кодексом, в силу якого о дин суб' єкт (зобов' язана с торона, у тому числі боржник) з обов' язаний вчинити певну д ію господарського чи управлі нсько-господарського характ еру на користь іншого суб' є кта (виконати роботу, передат и майно, сплатити гроші, надат и інформацію тощо), або утрима тися від певних дій, а інший су б' єкт (управнена сторона, у т ому числі кредитор) має право вимагати від зобов' язаної сторони виконання її обов' я зку.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, до викона ння господарських договорів застосовуються відповідні п оложення Цивільного кодексу України з урахуванням особл ивостей, передбачених Господ арським кодексом.

Відповідно до ст. 759 ЦК Україн и за договором найму (оренди) н аймодавець передає або зобов ' язується передати наймаче ві майно у користування за пл ату на певний строк.

Як встановлено ч.1, 5 ст. 762 ЦК Ук раїни за користування майном з наймача справляється плат а, розмір якої встановлюєтьс я договором найму. Плата за ко ристування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встан овлено договором.

Пунктом 4.2.2. передбачено, що о рендар зобов' язаний вносит и орендні платежі своєчасно і в повному обсязі.

Стаття 193 ГК України передба чає, що суб' єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - від повідно до вимог, що у певних у мовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог Ц ивільного кодексу України.

Враховуючи вищезазначене, господарський суд дійшов до висновку, що позовна вимога п ро стягнення з відповідача 2 4 83,33 грн. орендної плати за пері од з жовтня по листопад 2009 року є правомірною та обґрунтова ною, а відтак підлягає задово ленню.

Відповідно до статті 611 ЦК Ук раїни, у разі порушення зобов ' язання настають правові на слідки, встановлені договоро м або законом, зокрема, сплата неустойки.

Стаття 549 ЦК України визнача є неустойку (штраф, пеню) як гр ошову суму або інше майно, які боржник повинен передати кр едиторові у разі порушення н им зобов' язання. Штрафом є н еустойка, що обчислюється у в ідсотках від суми невиконано го або неналежно виконаного зобов' язання. Пенею є неуст ойка, що обчислюється у відсо тках від суми несвоєчасно ви конаного грошового зобов' я зання за кожен день простроч ення виконання.

Пунктом 3.6. договору передба чено, що орендна плата та/або к омпенсація по сплаті комунал ьних послуг, що перерахована несвоєчасно або в неповному розмірі, стягується орендод авцем з орендаря з урахуванн ям штрафу у розмірі 50% від суми заборгованості на момент ро зрахунку за кожний випадок в часної несплати орендної пла ти. Сума боргу за орендну плат у та штраф за прострочення пі длягає сплаті впродовж 10 кале ндарних днів з моменту її вин икнення. При порушенні десят иденного терміну сплати, заз начених в цьому пункті плате жів, починаючи з одинадцятог о дня, орендар сплачує орендо давцю пеню в розмірі подвійн ої облікової ставки НБУ від с уми заборгованості по орендн ій платі та/або компенсації п о сплаті комунальних послуг за кожен день прострочення.

На цій підставі, враховуючи прострочення відповідачем т ерміну сплати орендної плати позивачем нараховано штраф у сумі 1 241,00 грн. та пеню в розмір і 175,05 грн.

Щодо заявлених позивачем в имог про стягнення пені та шт рафу одночасно, господарськи й суд зазначає, що такі вимоги є цілком обґрунтованими та з аконними з наступних підстав .

Статтею 1 Господарського ко дексу України визначено, що ц ей Кодекс визначає основні з асади господарювання в Украї ні і регулює господарські ві дносини, що виникають у проце сі організації та здійснення господарської діяльності мі ж суб' єктами господарюван ня, а також між цими суб' єкта ми та іншими учасниками відн осин у сфері господарювання.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 67, ч. 4 ст . 179 ГК України відносини підпр иємства з іншими підприємств ами, організаціями, громадян ами в усіх сферах господарсь кої діяльності здійснюються на основі договорів. Підприє мства вільні у виборі предме та договору, визначенні зобо в' язань, інших умов господа рських взаємовідносин, що не суперечать законодавству Ук раїни. При укладенні господа рських договорів сторони мож уть визначати зміст договору на основі вільного волевияв лення, тобто сторони мають пр аво погоджувати на свій розс уд будь-які умови договору, в т ому числі і умови щодо відпов ідальності сторін, що не супе речать законодавству.

Проаналізувавши умови укл аденого сторонами договору, господарський суд відзначає , що договором передбачено ци вільно-правову (господарсько -правову) відповідальність з а порушення умов договору у в игляді сплати неустойки - пе ні та штрафу. При цьому, чинне законодавство не встановлює граничного розміру неустойк и, а тому збільшення її розмір у за рахунок встановлення пе ні у випадку порушення викон ання зобов' язання з оплати у, встановлений вказаним дог овором, строк понад 10 календар них днів, не суперечить чинно му законодавству.

За таких обставин, зміст пун кту 3.6. договору оренди, який пе редбачає наслідки несвоєчас ної оплати орендної плати та /або комунальних платежів та встановлює відповідальніст ь в даному випадку орендаря у вигляді сплати штрафу і у раз і такої несплати в подальшом у збільшує розмір відповідал ьності застосуванням пені за кожний день прострочки, є так им, що не суперечить чинному з аконодавству.

Перевіривши розрахунок за явлених до стягнення сум пен і та штрафу, господарський су д зазначає, що наданий позива чем розрахунок є арифметично вірним.

Позивачем, згідно ст. 625 ЦК Ук раїни, заявлено позовну вимо гу про стягнення з відповіда ча інфляційних втрат від про строченої суми у розмірі 109,47 г рн.

Стаття 625 ЦК України передба чає, що боржник, який простроч ив виконання грошового зобов ' язання, на вимогу кредитор а зобов' язаний сплатити сум у боргу з урахуванням встано вленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж 3 % річних від простроченої с уми, якщо інший розмір не вста новлений договором.

Оскільки інфляційні втрат и пов' язані з інфляційними процесами в державі та за сво єю правовою природою є компе нсацією за понесені збитки, с причинені знеціненням грошо вих коштів, то господарський суд дійшов висновку про прав омірність нарахування позив ачем інфляційних втрат на су му боргу.

Перевіривши здійснений по зивачем розрахунок інфляцій них збитків, господарський с уд зазначає, що до стягнення з відповідача підлягає 63,08 грн. інфляційних нарахувань (розр ахунок суми інфляційних нара хувань здійснено за допомого ю калькулятору підрахунку за боргованості та штрафних сан кцій «ЛІГА:ЕЛІТ 8.0.1.»), а тому вва жає, поданий позивачем розра хунок інфляційних втрат неві рним.

З урахуванням вищенаведен ого, господарський суд вважа є, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 63,08 грн. інфляційних втрат, в ін шій частині позову, а саме в ст ягненні 46,39 грн. інфляційних вт рат, суд відмовляє.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

На час розгляду спору у го сподарському суді відповіда чем не заперечено факт існув ання заборгованості перед по зивачем, проте доказів оплат и суми боргу в повному обсязі не надав.

За таких обставин, господар ський суд дійшов до висновку , що позов підлягає задоволен ню частково, у сумі 3 962,46 грн., з я ких 2 483,33 грн. заборгованість по орендній платі, 1 241,00 грн. - штр аф, 175,05 грн. - пеня та 63,08 грн. - і нфляційні збитки. В іншій час тині позову, а саме в стягненн і 46,39 грн. інфляційних збитків суд відмовляє.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладают ься на сторін, пропорційно ро зміру задоволених позовних в имог.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ст. ст. 82-85 ГПК України, господарський с уд,-

вирішив:

1. Позов задовольн ити частково.

2. Стягнути з Фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифік аційний номер НОМЕР_1) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю «Васильк івська центральна районна ап тека №2»(08600, м. Васильків, вул. Гр ушевського, 26, код ЄДРПОУ 01977777) 2 483 (дві тисячі чотириста ві сімдесят три) грн. 33 коп. з аборгованості по орендній пл аті, 1 241 (одну тисячу двіст і сорок одну) грн. 00 коп. ш трафу, 175 (сто сімдесят п' ять) грн. 05 коп. пені, 63 (шістдесят три) грн. 08 ко п. інфляційних збитків та суд ові витрати: 100 (сто) грн. 81 коп. державного мита і 233 (двісті тридцять три) грн . 26 коп. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарськог о суду Київської області наб ирає законної сили після зак інчення десятиденного строк у з дня його належного оформл ення і підписання та може бут и оскаржено в апеляційному а бо касаційному порядку.

Суддя Антонова В.М.

Дата підписання 12.05.2010 року

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено10.11.2010
Номер документу9534310
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/035-10

Рішення від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні